Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koření

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Adžika

Zrod tohoto koření hledejme na Kavkazu (Gruzie), dodnes se tam používá jako pasta a hořčice. Adžika je oblíbená i v dalších zemích bývalého SSSR. Její typická barva je červená až karmínová. Obsahuje česnek, papriku, koriandr aj. U nás toto koření koupíme jako prášek.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Anýz

Bedrník anýz je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých. Pochází ze Středozemí a Malé Asie. Jako koření se přidává do perníku a chleba. Používá se na dochucení nakládané červené řepy. Významnou úlohu má při výrobě likérů. Usnadňuje odkašlávání a podporuje tvorbu mateřského mléka. Dodnes je známé rčení "Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít".

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Badyán

Badyán je koření, získávané z listnatého stromu badyáníku pravého, který dorůstá výšky až 18 m. Roste v tropických a subtropických oblastech, v Číně, Indii a na Filipínách. Plody jsou měchýřky ve tvaru osmicípé hvězdy. Zralé plody obsahují oleje a látky s antibakteriálními účinky. Chutí se podobají anýzu. Přidávají se do pečiva a likérů. Kvůli svým léčivým vlastnostem se doporučují při revmatismu, nadýmání a žaludečních potížích.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Bobkový list

Bobkový list jsou suché listy vavřínu vznešeného. Z vavřínů se vijí nejen věnce, ale používá se i jako oblíbené koření v kuchyni. Pěstuje se v celém Středomoří, největším producentem je Turecko. Hojně se používá do polévek, omáček a ke zvěřině. Bobkový list najdeme ve vavřínovém oleji i vavřínovém rumu. Má dokonce léčebné účinky, podporuje trávení, je protizánětlivý a snižuje hladinu krevního cukru.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Cibule kuchyňská

Pravlastí cibule je střední Asie. Tato rostlina je dvouletá. Pěstuje se v mnoha odrůdách, které se liší barvou, velikostí a také chutí, od jemné, po silně pálivou. Použití cibule v gastronomii je velmi široké. Používá se jako zelenina, i jako koření. Je základem mnoha omáček, gulášů a dalších pokrmů. Syrová se přidává do salátů. Důležitý význam má cibule i ze zdravotního hlediska, mimo jiné působí protizánětlivě a mírní projevy astmatu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Citronový pepř

Citronový pepř je vlastně směs tvořená černým mletým pepřem, citronovou kůrou, cukrem a solí. Toto koření je oblíbené zejména ve Skandinávii, ochucují se jím zejména různé druhy ryb. Používá se i na minutky, steaky a zvěřinu. Chutný je v salátech i těstovinách.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Černucha setá

Černucha setá je jednoletá rostlina, kterou známe více pod názvem černý kmín. V Indii a arabském světě se černuchou ochucuje chleba, pečivo, omáčky, saláty. Koření má lehce pálivou a kořenitou chuť. Široká paleta využití je i v léčitelství při horečce, bolestech hlavy, zad a při nadýmání.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Česnek kuchyňský

Česnek kuchyňský, allium sativum, je celosvětově známé koření, bez kterého si nedokážeme představit vaření. Vytrvalá rostlina má složenou kulatou cibuli, která se dělí do stroužků. Vytrvalá bylina pochází ze střední Asie, a již v historii jí byly přisuzovány posilující účinky. Oblíbená polévka česnečka je nejen chutná a zdravá, ale česnek je žádaný i v mnoha dalších pokrmech. Maso, ryby, zelenina, omáčky, saláty, tam všude je jeho místo.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Čubrica

Čubrica je balkánská směs koření, jehož původ bychom objevili v Bulharsku (směs saturejky, pálivých papriček, mouky z pražené kukuřice a pískavice). Čubrica se hodí do luštěnin, zapékané zeleniny a mletého masa. Jídlům dodává plnost, chuť a sílu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Feferonka

Feferonka je silnostěnná kulatá paprika, má výraznou červenou barvu, nízkou pálivost a je velmi šťavnatá. Od chilli papričky se liší svojí pálivostí. V čerstvém nebo sušeném stavu se feferonky přidávají do jídel, která mají být pikantní a lehce pálivá, např. do guláše. Ze zdravotního hlediska feferonky mírně snižují tlak, jsou vhodné při zvýšené hladině cholesterolu a dobře působí na žilní systém.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Fenykl obecný

Fenykl obecný je významná kořenová a léčivá rostlina, která má široké využití jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. Ze semen se vaří čaj, který pomáhá uvolňovat peristaltiku střev již od kojeneckého věku, nálev má příjemnou a lehce nasládlou chuť. Bulvy jsou vhodným doplňkem k masu, např. kuřecímu, a také se z nich připravují velmi osvěžující saláty.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Grilovací koření

Grilovací koření je univerzální kořenící směs, která obsahuje papriku, černý pepř a šalvěj. Pokud je v něm ještě hřebíček, kardamon, muškátový oříšek, pálivá paprika a česnek, může mít ostřejší chuť. Jemnější směs pepř neobsahuje a pálivá paprika je nahrazena sladkou. Grilovacím kořením lze ochutit všechny druhy masa.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Harissa

Harissa je ostrá směs koření na přípravu masa, omáček a minutek. Můžeme ji koupit v obchodě, ale podle znalců je to pouhá napodobenina, proto si ji můžeme raději vyrobit doma. Připravuje se z papriček o různé pálivosti a koření, někdy se přidávají i kapie pro zjemnění chuti, cibule, česnek a rajčatové pyré.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Hřebíček

Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného, který má široké využití jako výrazně aromatické koření. Je důležitou součástí perníkového koření, přidáváme jej při vaření k rýži, hodí se do zvěřinových pokrmů, a neobejde se bez něj ani svařené víno. Má výrazné antibakteriální účinky a posiluje imunitu. Působí dezinfekčně a dokáže tlumit bolest, tudíž je výborným pomocníkem při bolesti zubů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Chilli paprička

Chilli papričky jsou plody exotických druhů paprik, které rostou v tropech a subtropech. Tyto malé papričky vynikají svojí ostrostí, kterou způsobuje látka kapsaicin. Obsahují vitaminy C, B, a také karoten. Podporují chuť k jídlu a pokrmy dovedou příjemně okořenit (např. guláše). Opatrní musí být lidé s citlivým zažíváním, protože by jim mohly způsobit zdravotní potíže.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Jalapeño

Jalapeño jsou pálivé mexické chilli papričky. Jejich pálivost dosahuje 2 500 - 6 000 Scovilleových jednotek pálivosti (SHU). Zráním jalapeños červenají, ale ty zelené a zlehka zauzené se v řezech konzervují ve sladkokyselém nálevu. Jalapeños se běžně používají zejména v mexické kuchyni, ale jsou oblíbené celosvětově a můžete si je koupit i u nás. Obsahují hodně živin a mají řadu blahodárných účinků na naše zdraví. 

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Jalovčinky

Jalovčinky jsou aromatické plody jalovce, v kuchyni využívané jako koření. Slouží při výrobě alkoholických nápojů (gin, borovička). Jsou vhodnou přísadou k pokrmům ze zvěřiny, do marinád, a do některých těžších pokrmů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kardamom černý

Kardamom černý je koření z Nepálu a Indie, které se používá při dušení nebo pečení tučnějších mas. Semínka mají peprmintovou chuť a kouřovou vůni. Kardamom našel využití i v léčitelství, kde je používán jako přírodní antibiotikum.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kardamom zelený

Kardamom zelený, koření s lidovým názvem mouřenínský pepř, původem z Kardamomských hor v Indii, je hojně využívané v Orientu jako přídavek do čaje a kávy. Kardamom má kafrovou chuť, u nás je v malém množství přidáván do sladkého pečiva, např. do perníčků, koláčků a hruškové náplně.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kari koření

Kari je složitá směs, používaná především v indické, thajské, indonéské a čínské kuchyni. Směsí je mnoho typů - od ostrých po méně ostré, často se skládají z 25 druhů koření. Kari používáme do masových i zeleninových pokrmů, do omáček, luštěnin, rýže i polévek.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z ostrova Bali, je v ní totiž větší množství chilli papriček, thajská pasta je výrazně aromatická, a nejjemnější je pasta kambodžská. Kari pastami ochucujeme jak maso, tak zeleninu. Vhodnou přílohou k těmto pokrmům je rýže.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kerblík

