Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušená mrkev

Hodnocení receptu je 5,0 (46×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Prosté, snadné, ale velmi dobré jídlo. Protože mrkev je někdy velmi sladká, můžeme jí ještě dochutit solí, skořicí, citronem nebo octem. Pro chlapskou část jedlíků lze přidat i vepřové maso, nebo to, které máme rádi.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev očistíme a nakrouháme nebo nakrájíme na kousky, aby při vaření nevznikla kaše. Krok 2: V hrnci ji zalijeme tak, aby byla ponořená ve vodě. Krok 3: Mrkev hodně osolíme (mrkev snese dost soli, stejně jako brambory). Krok 4: Vaříme (dusíme) pod pokličkou téměř doměkka. Krok 5: Podle potřeby doplníme horkou vodou, ale dá se i odebrat, i když vyléváme dobré. Krok 6: Uděláme světlou jíšku (u nás na sádle, lze i na másle) a mrkev dle potřeby zahustíme. Krok 7: Dosladíme podle chuti, každý může ještě dochutit na talíři. Krok 8: Jako příloha vařené brambory ve slupce těsně před jídlem oloupané. Někdo jí i s houskovým knedlíkem.

TIP: Mrkev - chutná, zdravá a levná zelenina

Zveřejněno 9. 1. 2010

Poznámka autora Vaclav Fronek

Je to velice prosté a velmi levné a úžasně rychlé jídlo. Máme vyzkoušeno, že i děti se dají na takto upravenou mrkev nalákat a doma ji nejedí. K mrkvi můžeme zvlášť uvařit bůček, ale jde i hovězí a je možná i sekaná.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušená mrkev

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oVBK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušená mrkev

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oVBK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (44)

U nás mrkev s masem pečeným ,bůček,plecko krkovička. Dneska tedy bude s kuřecími křídly tak jsem zvědav.

Dana: Koho bude dost? Té kamarádky? :-D :-D

Zeptám se, blbý dotaz já vím :D ale stejně, nebude vadit, když si nejdříve udělám tu jíšku v hrnci a pak ji zaliji vývarem z masa a až pak tam dám vařit tu mrkvičku? Takhle nějak dělám totiž rajskou a je to dobrý :D tak jestli trochu podobný postup mohu použít i tady :) děkuji :)

jana08: bude sa ti to horšie miešať a rado sa to aj pripaľuje...

Zobrazit starší odpověď

:-p ;-) :yes:

Zítra bude i u nás!Všichni ji zbožňujeme.K tomu vepřové na česneku a brambory.Mám pozvanou i kamarádku.Bude ji dost!:-))

:-*:yes: výborné .... mnamka

Mnoasijá :) 27. 2. 2013 15:47
Tak, hotovo :) Povedlo se :P :D... du mejt nádobí :( :D
:-*

Vynikají mrkev, moc nám chutná. Vybrala jsem k tomu kuřecí maso.

Opravdu výborné, vařila jsem již několikrát a jinak už ji nedělám. Dávám velký bodík za celou rodinu:-)

Jana:vidíš,že jsi si krásně poradila;-):yes:však ty na všechno postupně přijdeš,jsi šikulka;-):yes::-K

Tak jsem nakonec maso uvařila (vývar použila na polévku) a na másle osmahla mraženou zeleninu (baby karotka, hrášek a kukuřice), přidala cukr, citron, trochu vývaru z masa a hladkou mouku. Sice ta omáčka byla bílá ale dobrá....vše se snědlo! Mockrát vám dámy děkuju za pomoct! Bez vás bych to nezvládla! :-K

Jana:Jani,jsem ráda a pokud budeš potřebovat klidně mi napiš,ráda ti pomohu!!!;-):yes::-K

Simona: Mockrát děkuju, vše jsem pochopila a moc jste mi pomohla....:-)

Jana:Jani,já bych si nakrájela maso,buď na kostky,nebo plátky co budeš chtít!!!Ale zkus nejdříve na kostky,bude to dříve měkké.Na sádlo nebo oleji bych si zpěnila cibulku/nakrájenou na drobno/a na to přidala maso,hezky ho orestovat,pak přidat sůl a třeba pepř trochu.Když je trošku maso orestované,tak přileješ trošku vody zamícháš a dáš pokličku a tím se maso dusí!!!Musíš ho,ale častěj kontrolovat,aby se ti nespálilo,jak se voda vydusí,tak musíš zase přidat trochu a dusíš dál.Když dáš moc vody,tak ho budeš míti spíše vařené než dušené!Musíš si s ním jakoby pohrát.;-)Takto dusíme až do změknutí/může to trvat aj přes hodinu,aby jsi se nedivila,že maso neměkne!/ ;-)Neboj zkus to,vše se musí jednou vyzkoušet!!Taky pokud máš tlakový hrnec se to dá dělat i v něm!!;-)Možná,že to nepíšu dostečnětak se klidně ptej když tomu nebudeš rozumět!!!Třeba to popíše ještě někdo lépe!;-)

Andrea: Moc Vám děkuju za odpověď....v kuchyni teprve začínám, takže se v tom moc neorientuju a opravdu jste mi hodně pomohla! :-)

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
dušená mrkev jako příloha, mrkev na husto, dušená mrkev, dušená baby karotka, recept mrkev na husto, mrkev jako příloha, baby mrkev jako priloha, dušená mrkev recept, recepty mrkev na husto, recepty - mrkev na husto, dušená mrkev pro děti, vařená mrkev s masem, mrkev dušena recept, baby mrkev recept, dušená karotka, baby mrkev, vařená mrkev, recepty na dušena mrkev, recept na mrkev na husto, dušená baby mrkvička

Suroviny:
mrkev, sádlo, mouka hladká, sůl, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu