Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co s maliníky po sklizni? Aby dobře plodily i příští rok, je nutné je správně prostříhat a přihnojit popelem
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty

Maliny se dají pěstovat téměř všude, i na malé zahrádce či na balkoně v květníkách. Při minimální péči dokáží plodit dlouhá léta. A kdo by si rád nepochutnal na šťavnatých bobulích z vlastní zahrádky? Co tedy můžeme pro další dobrou úrodu udělat již teď po letošní sklizni?

Maliny sklizeny, ale co dál?

Záleží jaký typ maliníku pěstujete. Pokud máte jednou plodící letní maliníky, které mají plody právě během června a července, aktuálně máte skoro po sklizni. Tyto maliníky plodí na výhonech, které vyrostly v roce předchozím. Maliny moc péče nevyžadují, ovšem střih byste neměli zanedbat.

Po sklizni malin následuje odstraňování odplozených výhonů. Ty, co plodily, už totiž znovu plodit nebudou. Hned po sklizni je tedy dobré odplozené výhony odstřihnout těsně nad zemí (výhony budou při zemi dřevnaté, chce to proto dobré nůžky). Maliníky potřebují také prosvětlit, aby nebyly příliš husté. Proto mezi mladými výhony jich vyberte maximálně 10 na metr čtvereční (odstraňte ty menší či ty, co překáží). Výhonky, které zanecháte, můžete ve výšce kolem jednoho metru zastřihnout (tj. zkrátit o třetinu) a prut se tak dál může větvit. Prořezávání je také prevencí vzniku houbových chorob, které porosty maliníku napadají. 

A jak je to u stále plodících druhů?

Trochu jiná je situace u stále plodících maliníků (remontantních). Ty plodí ve dvou termínech - v létě (na výhonech z loňska) a na podzim (na letošních výhonech). Zde je nejlepší přistoupit ke stříhání na konci podzimu, či během zimy, kdy odstraníte všechny výhony (stříhejte hned u země). Na jaře vyraší nové výhony. K tomuto řezu můžete přistoupit nejpozději zjara.

Přihnojte popelem

Přihnojovat maliny se doporučuje ve třech fázích, a to brzy na jaře, koncem května a po sklizni. Můžete používat hnojiva určená pro drobné ovoce nebo sáhnout po přírodních v podobě kompostu či hnoje. Velice jednoduché hnojení, které maliny ocení, je z dřevěného popela z vašeho krbu či táboráku. Smíchejte cca půl kilogramu popela na litr vody a zalévejte (příp. okolí rostlin lehce posypejte anebo hráběmi vpravte do půdy). Okolí malin je vhodné mulčovat – využijte posekanou trávu ze sekačky, kůru, slámu či štěpku.  

Zdroje informací:
NKZ.cz: Právě je čas na střih malin: dokonalé maliny zaručí správný střih
Příručka Rady drobným pěstitelům ovoce a zeleniny, B. Sedliská
Kniha Chemie na zahrádce, Zakopal a Šedivý a kol.

časopis Naše krásná zahrada, 7/2023

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více