Jak hubnu a zlepšuji si zdraví díky Margit a navzdory doktorce: Lákadla na dovolené, 14 kg dole a domácí zmrzlina, kterou můžu
8. 7. 2025 Rozhovory a reportáže
Pokud vám někdo říká, že se v létě hubne lépe, moc tomu nevěřte. Aspoň u mě je situace opačná. I tak jsem zvládla rodinnou dovolenou, kde se stoly prohýbaly klobáskami a moučníky. Kontrolní váha po návratu mi naštěstí ukázala stejné číslo. Přitom jsem netrpěla hlady a docela si výlet užila. Přece jen, některé zásady už mám zažité...
Výsledky za půl roku
Kdo sledujete můj seriál od začátku, tak víte, že mi byla letos v lednu naměřena vysoká hladina cholesterolu, konkrétně 7 mmol/l. Léky jsem v ordinaci odmítla a pokusila se změnit stav změnou stravy. Abych na to nebyla sama, poprosila jsem o pomoc kamarádku Margit Slimákovou (na hlavní fotce článku vpravo).
Margit je specialistka na zdravotní prevenci a výživu, známe se dlouho a náš pohled na výživu je podobný. Asi i proto padla moje volba právě na ni, přestože jsem již dříve při svých pokusech o hubnutí počítala kalorie, vážila si jídlo, chodila do STOBu a vyzkoušela mraky diet. Pokud už jsem zhubla, nakonec jsem vše nabrala zpět.
S Margit na to jdeme od začátku jinak. Za mě bych řekla: udržitelně. Jíst 3x denně, vyhýbat se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám a cukru a v každém jídle mít zeleninu a bílkoviny, to není utrpení a dá se to praktikovat asi napořád (s drobnými výjimkami). Podrobněji jsem celé stravování popisovala zde.
Nic nevážím, žádné hubnoucí injekce ani podpůrné léky nepoužívám a kvůli nemocnému kolenu mám výrazně omezený pohyb. I tak se ale nějaké výsledky dostavily.
Mohlo by vás zajímat
Výsledky za pár měsíců
Kdo tento seriál sleduje, tak ví, že mi cholesterol klesl ze 7 mmol/l na 4,9 mmol/l, zcela do normy se dostala kyselina močová a zhubla jsem za 5 měsíců 14 kg. To ale není všechno. Zmenšila se mi letitá cysta a výrazně se zmírnilo ztukovatění jater. Kromě toho z velikosti 48-50 jsem plynule přešla na 44, někdy dokonce 42-44. Až mě to samotnou ve zkušební kabince překvapilo.
Netvrdím, že je tento jídelníček pro všechny, nebo že je jediný správný. Ani bych si netroufla říci, že se tak každý může zbavit vysokého cholesterolu, ostatně, ani já ho zatím ještě pořád nemám v normě. Co si ale myslím je, že to každý může aspoň zkusit.
Já ještě stále občas zápasím s chutí na sladké a léto je v tomto ohledu pro mě náročnější. Nedávno jsem například pracovně zavítala na otevření nové pražské zmrzlinárny Berry good a pochopitelně jsem zmrzlinu vyzkoušela. Domů si ale nanuky ani zmrzky nekupuji a chuť řeším jinak. Vymýšlím si zmrzliny vlastní.
Domácí zmrzlina a nástrahy dovolené
Už jsem o mangové zmrzce na webu Toprecepty psala, ale kdo nečetl, zopakuji. Moje letošní sladká závislost je mangovo-pistáciová domácí zmrzlina. Rozmixuji mražené mango (cca 200 g) se lžící pistáciového másla a 1-2 datlemi. Vznikne dokonalá domácí zmrzlina bez přidaného cukru, zato se spoustou živin a zdravých tuků z oříšků.
Vyzkoušeli ji u mě doma na návštěvě dospělí i děti a všem chutnala. Ostatně, celkově se mi jídelníček dodržuje lépe doma, to musím přiznat.
Nedávno jsem například byla na rodinné dovolené v penzionu, kde se nevařilo. Chodili jsme sice do restaurací, ale daná lokalita zrovna nebyla "diet friendly". Zároveň jsme v širším rodinném kruhu slavili dvoje narozeniny a tak se stoly na zahradě u penzionu prohýbaly všelijakými dobrotami.
Odolat všemu bylo fakt těžké a nelze říct, že bych jídelníček dodržela na 100 %. Snažila jsem se aspoň zůstat u zásad "jídlo 3x denně", více bílkovin a zeleniny a žádná chemie. A to se snad povedlo. Odolala jsem u grilovačky všem klobáskám, párečkům a podobně a počkala si vždy na maso nebo sýr.
A mé jídelní hříchy za 4 dny? Jeden kousek bábovky a 1 domácí kremrole. To je víc než obvykle zvládnu za celý měsíc, ale dohromady s trošku větším pohybem to naštěstí neudělalo paseku a já pokračuji dál. Mám totiž před sebou jeden úkol. I přes artrózu v koleni přidat k jídelníčku aspoň nějaký pravidelný pohyb. Ale o tom až příště...
Další díly seriálu budou následovat vždy každý týden v úterý na webu Toprecepty.cz v části Magazín. Všechny díly od začátku pak najdete zde.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více