Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?
Zdroj: Wikimedia Commons, THOR, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18812926

Pór, lidově zvaný pórek, je tak běžný, že by vás možná ani nenapadlo, jak skvělé vlastnosti má. Tato jarní rostlina obsahuje řadu vitamínů, minerálů a navíc, stejně jako česnek či cibule, skvělý allicin, který má účinek jako přírodní antibiotikum.

Pór - přírodní antibiotikum

Že pórek je vynikající a zdravá zelenina by asi toho, kdo to přímo neví, ani nenapadlo. Díky nenáročnému pěstování je tato rostlina dostupná vlastně celoročně. Ale právě ten čerstvý jarní pórek, jehož sezóna začíná právě teď, je ten chuťově nejlepší a zároveň nejvýživnější a nejbohatší na prospěšné látky. Jak ho poznáte? Čerstvý jarní pór je alespoň ze třetiny bílý, zelené listy jsou na koncích pevné a při ochutnání za syrova je zelenina křupavá.

Protože pór zahradní je z botanického hlediska česnek, právě s česnekem - ale třeba také s cibulí - sdílí řadu benefitů. Jak píše Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková na portálu Vím, co jím, který se zaměřuje na zdravou výživu, pórek obsahuje nejváznamněji vitamín C (podle The Composition of Foods až 17 mg na 100 gramů zeleniny), dále také betakaroten, vitamín E, z minerálů draslík a vápník a je bohatý na vlákninu. Naopak neobsahuje příliš kalorií a je z 90 % tvořen vodou. Vůbec nejdůležitější je ovšem obsah allicinu, který pórku dává antimykotické, antivirové a antibakteriální vlastnosti.

Pěstování póru má dlouhou historii; o jeho existenci se zmiňuje už Tóra a podle knihy Domestication of plants in the Old World: The origin and spread of domesticated plants in Southwest Asia, Europe, and the Mediterranean Basin jej znali i v Mezopotámii a byl nedílnou součástí jídelníčku starých Egypťanů. Historická kuchařka Apicius, soubor antických receptů pocházející z 1 stol. n. l, uvádí hned čtyři recepty obsahující pórek a podle přírodovědné encyklopedie Naturalis historia od římského filozofa Plinia staršího jedl pór i císař Nero, aby měl hlubší a silnější hlas.

Pórek v (teplé) kuchyni

Kromě křehkých jarních pórů, z nichž můžete zpracovat vše včetně listů a hodí se i do studené kuchyně, má pórek širší využití v teplé kuchyni. Při nákupu zeleniny platí, že byste měli volit spíše kratší a štíhlejší kusy, ty tlusté bývají tuhé až gumové. Před dalším zpracováním pórek vždy důkladně omyjte; pozor, mezi listy se často schovává hlína a někdy i různí malí broučci, které byste ve svém kulinařském díle asi nechtěli. Zcela čistý pór nechte okapat a pak už jej můžete použít, jak se vám zlíbí.

Vynikající je napříkald v asijské kuchyni. Má jemně štiplavou chuť, takže skvěle doplní drůbeží maso. Třeba kuřecí nudličky na pórku s rýží určitě zachutnají celé rodině. Perfektní v ještě studených dubnových dnech je krémová pórková polévka. Pórek můžete nasekat a přidat do tvarohové pomazánky nebo jogurtové zálivky. Hodí se do zapečených brambor, ale klidně i do míchaných vajec nebo omelety. S trochou představivosti jej můžete použít všude tam, kam byste normálně dali cibuli, a to v případě, že se právě cibuli chcete z nějakého důvodu vyhnout.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více