Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koření gochugaru je skvělým doplňkem mnoha pokrmů, dokáže ovšem i něco navíc.
Zdroj: mamanim.tistory/commons.wikimedia.org/CC BY 4.0

Gochugaru je základní korejské koření z drcených sušených červených chilli papriček. Má výraznou barvu, štiplavou, jemně sladkou chuť a hlavně mnoho způsobů využití. Kromě ochucení kimchi, polévek, omáček i marinád může také pomoci při redukci váhy.

Příprava a pálivost

Gochugaru jsou sušené a obvykle bezsemenné červené korejské papričky zpracované na vločky nebo jemný prášek. Papričky se tradičně suší na slunci a poté se drtí najemno. Sytě červená pasta nebo prášek dochucují mnoho pokrmů korejské kuchyně. Díky odstranění semen je pálivost oproti běžným chilli vločkám snížena.

Chuť gochugaru se postupně rozvíjí. Nejdříve můžete ucítit jemnou, ovocnou sladkost, poté lehké aroma kouře a na závěr jemnou štiplavost. Nikoli ostrou, pronikavou pálivost, ale spíše příjemné teplo, které pozvedne chuť jídla, aniž byste museli „přetrpět“ špatně snesitelnou pálivost.

Navíc existují varianty od mírných po výraznější, takže si každý vybere přímo podle toho, jak moc pálivé jídlo snese a má rád.

Výhody při hubnutí — co říká věda

Hlavní bioaktivní látkou v chilli papričkách je kapsaicin. Studie naznačují, že  kapsaicin může zvyšovat termogenezi (produkci tepla v těle), snižovat energetický příjem a podporovat metabolismus tuků, což může napomoci řízenému hubnutí jako doplněk zdravého životního stylu.

Výzkumy ukazují potenciál kapsaicinu v podpoře regulace tělesné hmotnosti, je však třeba brát v úvahu dávkování a individuální snášenlivost — u citlivých osob může kořeněná strava vyvolat zažívací obtíže. Lze si na ni však postupně pozvolna přivykat.

Použití v kuchyni

Koření gochugaru je velmi důležité pro přípravu kimchi. Je základní složkou gochujang (korejské pasty) a často se přidává do polévek, marinád na grilované maso a zejména do omáček a dresinků.

Dá se použít místo jiných paprikových vloček tam, kde je žádoucí ovocnější, méně ostrá chilli pálivost, tedy do pečení, do směsí na zeleninu i do pikantních majonéz. V brownies nebo v čokoládovém suflé špetička gochugaru zvýrazní chuť čokolády. 

Praktická doporučení a kde nakupovat

Špetka koření gochugaru dodá pokrmu lehkou pálivost a přirozeně sníží množství jídla, které sníte. Zároveň podporuje metabolismus tuků. Samotné gochugaru přidává málo kalorií, ale často se používá v kombinaci s olejem, cukrem nebo pastami, které kalorickou hodnotu pokrmu zvyšují. 

Neholdujete-li pálivým jídlům, nebo s nimi teprve začínáte, volte jemnější variantu. Do pokrmů přidávejte menší množství koření, protože jeho chuť se během vaření může koncentrovat. U lidí s citlivým zažíváním může kořeněné jídlo zhoršit pálení žáhy nebo reflux.

Výhodou je pro našince i to, že gochugaru sežene například v Kauflandu nebo prostřednictvím internetových obchodů (Rohlík aj.), kde se v nabídce objevuje nejen koření, ale i pasta z něj vyrobená. Ceny koření začínají na 64 Kč za 100 g. 

Gochugaru skladujte v uzavřené nádobě na chladném a suchém místě nebo v lednici, aby si uchovalo barvu a aroma. Pozor na vlhké prostředí nebo kontaminaci jinými pokrmy či surovinami – mohou zkrátit trvanlivost a v krajních případech podpořit růst plísní.

A konečně: korejské koření gochugaru pomáhá snížit váhu při celkové dietě a vyváženém životním stylu, nefunguje jako zázračný zlepšovák

Náš tip: Pokud máte rádi pálivější pokrmy, připravte si podle našeho videoreceptu chilli con carne.

Zdroje informací: Allrecipes.com, Bokksumarket.com, Bonappetit.com, Webmd.com

Recepty k tomuto článku