Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co s dýňovými semínky? Opražená na oleji a ochucená voňavým kořením výborně doplní polévky, kaše i karbanátky
Zdroj: Pixabay, Ilo

Když zpracujeme dýni, zbydou nám semínka. Co ale s nimi? Není ale nutné je vyhazovat, protože ještě dochutí a ozdobí celou řadu dalších pokrmů. Máme pro vás tipy, jak je v kuchyni využít.

Co s dýňovými semínky

Po zpracování dužiny dýně se uvnitř objeví semínka. Dýňová semínka jsou plná důležitých výživných složek. Obsahují významné množství zinku, hořčíku, železa, manganu, kvalitního oleje a také bílkovin. Sice je zakoupíme i v obchodech se zdravou výživou, ale po využití dýně nám doma zbydou jako odpad. Nebo spíše cenná jedlá surovina. 

Když je totiž dobře připravíme, tak si na nich pochutnáme. Můžeme je podávat i v podobě malého občerstvení pro návštěvy, ale i při svátečních příležitostech. Hodí se na posyp jídel i do vaření, protože mj. dodají krásnou křupavost.

Do čeho přidat dýňová semínka

V obchodech bývají k sehnání semena z dýně štýrské nebo olejné. Můžeme si ale nasušit a opražit i semena z dýní, které se používají na vaření. Příkladem jsou dýně hokaido, muškátová a máslová

Dýňová semínka bez slupek si můžeme dát syrová nebo tepelně upravená (často se praží). Taková semínka se pak přidávají do ovocných i zeleninových salátů, ale také na posypání dýňové polévky nebo zdobení kaše. Přichystejte si třeba rýžovou kaši a na ni dejte opražená semínka. Kombinace křupavosti a hladké konzistence je vynikající.

Syrová semínka můžeme přidat do smoothie a do jogurtu. Hodí se ale také do müsli, do těsta na pečivo (třeba do chleba), využít se dají i jako posyp povrchu před pečením. Máte rádi slané sušenky? Vyzkoušejte třeba chia bezmoučné sušenky.

Výbornou variantou je také přidat dýňová semínka do karbanátků a dalších slaných jídel. Zkuste jimi doplnit třeba klasické karbanátky z mletého masa.

Jak připravit dýňová semínka

Když nám zbydou z vydlabané dýně semínka, je důležité je nejdříve očistit od zbytků dužiny a vláken. Ze semínek odstaňte velké nánosy vláken. Je to zdlouhavější, ale využijete tak celou dýni. Semínka zbavená nánosů vláken propláchněte v sítu vodou. Nejspíš nebudou úplně čistá, tak je potřeba každé semínko očistit samostatně... 

Takto očistěná semínka nejdříve uvařte. Semínka z dýně hokaido, máslové nebo muškátové dýně dejte do hrnce se slanou vodou a 10 minut je povařte. Pak je slijte a nechte semínka uschnout. Díky tomuto postupu budou semínka nejen stravitelnější, ale také budou lépe chutnat. Po pražení budou navíc křupavější.

Jak pražit dýňová semínka 

Dýňová semínka můžete pražit na pánvi a v troubě. Po pražení v troubě ale mají semínka lepší chuť. Připravte si plech vyložený pečicím papírem a vysypte na něj usušená semínka. Na ně nakapejte olivový olej a promíchejte je. Troubu rozpalte na 180 °C a semínka pečte do zezlátnutí a pravidelně je míchejte, jinak by se mohla spálit. Pečení trvá asi půl hodiny. Větší křupavosti semínek dosáhnete tím, že nastavíte troubu na gril. Dejte ale pozor, protože budou mít větší tendenci se spálit.

Příprava na pánvi trvá zhruba 10-15 minut. I na ni potřebujete semínka potřít olejem a za častého míchání je opékat. Výsledkem bude zlatohnědá barva. 

Pokud máte mikrovlnnou troubu, dají se dýňová semínka připravit i v ní. Dýňová semínka dejte na misku. Opět na ně nakapejte olej a promíchejte. Na misce musejí být rovnoměrně rozložená, jinak by se mohla spálit. Ohřívejte je dvě minuty na nejvyšší výkon. Pak troubu vypněte, promíchejte. Znovu postup opakujte. Celkem to může trvat 6-8 minut. I tentokrát budou semínka vonět a mít zlatohnědou barvu. Každou variantu pražení nakonec posypejte solí a nechte vychladnout.

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak vylepšit pražená dýňová semínka

Olivový olej můžete ochutit. Hodí se muškátový oříšek a skořice. Variantou je i pepř, sušený česnek, ale i chilli papričky. Získáte tak velmi pikantní podobu dýňových semínek. Možností je ale také na semínka nakapat sójovou nebo worcestrovou omáčkou. 

Zdroje informací:
vitalia.cz: Dýně je přírodní zásobárna zinku a železa
bezpecnostpotravin.cz: Dýňová semínka

Náš tip: Připravte si dýňovou polévku podle tohoto videoreceptu a ozdobte ji třeba dýňovými semínky

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více