Mrkvové placičky: Šťavnaté placky s cibulkou a bylinkami chutnají luxusně, jsou skvělou přílohou, ale nahradí i hlavní jídlo
28. 9. 2023 Vaření
Nemusíme připravovat placky pouze z brambor nebo cukety. Výbornou variantou jsou i placičky z mrkve. Nejenže mají skvělou chuť, ale také nádherně vypadají. Máme pro vás chuťové variace, jak si placičky upravit.
Placičky z mrkve
Obvykle si připravujeme slané placičky z brambor, v sezóně také z cukety. Ale proč si je nepřichystat i z mrkve? Mrkev je zdravá zelenina, která navíc skvěle chutná. Dá se využít ve slané i sladké kuchyni a hodí se k velkému množství pokrmů. S čím vším můžete mrkev zkombinovat do placiček?
Mohlo by vás zajímat
Ingredience do mrkvových placiček
Základem placiček je mrkev, vejce, pepř a sůl. Na zahuštění je možné využít mouku, a to ideálně celozrnnou, třeba špaldovou. Hodí se ale i jemně pomleté vločky. Někdy se do směsi používají brambory. Chuť a barvu může dodat jarní cibulka a samozřejmě bylinky, například petrželka, majoránka, tymián a třeba i estragon. Zajímavou variantou je i kari koření. Pikantnost může dodat pálivá paprika nebo špetička chilli. Pokud máme rádi, když jsou placičky křupavé, opražíme dýňová nebo slunečnicová semínka a přidáme ho do těsta. Ať už použijeme jakoukoliv kombinaci potravin, měla by mezi nimi vynikat právě mrkev.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Mrkvové placičky
Na mrkvové placičky budete potřebovat: 3 větší mrkve, zelenou část ze 2 jarních cibulek, několik snítek čerstvého estragonu, petrželovou nať, 2 vejce, 2-3 lžíce špaldové mouky, pepř, sůl a olej na smažení.
Jak na to? Mrkev očistěte a nastrouhejte ji na hrubé slzy do mísy. Zelenou část jarní cibulky nakrájejte na tenká kolečka a přidejte je do mísy. Směs osolte a opepřete. Estragon a petrželku nakrájejte na větší kusy a přidejte je do směsi. Vajíčka rozklepněte a dejte do mísy. Nakonec přimíchejte podle potřeby špaldovou mouku.
Na pánvičce si rozehřejte vrstvičku oleje a pomocí lžíce vkládejte směs a tvarujte placičky, na mírném plameni je smažte z obou stran dozlatova. Pokud chcete dietnější variantu, upečte je v troubě podobně jako bramborové placky.
Pokrmy s mrkvovými plackami
Placičky můžeme přichystat jako hlavní jídlo a přidat k nim třeba bylinkový dip. Výborně ale poslouží také jako příloha k masovým, sýrovým i houbovým pokrmům.
Náš tip: Z mrkve si můžete připravit podle videoreceptu také výborné mrkvové řezy:
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechová hvězda z kynutého těsta se skořicí a rumem
Přidáno před 17 hodinami
Rozmarýnové housky
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové plátky v omáčce z výpeku
Přidáno před 22 hodinami
Sádlové houstičky
Přidáno před 22 hodinami
Zapečené flíčky se zelím hlávkovým
Přidáno 4. 12. 2023 09:02
Žebírka v pivní marinádě
Přidáno 3. 12. 2023 23:11
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více