Kerblík je bylina patřící mezi miříkovité. Má listy s jemnou, anýzovo-kmínovou chutí a vůni podobnou petrželi. Kerblík je nejčastěji používán ve francouzské kuchyni. Přidává se do tvarohových pomazánek, míchaných vajíček, zeleninových salátů a smetanových omáček. Můžeme jím okořenit kuře, skopové maso či rybu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kmín

Kmín kořenný luční je běžná bylina, rostoucí u nás i planě na loukách. Je jedním z nejstarších druhů koření, používal se již ve starověku. Dnes jej přidáváme do brambor, při pečení, do omáček, polévek a pomazánek. Je nezaměnitelnou součástí každého obyčejného chleba. Využití našel i v likérnictví, v konzervárenství a farmacii.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Koriandr

Koriandr je příbuzný anýzu, kmínu a kopru. Pěstuje se i u nás. Listový koriandr se využívá v thajské, indické nebo mexické kuchyni. Jeho vyzrálé plody jsou výrazně aromatické, mají palčivou chuť. Používá se k nakládání zeleniny a do kořenících chlebových směsí. Hodí se k přípravě jehněčího, hovězího, vepřového a rybího masa. Je součástí kari koření, doporučuje se při přípravě ostrých orientálních pokrmů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kurkuma

Kurkuma (indický šafrán) je koření ze sušeného mletého kurkumovníku, známé už od starověku. Je součástí kari koření, hořčice a worcesterové omáčky. Používá se v pákistánské, indické a thajské kuchyni. Kurkuma našla využití i jako barvivo do potravin (např. bezvaječné těstoviny, máslo, rýže).

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Lékořice

Lékořice je vytrvalá léčivá rostlina z rodu bobovitých. Má silný stonek a dlouhé kořeny. Kořeny patří k drogám používaným v léčitelství a lékařství. Zvýšenou pozornost musíme věnovat konzumaci lékořice nebo cukrovinek, ve kterých je obsažená - může být toxická pro játra, způsobit otoky a zvyšovat krevní tlak.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Maggi

Maggi je tradiční, velmi známé dochucovadlo, jehož recepturu sestavil Julius Maggi. Odtud pramení i jeho název. Na trhu je již od roku 1886. Začalo být známé v prvním desetiletí 20. století. Používá se k dochucení polévek, omáček a salátů, svojí chutí připomíná sojovou omáčku.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Majoránka zahradní

Majoránka zahradní je aromatická léčivá rostlina. V přirozeném prostředí se vyskytuje jako bylina nebo polokeř, v našich podmínkách se pěstuje jako jednoletka. Používá se k dochucení masa, polévek a omáček, často společně s česnekem. Neodmyslitelně patří do bramborové polévky a bramboráků. Dáváme ji do luštěnin i tučných jídel. Ani v sušeném stavu neztrácí nic ze svého aroma.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Medvědí česnek

Medvědí česnek je vytrvalá bylina s podzemní cibulí. Je rozšířený v celé Evropě. Na jaře jako jedna z prvních rostlin nabízí celou škálu zdraví prospěšných látek a má tu výhodu, že oproti běžnému česneku nemá tak intenzivní chuť. Používá se jako léčivka. V gastronomii se jím ochucují polévky, omáčky, pomazánky a hojně se využívá k výrobě pesta.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Muškátový oříšek

Muškátový oříšek je vysušené semeno stromu muškátovníku pravého. Pochází z Portugalska. Muškátový oříšek se používá jako koření, má ostrou, štiplavě nahořklou chuť. Přidává se k masu, zelenině, do paštik i nádivek, ale také do cukrovinek. Je součástí perníkového koření. Známe i muškátový květ, ale to je v podstatě usušený červený míšek, který obaluje pecku. V malém množství je muškátový oříšek léčivý proti křečím a nadýmání. Ve velkém množství je nebezpečný jako droga.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Nové koření

Nové koření jsou sušené plody pimentovníku pravého (Jamajka), s kořennou až palčivou chutí, připomínající hřebíček, skořici, muškátový oříšek i pepř (někde je proto nazýván jamajským nebo hřebíčkovým pepřem). Použití nachází v omáčkách a polévkách, přidává se do uzenin, k zavařované zelenině, k nakládání nebo marinování masa.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Oregano

