Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet nebo piknik i rychlou variantou oběda či večeře. Mají nespočet variant, mezi nimiž si každý najde tu svou nejoblíbenější. Populární jsou hlavně v Anglii a v Americe a klasikou mezi nimi je ten se slaninou, salátem a rajčaty, známý jako BLT.
Za sendviče vděčíme hraběti s hráčskou vášní
Co může být jednoduššího, než spojit dva plátky chleba nebo jiného pečiva, vložit mezi ně nějakou náplň a pak servírovat rovnou nebo případně ještě opéct? Zdá se to jednoduché, přesto jde o přímo geniální nápad. Věděl to již jistý hrabě John Montagu, 4. hrabě ze Sandwiche, který žil v 18. století. Podle známé historky prý tento šlechtic hodně holdoval hazardním hrám a nechtěl být při své oblíbené kratochvíli ničím vyrušován. A protože ho zdržovalo i jídlo, poprosil kuchaře, aby mu vložil plátek masa mezi dva chleby. A sendvič byl na světě.
Článek z magazínu
Jakou náplň do sendviče?
Sendviče mohou mát mnoho podob, náplň se může dávat mezi dva díly rozpůlené housky nebo bagelu, správný anglický sendvič by měl být složen z chleba nakrájeného na plátky, nejlépe toustového. Ten může být pomazaný máslem, hořčicí, majonézou nebo nějakým dresinkem. Náplň pak nejčastěji tvoří uzeniny, sýry a zelenina. Za jeden z prvních a nejklasičtějších sendvičů je považován club sendvič plněný krůtím či kuřecím masem a salátem, který prý vznikl na konci 19. století v newyorském Union Clubu. BLT sendvič je jeho mladším blízkým příbuzným.
Co znamená BLT?
Sendvič známý jako BLT je v současnosti nejpopulárnějším sendvičem ve Velké Británii a šestým nejoblíbenějším v USA. Pod záhadnou zkratkou BLT se skrývají tří obyčejné ingredience, bez nichž se tento sendvič neobejde – slanina (Bacon), listový salát (Lettuce) a rajče (Tomato). Jeho původ není známý, recepty na podobné sendviče se však objevovaly v kuchařských knihách již před rokem 1900. Populárním se stal hlavně po druhé světové válce.
V té době se začalo v USA objevovat čím dál tím víc supermarketů, které umožňovaly sehnat čerstvé suroviny na sendviče po celý rok. Zkratkou BLT sendvič pravděpodobně pojmenovali v nějaké restauraci, název se ale ujal a rozšířil a sendviče se pod ním začaly prodávat i v obchodech. Nejčastěji se ale sendviče BLT připravují v létě, kdy jsou čerstvá rajčata. I když se sušenými tento sendvič také stojí za to.
V BLT sendviči vsaďte na kvalitní suroviny
BLT sendvič existuje ve více verzích. Chléb do sendvičů bývá většinou opečený, může být ale i čerstvý. Slanina se do něj obvykle smaží pěkně dokřupava, ale může být i neopečená. Slanina je v tomto sendviči hodně důležitá, proto je lepší zvolit nějakou kvalitní, třeba italskou pancettu. Salát se dává nejčastěji ledový, neboť nemá výraznou chuť, ale dodá sendviči příjemnou křupavost. Můžete ale použít i římský. Mnozí však tvrdí, že tou hlavní ingrediencí jsou v něm právě rajčata.
BLT sendviče jsou prý proto nejlepší v létě, když je rajčatová sezona a rajčata jsou nejlepší, nejšťavnatější a nejsladší. Chléb může být bílý i celozrnný, záleží na tom, zda si víc hlídáte linii nebo ne, i když druhem chleba už v případě tohoto sendviče toho mnoho nezachráníte. Jde tedy hlavně o to, co máte raději. Chléb se pak obvykle potírá majonézou, můžete ale přidat i hořčici nebo jalapeno papričky pro pikantní chuť.
Případně se mohou sendviče vylepšit třeba avokádem, tak vznikne BALT sendvič. S osmaženými vajíčky získáte BELT sendvič. Pokud máte velký hlad a zvládnete spořádat i vyšší sendvič, můžete si připravit i s více vrstvami náplně.
Snadný a rychlý BLT sendvič, zkuste ho také
A jak tedy na vyhlášený a nejlepší BLT sendvič? Je to snadné. Budete potřebovat: 4 plátky chleba, 6 silnějších plátků slaniny, 2 velká zralá rajčata, 4 listy ledového, hlávkového nebo římského salátu, 4 lžíce majonézy a sůl a pepř.
Postup: Salát omyjte, osušte a nakrájejte na tenké nudličky. Rajčata nakrájejte na silné plátky. Slaninu opečte na pánvi dokřupava a nechte ji okapat na papírové utěrce. Chléb zlehka opečte na pánvi, případně namažte máslem. Každý krajíc chleba namažte 1 lžící majonézy. Obložte jej slaninou, rajčaty a salátem. Podle chuti osolte a opepřete a spojte dohromady. Rozkrojte na poloviny a podávejte.
Zdroje informací:
Tasteatlas.com
Rarlofsandwichusa.com
Pruess, Joanna; Lape, Bob; Cole, Liesa: Seduced by Bacon: Recipes & Lore about America's Favorite Indulgence
Dailyrecord.co.uk
Esnpc.blogspot.com
Témata: sendvič, toastový chléb, slanina, salát, rajčata
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Avokádové toasty: Jak na hit Instagramu a hipsterských bister? Chlebu prospěje jeden malý trik!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Přidáno před 8 hodinami

Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka
Přidáno před 20 hodinami

Vepřová pečeně plněná slaninou a hráškem
Přidáno před 22 hodinami

Mrkvovo - kukuřičná polévka s pažitkou
Přidáno před 22 hodinami

Rychlé sushi
Přidáno před 22 hodinami

Šunkové prasátko
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.