Co s maliníky po sklizni? Aby dobře plodily i příští rok, je nutné je správně prostříhat a přihnojit popelem
28. 7. 2023 Zahrada
Maliny se dají pěstovat téměř všude, i na malé zahrádce či na balkoně v květníkách. Při minimální péči dokáží plodit dlouhá léta. A kdo by si rád nepochutnal na šťavnatých bobulích z vlastní zahrádky? Co tedy můžeme pro další dobrou úrodu udělat již teď po letošní sklizni?
Maliny sklizeny, ale co dál?
Záleží jaký typ maliníku pěstujete. Pokud máte jednou plodící letní maliníky, které mají plody právě během června a července, aktuálně máte skoro po sklizni. Tyto maliníky plodí na výhonech, které vyrostly v roce předchozím. Maliny moc péče nevyžadují, ovšem střih byste neměli zanedbat.
Po sklizni malin následuje odstraňování odplozených výhonů. Ty, co plodily, už totiž znovu plodit nebudou. Hned po sklizni je tedy dobré odplozené výhony odstřihnout těsně nad zemí (výhony budou při zemi dřevnaté, chce to proto dobré nůžky). Maliníky potřebují také prosvětlit, aby nebyly příliš husté. Proto mezi mladými výhony jich vyberte maximálně 10 na metr čtvereční (odstraňte ty menší či ty, co překáží). Výhonky, které zanecháte, můžete ve výšce kolem jednoho metru zastřihnout (tj. zkrátit o třetinu) a prut se tak dál může větvit. Prořezávání je také prevencí vzniku houbových chorob, které porosty maliníku napadají.
Mohlo by vás zajímat
A jak je to u stále plodících druhů?
Trochu jiná je situace u stále plodících maliníků (remontantních). Ty plodí ve dvou termínech - v létě (na výhonech z loňska) a na podzim (na letošních výhonech). Zde je nejlepší přistoupit ke stříhání na konci podzimu, či během zimy, kdy odstraníte všechny výhony (stříhejte hned u země). Na jaře vyraší nové výhony. K tomuto řezu můžete přistoupit nejpozději zjara.
Přihnojte popelem
Přihnojovat maliny se doporučuje ve třech fázích, a to brzy na jaře, koncem května a po sklizni. Můžete používat hnojiva určená pro drobné ovoce nebo sáhnout po přírodních v podobě kompostu či hnoje. Velice jednoduché hnojení, které maliny ocení, je z dřevěného popela z vašeho krbu či táboráku. Smíchejte cca půl kilogramu popela na litr vody a zalévejte (příp. okolí rostlin lehce posypejte anebo hráběmi vpravte do půdy). Okolí malin je vhodné mulčovat – využijte posekanou trávu ze sekačky, kůru, slámu či štěpku.
Zdroje informací:
NKZ.cz: Právě je čas na střih malin: dokonalé maliny zaručí správný střih
Příručka Rady drobným pěstitelům ovoce a zeleniny, B. Sedliská
Kniha Chemie na zahrádce, Zakopal a Šedivý a kol.
časopis Naše krásná zahrada, 7/2023
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více