Oregano, dobromysl obecná, je bylinka, která se v kuchyni používá hlavně sušená, protože je aromatičtější než v čerstvém stavu. Nejvíce se s ní setkáváme v italské kuchyni. Má všestranné použití. Hodí se na pizzu, do polévek a těstovinových pokrmů, masitých jídel, paštik a salátů. Dobromysl je považována i za výbornou léčivou rostlinu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Peperoncino

Peperoncino neboli chilli papričky pěstovali už indiáni. Jsou to malé, světlejší papričky se silnou vůní a jejich pálivost způsobuje látka kapsaicin. Mají příznivý účinek na zažívání, nicméně nesmí se to s nimi přehánět, ve větším množství mohou dráždit močové ústrojí. Chilli je považováno za afrodiziakum. Přidává se do gulášů, různých polévek, drobně nakrájené i do salátů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pepř

Pepř patří k zahřívacím kořením, obsahuje alkaloid piperin. Povzbuzuje trávení, zastavuje průjem a léčí bolavé klouby. Povzbuzuje produkci žaludečních šťáv a trávicích enzymů. Zvyšuje prokrvení a celkově zahřívá. Jeho použítí v gastronomii je velmi rozmanité, hodí se na různá masa, do omáček, ale lze z něj vyrobit i žaludeční likér, nebo mazání na bolavé klouby a svaly.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pepř bílý

Aby byl pepř bílý, je nutno sklidit červené, plně vyzrálé bobule. Musí se namočit do vody, poté se z něj odstraní oplodí. Pak se semena suší na slunci, a tím získají svoji typickou žlutobílou barvu. Bílý pepř je ze všech druhů nejvíce léčivý, jako koření se přidává především do bílých a smetanových omáček. Oproti černému pepři je výraznější a ostřejší.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pepř cayenský

Pepř cayenský je odrůda chilli, pěstovaná původně v Jižní Americe. Je to velmi ostré koření - 50.000 - 80.000 SHU. Používá se na dochucení pokrmů ze zeleniny, do omáček, gulášů, minutek a na grilování. Známý je také pod názvem kajenský pepř.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pepř černý

Pepřovník černý je popínavá rostlina, která pochází z indických monzunových lesů a dorůstá výšky až 7 metrů. Po osmi letech začne plodit. U černého pepře se zelené bobule sklízejí před dozráním, poté se suší na slunci, až ztvrdnou a zčernají.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pepř zelený

Pepř zelený má jemnější chuť a aroma než pepř černý. Celý se používá k nakládání zeleniny, uzenin a sýrů, naložený se používá do pepřové omáčky. Jelikož je měkký, přidává se do paštik, nádivek a sýrů. Drcený se používá na steaky a k ochucení různých druhů masa.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Piri-piri

Ostrá směs koření piri-piri obsahuje kromě mletých chilli papriček citronovou kůru, cibuli, česnek, nové koření a mnoho dalších. S oblibou se používá na maso i omáčky. Piri-piri lze zakoupit jako kořenící směs, hotovou omáčku nebo piri piri olej. Pokrmům dává úžasnou chuť a říz.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rozmarýn

Rozmarýn lékařský se nazývá také rozmarýna. Je to silně aromatická stálezelená rostlina keřovitého vzrůstu. Jako koření se používají listy jehličkového tvaru, čerstvé i sušené. Pokrmu rozmarýn dodává trpce kořenitou chuť.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Římský kmín

Kumín neboli římský kmín jsou semena šabreje kmínovitého.Je to tradiční orientální koření, především indické kuchyně. Od klasického kmínu se liší výraznou vůní a chutí, bývá součástí různých kořenících směsí. Je účinný proti nadýmání a plynatosti. Přidává se do mletých mas, kebabů, pilafů a všude tam, kde je žádoucí ostrá chuť pokrmů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Saturejka

Saturejka je rostlina z čeledi hluchavkovitých, existuje až 40 odrůd. Jako koření se používá v čerstvé i sušené podobě. Je součástí různých kořenících směsí, výborně se hodí k přípravě steaků, grilovaného masa i zvěřiny. Je skvělá k dochucení luštěnin, působí proti nadýmání a ulehčuje trávení. Její využití je i v kosmetice.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Skořice

