Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak sázet pórek? Semínka je dobré předem namočit a slabší rostlinky odstraňovat. Na záhonku déle vydrží jeho zimní odrůda
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty.cz

Pór, častěji označovaný jako pórek, je zelenina s charakteristickým vzhledem a jemnou chutí. Jeho výsadba a pěstování může být pro zahrádkáře příjemným úkolem, neboť s ním nebývají spojeny zvláštní nároky, pěstování je většinou úspěšné a úroda slušná.

Pórek jako lepší cibule

Pór je známý již od starověku. V antickém Římě byl oblíbenou a ceněnou zeleninou. Je populární ingrediencí v kuchyních celého světa, zejména v té francouzské, kde se používá k přípravě polévek, například slavné "Vichyssoise".

Pór je dvouletou rostlinou, ale je obvykle pěstován jako jednoletá. Nejdůležitější jeho předností je fakt, že ho můžeme sklízet celou zimu a ještě i na jaře (dokud nevykvete, pak už ztrácí na vlastnostech vhodných je konzumaci).

Ačkoli je pórek je příbuzný s cibulí a česnekem, na rozdíl od nich vyžaduje vlhčí půdy s dostatkem živin, prohnojit se může kompostem či uleželým hnojem. Dobře snáší i chladnější polohy, bude se mu tedy dařit i ve vyšších nadmořských výškách. 

Zvolit letní či zimní pórek

Zahradnictví nabízejí semena zimního a letního pórku – jaký si tedy vybrat? Pór zimní má spousty výhod. Je celkově kratší, ale zato silnější a velmi trvanlivý, a jak už vyplývá z jeho názvu, snáší dobře mrazy. Také jeho chuť je intenzivnější.

Letní pór je ranější, má kratší vegetační dobu, ale při prvním mrazu se poničí. Zimní pór zůstává v zemi i během mrazů. Ty ho neponičí a vy máte možnost sklízet, kdykoli vám to zamrzlá půda dovolí. Zásoby pórku na vaření tak můžete mít, dokud nepůjde do květu, což bývá nejčastěji na přelomu května a června.

Výsev či sadba

Výsev semen je obvykle doporučován na začátku jara (řiďte se pokyny na obalech semínek). Semena je vhodné před výsevem namočit na několik hodin. Je možné si pórky i předpěstovat, sazenice si poté můžeme sadit hlouběji (což je žádoucí z důvodu vytvoření větší spodní bílé části pórku).

Pokud vyséváme do řádku, je nezbytné pro zajištění růstu silných pórů provést jednocení rostlin. Buď přejdeme k odstranění slabších jedinců a zbylé budeme přihrnovat, nebo přesazujeme rostliny tak, abychom získali spon cca 10x20cm. K přesazení přistupujeme ve chvíli, kdy mají rostlinky sílu stébla až tužky. Sestřihneme nať (nůžkami klidně o polovinu) a sázíme do hloubky cca 10 cm. Při kypření poté pokaždé můžeme víc a víc přihrnovat, protože jen tak docílíme co nejdelší vybělení spodní části.    

Vhodné kombinace, které vám ochrání sklizeň

Pór můžou potrápit škůdci, a to zejména vrtalka pórová. Proti ní se můžeme bránit ochrannou sítí či netkanou textilií. Z letního pórku můžeme ochranu sundat na konci června, ze zimního pak koncem září. Také dbáme na to, abychom nesázeli pórek do míst, kde rostla jiná cibulová zelenina, abychom předešli šíření háďátek, které dokáží zdecimovat celý záhon. 

Skvěle se pórku bude dařit v záhonku s mrkví či kořenovou petrželí, kdy každá z těchto rostlin čerpá živiny z jiné vrstvy. A škůdci, které tyto rostliny trápí, se umí vzájemně odpudit. Výhodné je také partnerství s měsíčkem lékařským či lichořeřišnicí, které umějí odpuzovat škůdce. Skvělým parťákem bude také listová zelenina. 

Zdroje informací:

Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.

Časopis Naše krásná zahrada 11/2022

nzip.cz: Pórek

osiva-semena.cz: Pórek a jeho pěstování

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více