Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Reuben polévka výborně zahřeje, nasytí a chutná úplně stejně jako slavný americký sendvič se zelím
Zdroj: Toprecepty, MamlajdaD

Pokud máte v oblibě zelné polévky, možná vás zaujme i ta s názvem Reuben. Od české zelňačky nebo podobných zelných polévek se značně liší. Je totiž takovou tekutou variací na oblíbený sendvič Reuben, neboť jsou v ní úplně ty samé ingredience – kromě zelí i hovězí maso a žitný chléb. 

Polévka podle sendviče

Reuben sendvič patří k populárním newyorským specialitám, i když se samozřejmě připravuje i jinde v Americe a známý je i v dalších koutech světa. O vzniku sendviče se vypráví mnoho historek. Jsou sice různé, jedno je jim ale společně, a sice to, že sendvič má zřejmě židovský původ.

To dosvědčuje i příběh o pravém newyorském sendviči, který byl prý na počátku 20. století poprvé vytvořen v newyorské židovské restauraci Reuben's Restaurant and Deli pro jistou herečku. Usuzuje se však rovněž, že možná vůbec nevznikl v New Yorku, ale v Nebrasce. 

Do Reubena patří zelí

Reuben je opravdu výjimečným sendvičem, a to hlavně surovinou, která se mezi dva opečené plátky chleba dává, tedy kysaným zelím. Ostatně ani maso v něm není jen tak ledajaké.

Do Reubenu totiž patří speciálně upravené hovězí, tzv. corned beef. Na první pohled vypadá jako hovězí šunka (kterou můžete toto maso případně nahradit), ve skutečnosti však jde o naložené hovězí maso, které se v Americe běžně prodává v obchodech v konzervě. Jeho název vychází z nakládání do zvláštní soli, jež se vyznačuje velkými krystaly připomínající zrnka kukuřice (corn). 

Polévku vylepší pastrami

Místo corned beef se ale do Reuben sendviče často dává také pastrami – specialita současných bister i u nás. Pastrami je buď hovězí hrudí nebo pupek. Příprava této masové delikatesy je poměrně náročná, protože se maso musí nejprve naložit do speciální směsi soli a koření, poté se dlouho peče a nakonec se ještě udí, což mu dodává speciální vůni. 

Jak na polévku Reuben?

Maso a zelí nakonec báječně doplňuje švýcarský sýr (vhodný je třeba i ementál) a chybět nesmí ani dresink. Používá se buď tzv. ruský dresink z majonézy, kečupu a dalších ingrediencí, jež mu dodávají na pikantnosti, a nebo podobný, u nás známější salátová zálivka – tisíc ostrovů (Thousand Island) s kyselými okurkami, hořčicí, octem nebo worcesterskou omáčkou.

Nakonec se všechny tyto dobroty umístí mezi dva plátky opečeného chleba a Reuben sendvič je na světě. A pokud se jeho chuti nemůžete nabažit, není nic snazšího, než si ji užít i v polévce. A jak si ji připravíte?

Budete potřebovat: 2 lžíce másla, 1 velkou cibuli nakrájenou nadrobno, 1 středně velký řapíkatý celer, nakrájený na malé kousky, 1 lžičku najemno nasekaného česneku, 1l hovězího vývaru, 5 malých červených brambor, neloupaných a rozčtvrcených, 500 g hovězího masa ve vlastní šťávě nebo pastrami nakrájeného na kousky, 1 šálek okapaného kysaného zelí, ½ lžičky soli, strouhaný švýcarský sýr na posypání a dresink tisíc ostrovů na dochucení

Na krutony si připravte: 3 šálky žitného chleba nakrájeného na kostičky, 2 lžíce rozpuštěného másla, ¼ lžička kmínu.

  1. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli, celer a česnek. Smažte 2 až 3 minuty nebo dokud zelenina nezměkne. Vše zalije hovězím vývarem a přidejte brambory. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu, přikryjte a vařte asi 15 minut nebo dokud brambory nezměknou.
  2. Vmíchejte hovězí maso, kysané zelí a sůl. Za občasného míchání vařte 3 až 5 minut, dokud se vše neohřeje.
  3. Chléb nakrájený na kostičky smíchejte s rozpuštěným máslem a kmínem a osmahněte na pánvi nebo opečte v troubě při teplotě 190 °C dokřupava.
  4. Polévku podávejte posypanou krutony a švýcarským sýrem. Pokapejte dresinkem Tisíc ostrovů.

Náš tip: Máte-li zelňačku v oblibě, můžete vyzkoušet třeba i tu s klobásou podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 
Colonydiner.com: Origins of the Reuben Sandwich

Bettycrocker.com: Reuben Soup

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více