Skořice je aromatická kůra skořicovníku, stálezeleného tropického stromu. Nejznámější jsou skořicovník ceylonský a čínský. Kůra je bohatá na silice a suší se ve formě svitků. V potravinářství se používá prášková skořice, zejména je oblíbená do sladkých pokrmů. Svitek skořice slouží k ochucení svařeného vína. Ve farmacii potlačí nepříjemnou chuť léků a je součástí žaludečních likérů. V kosmetice má též svou úlohu, přidává se do mýdel a prostředků na ústní hygienu. I v léčitelství má široké využití.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Šafrán

Šafrán je vytrvalá podzemní bylina, je známo asi 80 druhů. Šafrán byl, a stále je, nejdražší koření na světě. Jsou to pestíky květů a každý kvítek má pouze tři. Pestíky je dobré namočit aspoň na 20 minut do vody, aby se rozvinula barva a vůně, pak je lze dát do rizota, ochutit s nimi paellu, rybí nebo krémovou zeleninovou polévku.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Tandoori masala

Tandoori masala je originální indická kořenící směs, s výraznou vůní po cuminu. Skvělá je na minutky, kuřecí maso, ale také na zeleninu a luštěniny. Hodí se do kořeněných omáček a pokud ji smícháme s jogurtem, vznikne skvělá marináda na různá masa.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Tymián obecný

Tymián obecný je voňavá bylina, známá jako mateřídouška obecná. Je to nízký polokeř z čeledi hluchavkovitých. Tymián je koření, které tvoří větvičky s lístky, používá se do omáček, nádivek, polévek. Léčivých účinků lze využít k léčbě kašle, dělá se z něj sirup, který milují děti. Léčí bolest v krku a v zažívacím traktu při nadýmání nebo zánětu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Vanilovník plocholistý

Vanilovník plocholistý, též vanilka plocholistá nebo vanilka pravá, je lianovitá orchidej, z čeledi vstavačovitých, která se pěstuje pro plody - tobolky. Ty se používají jako koření vanilka. Největším světovým pěstitelem je Madagaskar. V plodech se nachází asi 130 různých organických sloučenin. Plody, které zrají asi tři čtvrtě roku, se sklízí nezralé, většinou již po půl roce, když začínají žloutnout. Dozrálé totiž pukají a vytekla bych z nich aromatická hmota, která obsahuje hlavně vanilin. Vanilka se používá do sladkých jídel, zmrzlin, čokolády a likérů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Vavřín vznešený

Rod vavřínu zahrnuje tři druhy, jsou to stromy rostoucí ve Středomoří. Vavřín vznešený je známý pod pojmem bobkový list a používá se jako koření, do polévek, omáček, pod zvěřinu a také v léčitelství. Vavřínové věnce se dávaly kolem krku vítězům různých závodů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Worcestrová omáčka

Worcestrová omáčka je tekuté koření, má temně hnědou barvu a jemnou pálivost. Omáčka má charakteristické aroma. Do Československa se dovážela už od roku 1925 jako anglické polévkové koření. Používá se na dochucení dušených mas, omáček, zeleniny, na roštěnky, bifteky, ryby, saláty a majonézy.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Yzop lékařský

Yzop lékařský se od starověku používá jako léčivá rostlina a koření. Volně roste v zemích kolem Středozemního moře, ale pěstuje se i u nás. Má diuretické účinky, je účinný proti zánětům a nadýmání. V gastronomii se používá k ochucení mletého masa, protože má lehce nahořklou chuť a příjemnou vůni. Také je vhodný k zelenině, omáčkám a zvěřině.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Zázvor lékařský

Zázvor lékařský pochází z Číny nebo z Indie. Je to rostlina z čeledi zázvorovitých, jako koření se používá oddenek, který je vlastně všelék. Pikantní chuť dává zázvoru gingerol, je zdrojem vitaminů a minerálních látek. Pomáhá při zažívacích potížích, při problémech s ledvinami, tiší bolesti v krku a umí vyřešit mnoho dalších zdravotních problémů. Oblíbený je zázvorový čaj. Koupit, nebo doma udělat, lze zázvor sušený kandovaný. Velké využití má zázvor v kuchyni, zejména v asijské. Hodí se pod maso a do omáček. Nechybí ani ve vánočním cukroví, ve voňavých zázvorkách.

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům