Dušená mrkev

Vaclav Fronek Kuchař: Vaclav Fronek

Doba přípravy: cca 30 min. Dle množství surovin. Zeleninová jídla 42 názorů

Suroviny

čerstvá mrkev
sádlo
hladká mouka
sůl
cukr
vepřové maso do omáčky (hovězí, sekaná apod.)
Recept si zatím oblíbilo 45 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev nakrouháme nebo nakrájíme na kousky, aby při vaření nevznikla kaše.

  2. V hrnci ji zalijeme podle potřeby omáčky, ale vždy, aby byla ponořená ve vodě.

  3. Mrkev hodně osolíme (mrkev snese dost soli, stejně jako brambory).

  4. Vaříme (dusíme) pod pokličkou téměř doměkka.

  5. Podle potřeby doplníme horkou vodou, ale dá se i odebrat, i když vyléváme dobré.

  6. Uděláme světlou jíšku - u nás na sádle (lze na másle) a mrkev dle potřeby zahustíme (u nás ne moc nahusto, já jím lžící, žena proto vrčí).

  7. Dosladíme. Každý může ještě na talíři. Já rád hodně sladkou, jako děti.

  8. Zvlášť vaříme bůček, ale jde i hovězí a je možná i sekaná. Jako příloha vařené brambory ve slupce těsně před jídlem oloupané. Někdo jí i s houskovým knedlíkem.

Poznámka

Je to velice prosté a velmi levné a úžasně rychlé jídlo. Máme vyzkoušeno (na chatě u dětí sousedů) že i děti se dají na takto upravenou mrkev nalákat a doma ji nejedí, i když některé sáhnou raději po sekané, než aby jedly bůček. Z vývaru bůčku je super polévka. My ne, hi hi.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 188 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dušená mrkev

  • magdalenka magdalenka

    jana08: bude sa ti to horšie miešať a rado sa to aj pripaľuje...

    Odpovědět

  • casino casino

    jana08:
    No, já dusím mrkvičku na cibulovém základě a zahušťuji až nakonec - sníží se tim riziko připálení:-)

    Odpovědět

  • jana08 jana08

    Zeptám se, blbý dotaz já vím :D ale stejně, nebude vadit, když si nejdříve udělám tu jíšku v hrnci a pak ji zaliji vývarem z masa a až pak tam dám vařit tu mrkvičku? Takhle nějak dělám totiž rajskou a je to dobrý :D tak jestli trochu podobný postup mohu použít i tady :) děkuji :)

    Odpovědět

  • katka katka(neregistrovaná)

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    Zítra bude i u nás!Všichni ji zbožňujeme.K tomu vepřové na česneku a brambory.Mám pozvanou i kamarádku.Bude ji dost!:-))

    Odpovědět

  • janicska janicska(neregistrovaná)

    :-*:yes: výborné .... mnamka

    Odpovědět

  • Mnoasijá :) Mnoasijá :)(neregistrovaný)

    Tak, hotovo :) Povedlo se :P :D... du mejt nádobí :( :D
    :-*

    Odpovědět

  • Sejbova Sejbova

    Vynikají mrkev, moc nám chutná. Vybrala jsem k tomu kuřecí maso.

    Odpovědět

  • aksvo aksvo

    Opravdu výborné, vařila jsem již několikrát a jinak už ji nedělám. Dávám velký bodík za celou rodinu:-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana:vidíš,že jsi si krásně poradila;-):yes:však ty na všechno postupně přijdeš,jsi šikulka;-):yes::-K

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Tak jsem nakonec maso uvařila (vývar použila na polévku) a na másle osmahla mraženou zeleninu (baby karotka, hrášek a kukuřice), přidala cukr, citron, trochu vývaru z masa a hladkou mouku. Sice ta omáčka byla bílá ale dobrá....vše se snědlo! Mockrát vám dámy děkuju za pomoct! Bez vás bych to nezvládla! :-K

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana:Jani,jsem ráda a pokud budeš potřebovat klidně mi napiš,ráda ti pomohu!!!;-):yes::-K

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Simona: Mockrát děkuju, vše jsem pochopila a moc jste mi pomohla....:-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana:Jani,já bych si nakrájela maso,buď na kostky,nebo plátky co budeš chtít!!!Ale zkus nejdříve na kostky,bude to dříve měkké.Na sádlo nebo oleji bych si zpěnila cibulku/nakrájenou na drobno/a na to přidala maso,hezky ho orestovat,pak přidat sůl a třeba pepř trochu.Když je trošku maso orestované,tak přileješ trošku vody zamícháš a dáš pokličku a tím se maso dusí!!!Musíš ho,ale častěj kontrolovat,aby se ti nespálilo,jak se voda vydusí,tak musíš zase přidat trochu a dusíš dál.Když dáš moc vody,tak ho budeš míti spíše vařené než dušené!Musíš si s ním jakoby pohrát.;-)Takto dusíme až do změknutí/může to trvat aj přes hodinu,aby jsi se nedivila,že maso neměkne!/ ;-)Neboj zkus to,vše se musí jednou vyzkoušet!!Taky pokud máš tlakový hrnec se to dá dělat i v něm!!;-)Možná,že to nepíšu dostečnětak se klidně ptej když tomu nebudeš rozumět!!!Třeba to popíše ještě někdo lépe!;-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Andrea: Moc Vám děkuju za odpověď....v kuchyni teprve začínám, takže se v tom moc neorientuju a opravdu jste mi hodně pomohla! :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: dušená mrkev jako příloha mrkev na husto dušená mrkev dušená baby karotka recept mrkev na husto mrkev jako příloha baby mrkev jako priloha dušená mrkev recept recepty mrkev na husto recepty - mrkev na husto dušená mrkev pro děti vařená mrkev s masem mrkev dušena recept baby mrkev recept dušená karotka baby mrkev vařená mrkev recepty na dušena mrkev recept na mrkev na husto dušená baby mrkvička