Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovoce, které můžete sklízet i na balkoně: Jahodníky kromě sladké úrody krásně kvetou a zdobí, ostružiny vydrží do prvních mrazíků
Zdroj: Pixabay, TotumRevolutum

Šlechtění udělalo své a dnes je možné pěstovat téměř leccos nejen v zahradách, ale i nádobách, a ty se pak mohou stát ozdobou našich balkonů. Nepřijdete tak o příležitost si vypěstovat vlastní ovocnou sklizeň.

Kanadské borůvky vždy musí mít parťáka

Kanadské borůvky je možné pěstovat v nádobách, jen jim musíte dopřát slunce či maximálně polostín a kyselou zeminu. Při sázení tedy použijte rašelinu, lesní hrabanku či substráty určené speciálně pro borůvky. Do nádoby je vhodné udělat drenáž v podobě štěrku, keramzitu či keramických střepů nebo i nalámaného polystyrenu. Vysazenou borůvku zamulčujte kůrou. Borůvky ocení pravidelné zalévání a přihnojování. Myslete také na to, že jde o rostlinu částečně samosprašnou a větší úrody docílíte jedině tím, že vysadíte do nevelké vzdálenosti nejméně dvě různé odrůdy. Pro pěstování kanadských borůvek v nádobách sáhněte raději po méně vzrůstných odrůdách (např. Heidi, Patriot, Chandler, Duke).

Jahodníky jsou nejenom dobré, ale i ozdobné 

Jahodníky udělají na balkoně parádu, krásně kvetou (nejenom bíle) a jsou k dispozici i převislé varianty. A samozřejmě vám poskytnou zdravé mlsání. Jahodám se bude dařit na slunném stanovišti a dobře jim udělá spíše zemina kyselejší, doporučuje se tedy při sázení přimíchat trochu rašeliny. Dá se použít směs zeminy pro kontejnerové rostliny smíchaná s perlitem pro zlepšení odvodnění. Při sázení dávejte pozor, abyste nezahrnuli srdíčko sazenice. Osvědčeným jahodníkem do nádob je převislá odrůda Mara de Bois, Freagoo White či netradičně růžově kvetoucí převislý jahodník Rosalie, nebo můžete volit stále plodící velkoplodé odrůdy Selva či Grandian.

Maliny z truhlíků zrají od června do září

Také maliny je možné pěstovat v nádobách. Pokud si budete chtít život s malinami usnadnit, volte varianty pro nádoby. Mají kompaktnější tvar, a co je nejpodstatnější, bývají beztrnné. Malina Baby Dwarf dorůstá kolem 50 cm a sladké maliny zrají od června až do září. Odrůda Little Sweet Sister, která dorůstá do 80 cm, je téměř bez trnů a plody poskytuje od července do září. Maliník Goodasgold roste do výšky kolem 1 metru a jeho plody jsou žluté a sladké.

Ostružiny z květináče vydrží do prvních mrazíků

Ani o pěstování ostružin nemusíte přijít. I zde jsou možnosti, jak to nejlépe udělat. Ostružiny vyžadují humózní půdu a slunné stanoviště. Ostružina Little Black Prince je speciálně určená pro pěstování v nádobách. Dosahuje výšky kolem 1 metru, je beztrnná a nabízí plody od července až do prvních mrazíků. Ostružiníky mají i svou převislou variantu - ostružinou vhodnou do závěsných květináčů je Black Cascade.

Zakrslé ovocné stromy se na zimu přemístí

Pokud máte větší balkón či terasu, můžete zkusit pěstovat i ovocné stromky, například  jabloně, hrušně, broskve nebo třešně. Vždy mělo jít o varianty méně vzrůstné, jako jsou sloupovité či zakrslé formy vyšlechtěné k pěstování v nádobách. Zakrslé varianty dorůstají 1,5-2 metry a jsou jako dělané pro nádoby. Každé jaro je dobré jim dát větší květináč a dosypat nový substrát (nebo aspoň vyměnit substrát). Na zimu je vhodné nádoby přemístit do chladné místnosti, příp. hodně zalít a nádoby co nejvíce odizolovat.  

Zdroje informací:
Časopis Naše krásná zahrada 6/2022
Nkz.cz: Pěstujte jahody i na balkoně: nejlépe stáleplodící odrůdy v samozavlažovacích nádobách
Jahodárnabrozany.cz: Sazenice drobného ovoce

Kniha Balkonové a přenosné rostliny, Mayer J. a Strauss F.

zahradnictvikruh.cz: Balkonové ovocné stromky

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více