Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meloun se dá využít téměř beze zbytku. Ze slupky třeba uděláte skvělý džem.
Zdroj: Freepik, freepik

Meloun je v létě králem ovoce. Sladký, šťavnatý, osvěžující, ideální do horkých dnů. Většina lidí si z něj ukrojí pár červených plátků a zbytek putuje do koše. V kuchyni však můžete využít téměř celý meloun, včetně slupky. Z ní si dá připravit originální džem.

Červená dužina

Srdcem melounu je samozřejmě sladká červená dužina. Nejčastěji ji jíme jen tak samotnou nebo jako součást ovocných salátů, ale nabízí mnohem širší možnosti. Rozmixovaná se hodí do smoothie, mražená jako sorbet nebo ledové kostky, nastrouhaná může být základem letních drinků.

V kombinaci s limetkou, mátou a špetkou soli z ní někteří dokonce připravují nezvyklou verzi polévky gazpacho. Meloun výborně ladí i s pikantními chutěmi, zkuste třeba melounový salát s chilli a balkánským sýrem.

Semínka 

Melounová semínka obvykle končí v odpadu, ale zasloužila by si víc pozornosti. Po důkladném omytí a usušení je můžete nasucho opražit, podobně jako dýňová. Mají oříškovou chuť, skvěle křupou a obsahují cenné bílkoviny, zinek i zdravé tuky. Hodí se do salátů, pečiva i jako jednoduchý snack.

Kůra a bílá dužina

A teď k části, která zřejmě mnohé překvapí – melounové slupce. Nejde o tvrdou zelenou kůru, ale o její bílou vnitřní část mezi kůrou a červenou dužinou. Je pevná, šťavnatá a má neutrální chuť. Právě to z ní dělá ideální surovinu pro zavařování. Tepelně upravená totiž změkne a pojme chuť přidaných ingrediencí.

Nejčastějším způsobem zpracování je džem. I když se to může zdát neobvyklé, výsledek je překvapivě chutný. Bílá dužina se při vaření rozpadne, zkaramelizuje a spojí s chutí citronu, cukru, případně koření, jako je skořice nebo zázvor. Džem má jemnou texturu, lehce připomíná hruškové či jablečné varianty, ale s originální chutí kandovaného ovoce.  

Je ideální k pečivu, do jogurtu nebo jako základ dezertů. A hlavně, nevzniká z ničeho nového, jen z toho, co by jinak skončilo v odpadu. 

Snadná příprava

Základní surovinou je samozřejmě bílá část melounové slupky. Z jednoho středního melounu (cca 5 kg) získáte zhruba 800–1000 gramů použitelné dužiny. K tomu budete potřebovat cukr (klasický krupicový nebo třtinový), citronovou šťávu a případně kousek zázvoru, vanilku nebo skořici – záleží, jaké chutě máte rádi. Pro zahuštění můžete použít želírovací prostředek, ale při delším vaření se obejdete i bez něj.

Jak dále postupovat, ukázal na svém instagramovém profilu Tomáš Hradecký, který předvedl, jak snadné může být připravit lahodný džem z něčeho, co jste původně chtěli hodit do koše. 

Hotový džem ihned plňte do čistých a horkem vysterilizovaných sklenic. Uzavřete víčky a obraťte dnem vzhůru alespoň na 10 minut. Po vychladnutí skladujte v chladu a temnu, nejlépe ve spíži nebo ve sklepě. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika týdnů.

Džem z melounové slupky

Na přípravu netradičního džemu budete potřebovatslupku od melounu, šťávu z 1 citronu a 250 g cukru nebo adekvátní množství erythritolu.

Jak na to?

  1. Slupku z melounu oloupejte (normálním škrabadlem na brambory nebo nožem) a nakrájejte na drobné kostky. Dejte je do hrnce, přidejte šťávu z citronu a sladidlo.
  2. Za občasného míchání vařte do úplného změknutí. Směs poté rozmixujte a přemístěte do sklenic s uzavíratelným víčkem.
  3. Podávat můžete jako standardní džem.

Něco navíc: Variantu melounového džemu s jablky najdete v našem starším článku

Náš tip: Z melounu si podle našeho video receptu můžete připravit vynikající sorbet.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli