Holka u plotny radí: Jak na dušenou mrkev, aby chutnala všem? Zásadní jsou dvě suroviny!
4. 10. 2021 Vaření
Mrkev je levná, zdravá a dobrá zelenina. Ne vždy a ne všem ale chutná. Dá se tomu ovšem pomoci, a to i s jídlem, které si pamatujeme z našeho dětství. Jak udělat nejlepší dušenou mrkev jako od babičky nám dnes poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.
Co dělá dobrou mrkev ještě lepší
Z kuchyně se line jemná vůně másla, nasládlé aroma mrkve a svěžest citronu. Ano, přesně tyhle tři ingredience slouží jako základ ke správné přípravě i dochucení dušené mrkve. „Já tohle jídlo doslova zbožňuji od dětství, později jsem je vařila svým dětem a i ony si je zamilovaly. Jak na mrkev mě naučila babička, která vařila podle staré školy a tak nešetřila poctivými ingrediencemi,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny a zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. A my dodáváme, že postupů na dušenou mrkev je samozřejmě více. Dnes si ovšem představíme ten klasický, babičkovský.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
Budete potřebovat: 500 g kvalitní mrkve, 50 g másla, trochu soli, šťávu z citronu, 20 g hladké mouky, 50 ml smetany, trochu cukru a na ozdobení lístky petrželky. „Moje babička postupovala tak, že očištěnou mrkev vždycky uvařila v mírně osolené vodě do poloměkka. Slupky z mrkve přitom nevyhazovala, obvykle je přidávala do vývaru, nebo uschovala na později v mrazničce. Vařenou mrkev posléze scedila, vývar ponechala stranou, a jakmile zelenina vychladla, protlačila babička mrkev přes klasické vykrajovátko na brambory,“ popisuje Šárka rodinný postup při přípravě tohoto jídla a dodává, že pak je potřeba na másle osmahnout mouku a udělat klasickou jíšku. „Tu babička zalila tím odloženým vývarem z mrkve a dost často tam přidala i trochu masového vývaru. Vše prošlehala metličkou, přidala předvařenou mrkev a smetanu a společně vše dovařila,“ vysvětluje Šárka s tím, že někdy smetana není nutná složka, i bez ní bude mrkev perfektní. „Je potřeba ji jen správně dochutit. Dá se postupovat i opačně, tedy, že nejdříve podusíte mrkev na másle. Pak je ale nutné mrkev předtím nakrájet na malé kostičky, nebo na plátky, zkrátka, jak vám to vyhovuje. Mrkev podušená na másle je sice o něco chutnější, ale tento postup je trochu pracnější, asi proto se u nás doma nedělal,“ dodává Holka u plotny. K dušené mrkvi se jako příloha nejlépe hodí vařené brambory a pokud chcete, dejte si ji i s vařeným vajíčkem nebo s vařeným hovězím masem. „Právě hovězí maso z polévky a trocha vývaru přimíchaná do dušené mrkve byly u nás doma tou poslední pověstnou třešničkou na dortu,“ uzavírá Šárka.
Jde to i jinak
Máte rádi mrkev, ale chcete se vyhnout smetaně a mouce? Zkuste si udělat třeba tradičný tuniský salát ommek houria, nebo mrkev poduste na cibuli, slanině a víně. Pak je to dokonalá lehká příloha k jakémukoliv masu, třeba k pečenému kuřeti.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kandovaná dýně je pochoutkou, zdrojem energie i součástí některých moučníků. Kandovat dýni není složité a zvládne to každý
Kandovat dýni je snadné, pokud máte, kde ji usušit. Nabízíme postup, podle kterého to zvládne každý. Semínka jsou plná užitečného zinku, který… Číst více
Kandovanou dýni můžeme přidat do sladkých moučníků nebo ji mlsat jako bonbóny
Často používanou dýní na kandování je hokaido - je to nejen kvůli její zářivě oranžové barvě, ale také kvůli dobré zpracovatelnosti (nemusí se loupat… Číst více
Jak na kandovanou dýni: Sladké bonbony z podzimní zeleniny jsou tak dobré, že mizí ze stolu bleskovou rychlostí
Jednou z neoddělitelných součástí oslav… Číst více
Dýně nasladko: Ve sladké verzi dají dýním druhou šanci i jejich zarputilí odpůrci
K přípravě sladkých jídel můžete použít dýni hokaido, ale také dýni máslovou, případně i muškátovou. Využívá se syrová nastrouhaná dužina nebo předem… Číst více
Komentáře (1)