Velikonoce u babičky: Hlavička plná masa a vonící muškátem nadchne každého strávníka u svátečního stolu
16. 4. 2025 Vaření
Velikonoční nádivka, známá také jako „hlavička“ je stálicí svátečního jídelníčku. Přestože má jasně daný základ, v praxi se setkáte s desítkami verzí, které se liší podle regionu, rodinných zvyklostí nebo osobních chutí. Právě tato různorodost dělá z nádivky ideální jídlo, můžete ji připravit tradičně, nebo z ní pomocí pár nečekaných ingrediencí udělat originální pokrm.
Základní recept přežívá generace
Základem velikonoční nádivky jsou starší housky nebo rohlíky, které se nakrájí a namočí do mléka. Do směsi se přidají vejce, osmažená cibulka, česnek, tuk (nejčastěji sádlo nebo máslo), majoránka, sůl a pepř. Často se přidává i uzené maso nebo klobása, které jídlu přidají výraznější chuť.
Nádivku pak můžete upéct buď samostatně, nebo jí naplnit třeba kuře. Nikde však není psáno, že si nemůžete tento recept upravit podle svého a místo mléka použít například vývar, v němž si připravujete maso, které do hlavičky použijete.
Mohlo by vás zajímat
Regionální verze nádivky
Morava sází na čerstvé bylinky jako petrželka, pažitka či libeček. Oblíbená je verze s uzeným masem a vejci natvrdo vloženými doprostřed nádivky. Čechy zase preferují jednodušší receptury s důrazem na chuť majoránky a cibulky. V některých oblastech se do směsi přidává sýr nebo dokonce mák. Slovácko dokonce volí odvážnější kombinaci, do nádivky se přidává kysané zelí nebo rozinky. Výsledkem je chuť, která mile překvapí.
Moderní zásah
Zatímco klasika má své pevné místo, současná kuchyně dává prostor experimentům. Velikonoční nádivku lze snadno upravit a obohatit o netradiční přísady. Mohou se přidat jemně nasekané ořechy nebo mandle, které dodají příjemnou texturu a lehkou nasládlost. Skvělým doplňkem jsou i sušené brusinky nebo meruňky. Kdo hledá jemnější alternativu klasické cibule, může sáhnout po pórku nebo červené cibuli, které nádivku oživí i pro oko.
Nabízí se i použití méně tradičních bylinek, například tymián, šalvěj nebo bazalka totiž promění nádivku ve velmi voňavý pokrm. Díky použití tofu, tempehu nebo rostlinných náhražek vajec lze připravit verzi, která zachovává konzistenci i chuťový zážitek, ale vyhoví i těm, kdo se vyhýbají živočišným produktům.
Velikonoční hlavička
Na přípravu perfektní velikonoční hlavičky budete potřebovat: 1 kg masa (vepřová plec, uzený bůček, kuřecí maso), 8-10 housek nebo rohlíků (nejlépe z předešlého dne), 750 ml vývaru, 6 vajec velikosti M, 2-3 lžíce nakrájené pažitky, 2-3 lžíce nakrájené petrželky, špetku muškátového oříšku, máslo na vymazání plechu, sůl a pepř
Jak na to?
- Do hrnce vložte maso, zalijte ho vodou, osolte a vařte doměkka. Po uvaření vyjměte maso z hrnce a nechte ho vychladnout. Vývar si nechte na pozdější použití.
- Housky nakrájejte na kostičky, dejte je do mísy a zalijte 750 ml teplého vývaru, promíchejte. Vychladlé maso nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy s houskami, opět promíchejte.
- Plech nebo zapékací formu vymažte povoleným máslem. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vejce si rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte pevný sníh.
- Masovou směs osolte, opepřete a přidejte do ní žloutky, pažitku, petrželku, muškátový oříšek a opatrně promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků.
- Nádivku dejte na plech a povrch zarovnejte. Vložte do trouby a pečte dozlatova 40-50 minut.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více