Chilli: Ať už sušené, nebo čerstvé dodá vašemu pokrmu ty správně grády
![Chilli: Ať už sušené, nebo čerstvé dodá vašemu pokrmu ty správně grády](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/10/9713-200-100.png)
Rádi si pochutnáte na pikantním nebo i pálivém pokrmu, který vás pořádně rozproudí a zahřeje? Není divu! Pikantní pokrmy jsou nesdílnou součástí především asijské nebo mexické kuchyně. I u nás si našli svoje místo a staly se velmi oblíbenou surovinou, kterou si snadno vypěstujete na vaší zahrádce, nebo na balkóně v květináči. Pálivou chuť v chilli papričkách způsobuje látka zvaná kapsaicin, která přináší i mnoho zdravotních benefitů pro naše tělo.
Chilli a její pozitivní účinky
Chilli má opravdu mnoho benefitů pro náš organismus:
- Podporují imunitní systém, jelikož obsahují velké množství vitamínu C.
- Zrychlují metabolismus a tím i podporují zdravé hubnutí.
- Působí v prevenci proti rakovině: Studie časopisu Cancer Research potvrdila jejich účinek v boji proti rakovině prostaty.
Základní rozdělení chilli papriček
Chilli papričky se rozdělují do pěti základních kategorií. Stupeň pálivosti chilli papriček se měří podle Scovilleho stupnice.
- Druh Capsicum Annuum, neboli paprika "roční", kam řadíme např. papriku červenou, nebo Jalapeňo.
- Druh Capsicum Chinense, kam řadíme např. Habanero nebo Carolina Reaper. Vznačují se vysokým stupněm pálivosti.
- Druh Capsicum Frutescens, kam řadíme Tabasco.
- Druh Capsicum Baccatum.
- Druh Capsicum Pubescens, kam patří např. Rocoto.
Den chilli
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 14 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami