Šumavské zelňáky aneb Placky z kysaného zelí: Nejlepší jsou pečené v troubě a ochucené škvarky
20. 11. 2022 Vaření
Zelňáky, zelníky nebo zeláky… to jsou jedny z nejčastějších názvů pro zelné placky. Připravují se na mnoho způsobů - mohou být z čerstvého i kysaného zelí, pečené či smažené, kynuté či doplněné bramborami nebo uzeným. Ty šumavské se pečou v troubě a jsou vynikající křupavou pochoutkou k pivu či k vínu nebo i jen tak na večeři.
Zdravá zelná pochoutka z jižních Čech
Při zmínce o zelných plackách si každý představí něco jiného. Pokud se ale o nich zmíníte na Šumavě nebo v jižních Čechách, naservírují vám vynikající křehké placičky, které nejsou nijak nasáklé tukem, ale krásně křupavé, vláčné a s jemnou chutí po kysaném zelí. Jde i vynikající chuťovku, když vás pro změnu honí mlsná na něco slaného. Hodí se jako křupání k večernímu posezení u televize, jako svačinka na výlet, ale i jako rychlá večeře ve všední den, když máte málo času. Jejich příprava je totiž jednoduchá a navíc máte jistotu, že si pochutnáváte poměrně zdravě.
Mohlo by vás zajímat
Placky jako možnost, jak využít zelí
Zelňáky jsou výbornou možností, jak využít zásobu kysaného zelí. To bylo za starých časů oblíbenou zimní surovinou využívanou při vaření. Zásobu kysaného zelí si nakládali v každé chalupě jako zdroj vitaminu C a dalších živin na zimní období. Zelí se tehdy nedělalo jen jako příloha k huse, ale přidávalo se i do mnoha dalších pokrmů.
Dělala se z něj polévka zelňačka, na Moravě bílá kapustnica, kombinovalo se s bramborami do lepenice nebo se podávalo třeba s bramborovými knedlíky či s haluškami. Udělat z něj placky bylo jednou z nejjednodušších a nejlevnějších možností, jak zelí zpracovat do nějakého jídla. Placky na různé způsoby byly ostatně za starých časů oblíbenou součástí jídelníčku našich předků, není tedy divu, že se dělaly i ty zelné.
Mohlo by vás zajímat
Rychlé šumavské zelňáky
Základem dobrých zelných placek je kvalitní kysané zelí. Pokud máte naložené domácí, je to ideální. Klidně ale můžete použít i to z obchodu. Zelné placky mnoho lidí připravuje smažené, kdy se zelí jen přidá do těsta na bramboráky. I když jsou vynikající, žádná dietka to rozhodně není. Šumavské zelňáky jsou rozhodně zdravější, neboť se jen pečou v troubě, případně nasucho na pánvi. Když jsou jen se zelím, nadchnou i vegetariány.
Pokud by vám ale takové přišly příliš obyčejné, můžete si do nich přidat škvarky, které plackám dodají na křupavosti. Na zadělání těsta pak použijte nejlépe sádlo, jež chuť zelí a celých placek pozvedne k dokonalosti. Hotové placičky můžete nakonec posypat kmínem, mletou paprikou (výborná je třeba uzená) nebo jen hrubozrnnou solí. Vynikající jednoduché placky z kysaného zelí si můžete připravit třeba podle našeho video receptu:
Náš tip: Pokud máte víc času, můžete si upéct netradiční zelníky z kynutého těsta s náplní z čerstvého zelí podle staročeské kuchařky. Budete na ně potřebovat: 500 g mouky, 20 g droždí, 1 vejce, 1 lžičku soli, vlažné mléko podle potřeby, 3 lžíce rozpuštěného másla, 500 g hlávkového zelí, sůl, pepř, cukr podle chuti, máslo na dušení zelí a 1 lžíci sladké smetany.
Postup: Z mouky, kvasnic, vejce, soli a vlažného mléka zadělejte těsto. Přidejte k němu máslo, vypracujte a nechte přikryté kynout.
Zelí očistěte, omyjte a nakrájejte na nudličky. Dejte je do hrnce, podlijte trochou vody a poduste. Pak sceďte, nasekejte najemno a ještě poduste v hrnci na másle. Přidejte cukr podle chuti, smetanu a pepř. Vařte do zhoustnutí a nechte vychladnout. Vykynuté těsto vyválejte na plát silný asi 1 cm. Vykrojte z něj kolečka, na polovinu z nich dejte trochu zelné nádivky, zakryjte druhým kolečkem a okraje spojte a přimáčkněte k sobě. Zelníky dejte na plech vymazaný sádlem a ještě nechte kynout. Potřete je sádlem a pečte v předehřáté troubě dozlatova.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si vyrobit ovocnou šumivou bombu, která vytvoří z každého nápoje originální drink
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Recept na vaječný koňak podle Josefa Maršálka: Voní po vanilce a mandlích, je krásně hladký a chutná fantasticky
Přečtěte si Zobrazit více
Vaječnák bez kapky alkoholu: Typický vánoční likér báječně dochutí vanilka, hřebíček i rumové aroma
Vánoční bramborový salát podle šéfkuchaře Hynka Vávry je ochucený lákem z okurek, svěžest zajišťuje jablko
Bramborové placky jako od babičky: Jaký je ideální poměr brambor a mouky?