Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pozor na výběr octa

Ocet sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr. Mohou mít totiž na chuť a kvalitu jídel zásadní vliv. Kromě lihových octů, vhodných především pro nakládání, je k dochucování lepší použít octy ovocné.

Lihové octy především pro zavařování a nakládání

Nejznámějšími druhy octů jsou lihové, především nejrozšířenější kvasný lihový ocet v 8% koncentraci. Spousta hospodyň jej používají pro nakládání, zavařování i jako dochucovadlo do omáček, salátů, vyvařují s ním kámen z rychlovarných konvic - prostě univerzál na všechno.

Ve skutečnosti je lihový ocet nejvhodnější pro nakládání, a to proto, že svým složením je pro zavařování nejen chuťově nejlepší, ale také proto, že svou koncentrací dokáže uchovat potraviny konzervované a nedopustí, aby se v nálevu množily nebezpečné mikroorganizmy.
 

Ocet na zavařování vybírejte pečlivě

Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Především na ty doma zavařené nedáte dopustit, protože po pravdě – ty kupované – většinou nejsou ono. Proto si každý rok s velkým úsilím sami vypěstujete nebo za nemalý peníz nakoupíte okurky, zeleninku, ocet, a namísto koupání v parném létě si vyhradíte čas na zavařování, a s chutí do toho.

Jenže ouha, jaké je vaše zklamání, když natěšení na lahodnou chuť „vašich“ osvědčených okurek zavařovačku po čase otevřete, a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použila stejný postup jako dřív, okurky jsou rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí! Kde se stala chyba?
 

Rozdíl může být v octu.

V obyčejném kvasném lihovém 8% octu! Pravděpodobně jste nesáhla po tradičním octu. Ten z českého Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad.

Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se Vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Například ten bzenecký obsahuje karamel a voňavý estragon, které ocet a nálev dokonale chuťově vyzdvihnou.

Na octu rozhodně nešetřete

Hodnota octa na jednu zavařovací sklenici vyjde na 90 haléřů. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje, a jak jeho špatný výběr může cenu okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit. Vyhněte se tedy raději rizikům a věřte chuti a vysoké kvalitě tradičních octů, ať se pro pár ušetřených haléřů nedočkáte zklamání z šedých a rozměklých okurků.

A nakonec je tu ještě poslední bod – špatnou volbu při zavařování nelze už nahradit. Okurky jsou totiž sezónní zelenina, a jakmile po pár měsících zjistíte, že vaše nakládačky nejsou jaksi „ono“, už to v letošním roce nenapravíte.

Recept na tradiční křupavé Bzenecké okurky najdete zde.

Ovocné octy – ideální dochucovadlo

Důležitá je úloha octa také při přípravě salátových dresinků, omáček a marinád, stejně jako při deglazování šťáv. Kapka ovocného octa může ovlivnit chuť mnohých omáček, zvláště na rajčatovém základě. I malá trocha dodá výjimečnosti čerstvému ovocnému salátu, skvěle dochucuje také maso, pečeni a dušené pokrmy. Ocet je jednoduše výbornou chuťovou přísadou, přičemž důležitost vlivu octa na chuť výsledného pokrmu se často přehlíží. Pro tyto příležitosti jsou ideální volbou ovocné octy.

A takové Balsamico glazé vás jistě příjemně překvapí i v kombinaci s měkkým ovocem (maliny, jahody) či zmrzlinou. V moderní gastronomii je jeho role nezaměnitelná i při zdobení podávaných jídel a dekoraci talířů.

Pojďme se s jednotlivými druhy ovocných octů blíže seznámit. Jsou zdravé, chutné a ty vysoce kvalitní, se značkou Bzenecký ocet, do vaší kuchyně hezky zapadnou i díky pohlednému designu láhví. Klikněte a dozvíte se více.

Jablečný kvasný ocet (5%)

Přispívá ke zlepšení metabolismu, k redukci hmotnosti a odstranění pocitu únavy. Způsobuje intenzivnější spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. V jablečném octu se nachází jablečný pektin, který hraje významnou roli při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jablečný ocet je 100% ze zcela zralých jablek a vyrábí se biologickým kvasným procesem.

Přidává se do salátů a zeleninových pokrmů, ve kterých navozuje nenapodobitelnou chuť. Je charakteristický silnou a ostrou chutí, vhodný tam, kde doplňujeme další ingredience.

Vinný kvasný ocet

Vinné octy se vyrábí z bílého nebo červeného vína. Jejich kvalita závisí na kvalitě vína, takže existuje tolik druhů octů, kolik je druhů vín. Jsou vyráběny přímým biologickým kvasným procesem, kdy veškerý alkohol z vína je přeměněn na kyselinu octovou. V takto vyrobeném octě jsou obsaženy všechny příznivě působící komponenty obsažené v původním víně před kvašením.

Vinné octy jsou ideální do salátů, omáček, dressingů a marinád. Ocet z bílého vína se znamenitě hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině, ten z červeného vína je zase vhodný pro všestranné použití v kuchyni.

Ocet Balsamico – originál z Modeny

Balsamico ocet je kulinářská kořenicí přísada pocházející z Itálie. Je vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano, svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Ten pravý Balsamico ocet pochází z Modeny, kde má svou dlouholetou tradici již od počátku 17. století a jeho výroba se řídí speciálními italskými předpisy. S přihlédnutím k tradici a zvláštním klimatickým podmínkám v pěstitelské oblasti, bylo Balsamico octu z Modeny propůjčeno chráněné zeměpisné označení.

Spoustu receptů na úžasné saláty, návodů na zavařování a nakládání, fígle pro ochucování a tipy ke zdobení naleznete zde.

 

Komentáře

janek53 janek53

24. 7. 2017 14:25

Bzenec je na moravě:-8

janatka janatka

11. 7. 2017 20:53

Jiný než Bzenecký ocet nepoužíváme.:yes:

Alzbetina Prk.

10. 7. 2017 15:54

Ikdyž je článek "jen" reklama, tak potvrzuju, že svoje pracně vypěstované okurky dávám pouze a jedině do nálevu z bzeneckého octa. Je opravdu nejlepší a s tím obyčejným 8% octem se vůbec nedá srovnat.

Přidat komentář