Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pór a jeho pěstování: Oblíbená zelenina příjemné chuti je na péči nenáročná a dovede vylepšit mnoho jídel
Zdroj: Pixabay, Jackmac34

Pór patří mezi nejchutnější druhy zeleniny, které si snadno vypěstujeme. V kuchyni najde široké uplatnění. Je skvělý všude tam, kde bychom jinak použili cibuli. Je výborný do polévek, můžeme ho dusit, vařit, zapékat, přidávat do karbanátků. Výborný je i v syrovém stavu - do pomazánek, salátů a ke zdobení jídel.

Pěstovat ho můžeme ze semínek nebo z předpěstovaných sazenic. Ceněná je především chutná vybělená část. Některé odrůdy u nás mohou přezimovat a pěstují se jako dvouletky. Díky tomu můžeme čerstvý pór sklízet ze záhonů od druhé poloviny léta až do jara.

Jak vysévat pór

Pěstování této lahodné a oblíbené zeleniny s příjemnou lehce štiplavou chutí je poměrně nenáročné.

  • Pór pěstujeme buď z přímého výsevu nebo z předpěstovaných sazenic
  • Semínka pro časnou letní sklizeň vyséváme v lednu do krytých prostor, k počátečnímu růstu potřebují teplotu kolem 18 °C. Pokud pro ně nemáme vhodné podmínky, je výhodnější první sazenice koupit. 
  • Pro podzimní a jarní sklizeň (tzn. sklizeň na jaře následujícího roku) stačí pozdější výsevy, buď do skleníku či fóliovníku, na venkovní záhon nebo rovnou na stanoviště. 
  • Předpěstované sazenice při přesazování trochu zkrátíme, a to kořínky i stonky. Vysazujeme je do rýh, abychom k nim mohli zeminu později přihrnovat.
  • Při výsevu semen rovnou na určené stanoviště raději volíme hustší výsev, ale část sazenic postupně protrháme a rozsadíme na další místa nebo použijeme ke konzumaci. Tím se uvolní dostatek prostoru k narůstání ponechaných rostlin. Ideální vzdálenost mezi rostlinami v řádku je přibližně 10 cm, ale dokud jsou menší, stačí méně.

Jak se starat o pór

Pór je velmi chutný a péče o něj se vyplatí.

  • Stejně jako při péči o jiné rostliny kypříme povrch v okolí póru a odstraňujeme plevel, který by jinak malé rostliny utlačoval.
  • Porost póru udržujeme vzdušný (nepřehuštěný), abychom předcházeli šíření různých chorob. Ze stejného důvodu dbáme o střídání plodin na záhonech, pór pěstujeme s odstupem od jiných cibulovin - a to, co se týče místa i času.
  • V srpnu již začínáme s přihrnováním zeminy k rostlinám. Má to smysl kvůli prodloužení vybělené části - co je pod zemí, to se vybělí.
  • V závislosti na počasí rostliny zavlažujeme. Nicméně přemokření póru neprospívá.
  • Nepříjemným škůdcem, který se často při pěstování póru vyskytuje, je drobná muška, vrtalka pórová. Abychom předešli kladení jejích vajíček do listů póru, doporučuje se zakrýt rostliny od poloviny srpna do září bílou netkanou textilií. Larvičky vrtalky po vylíhnutí vytvářejí chodbičky a provrtávají rostliny, vrtalka pórek dokáže nepříjemně znehodnotit.

Jak a kdy sklízet pór

Když vypěstujeme krásný pór, už zbývá to jediné - sklizeň.

  • Letní pór sklízíme od července do září, podzimní v říjnu a listopadu.
  • Zimní pór lze sklízet od podzimu, během zimy (když počasí dovolí) a pak až do jara.
  • Sklizeň póru je snadná. Když je zemina vlhká, můžeme rostliny jednoduše vytrhnout, ale lepší bývá použít k jejich podebrání ostrou pevnou lopatku nebo rýč, abychom pórek "nepřetrhli".
  • Po sklizni póru zkrátíme kořínky a očistíme vrchní nepěkné části. V chladu rostliny sice nějakou dobu vydrží, ale raději ho brzy zpracujeme.
  • Pór při mytí rozkrojíme podélně, abychom se zbavili zeminy, která ve vybělené části často ulpívá.
  • Nejlepší je sklidit vždy jen to, co brzy spotřebujeme. Pórek totiž vydrží na záhonech nejlépe.
  • Přebytek póru snadno po nakrájení zmrazíme. Máme-li málo místa v mrazničce, můžeme ho také sušit nebo použít do slané zeleninové směsi, určené k dochucování jídel, především polévek.
  • Při jarní sklizni pór sklidíme včas, při jarním oteplování začne vytvářet květenství a pro kuchyňské využití již není atraktivní.

Na závěr pro vás máme recept na výbornou pórkovou polévku s česnekem. Uvařit ji můžete podle následujícího videa. Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více