Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když otevřete lahev likéru z rodinné likérky Jenčík a dcery, není to jako otevřít obyčejný alkohol. Je to jako otevřít starý rodinný receptář, kde místo čísel najdete vzpomínky. Rodina Jenčíků vyrábí likéry už čtvrtou generaci. Dnes jejich příběh pokračuje v Prádle, v prostorách starého vodního mlýna, kde se od 17. století mlela mouka – a který v 19. století získal svou dnešní podobu. A právě tady se dnes rodí chuť, která si získává medaile i srdce lidí.

Sen, který začal po revoluci 

Rodinnou firmu založil Petr Jenčík v roce 1991, krátce po sametové revoluci. „Táta původně chtěl zprivatizovat provoz v Prádle, ale když to nevyšlo, založil si vlastní likérku,“ vypráví jeho dcera Hana, která dnes v rodinné tradici pokračuje. Ostatně – v rodině k tomu měli vždycky blízko. Pradědeček Karel Jenčík byl prvním lihovarníkem v rodě, který destiloval už v Týništi nad Orlicí. Jeho syn, Hanin dědeček, spravoval sedlácký lihovar v Prádle. „Žil tím až do smrti. Doslova. Zemřel přímo v lihovaru. Děda a lihovar – to bylo jedno.“ 

 

Chemie, rodina a srdce 

Ani dnešní generace nesází jen na instinkt. Všichni – otec, matka i dcera – vystudovali chemicko-technologickou vysokou školu. Ale školní teorie nestačí. „Nejvíc mě naučil táta, ten se zase učil od dědy. Táta byl renesanční člověk, chuť ho bavila odmala.“ A právě touha po chuti je tu cítit v každé kapce. Žádné prefabrikované aroma. Všechny receptury si rodina vymýšlí sama. „Receptury tvoříme sami. Ostatní často kupují hotová řešení. To my nejsme.“ Výroba je ruční, pomalá, poctivá. Likéry vznikají z velejemného lihu a koření, které si můžete při návštěvě lihovaru i očichat – pomerančová kůra, hořec, máta peprná nebo myrha, ta stejná, co ji Tři králové přinesli Ježíškovi. 

 

Chuť, která sklízí medaile 

Když pak přijde na řadu degustace, kterou si návštěvníci užívají nejvíc, je rozhodně, co ochutnat. 
Mnoho likérů má navíc i prestižní ocenění.  Malinový likér získal v soutěži Czech National Spirit Competiton zlatou medaili. Stejné ocenění si odnesla i Griotka. A pak je tu jejich kultovní Ďábelský krvesaj – pikantní třešňový likér, který vznikl na přání zákazníků. „Lidi za tátou přišli, že by chtěli něco jako chilli griotku. Ale on nerad kopíroval. Tak vymyslel úplně novou recepturu postavenou na zázvoru.“ 

 

Novinka s duší šlechtičny 

Letos přichází novinka, která má noblesu aristokratky – citrusový likér Vilemína. Je inspirovaný Vilemínou Auerspergovou, která žila na Zelené Hoře u Nepomuku. „Chceme jí složit hold a posílit její nesmrtelnost na našich lahvích,“ říká Hana. “Vilemínu chystáme na první polovinu prosince, aby doplnila naší Vánoční edici,” dodává. 

 

Chuť, která má jméno 

Vánoce jsou obdobím, které si Prádelští, a s nimi celý kraj, užívá “do posledního doušku”. Na Štědrý den se schází na tradičním troubení z věže likérky, Jenčíkovi rozdávají cukroví z Krvesaje podle rodinného receptu a společně s ostatními slaví Vánoce.  Vzpomeňte si na ně, až si o Vánocích vychutnáte doušek Malinového likéru, Griotky, nebo citrusové Vilemíny. Nebude to jen o chuti. Bude to připomínka toho, že na poctivost, lásku k řemeslu a rodinné dědictví se nezapomíná. A že opravdová chuť nepatří do regálů supermarketů, ale do skleničky. K vám domů. 

Alkoholické produkty jsou vhodné pouze pro osoby starší 18 let.

Naposledy jste si prohlédli