Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rohlíčky s vanilkovým krémem s moukou krásně vypadají a výborně chutnají.
Zdroj: Toprecepty.cz

Hledáte krém, který nebude příliš máslový a hutný a zároveň bude hezky držet tvar? Tento základní krém s moukou splňuje všechny parametry a lze ho ochutit podle přání. Ukážeme vám, jak ho připravit i na co si dát při jeho výrobě pozor, aby hotové cukroví bylo výtečné a dlouho vydrželo.

Základní krém do cukroví

Při pečení různých druhů cukroví rovnou přemýšlíme, čím je naplníme, aby jednotlivé kousky krásně vypadaly a dlouho vydržely a také aby byla náplň spolehlivá. Tento základní krém s moukou má různé chuťové varianty, díky kterým získá cukroví řadu podob.

Moučný základ patří mezi osvědčené způsoby přípravy krému, i když ta je trochu komplikovanější než u čistě máslového krému, u kterého nám může vadit jeho příliš máslová chuť, tučnost a hutnost. 

Moučná kaše dodá krému pevnost a hladkou strukturu, máslo jemnost a vanilka vánoční vůni a sladkost. Právě proto se k takovému krému rádi vracíme, když chceme mít jistotu, že cukroví bude vynikající.

Na co si dát pozor při přípravě krému s moukou

Příprava tohoto krému není tak snadná jako bez moučné kaše, ale s pár následujícími kroky to půjde jako po másle. 

  • Jak docílit hladké moučné kaše
    Mouku pečlivě rozmícháme v mléce ještě před zahřátím. Když směs začíná houstnout, mícháme celou dobu a ode dna do stran, aby se netvořily hrudky. Hladká kaše je základ toho, aby se krém po pozdějším vmíchání do másla nesrazil a byl dokonale jemný.
    Po odstavení kaši necháváme chladnout za občasného promíchání. Tím zabráníme vytvoření škraloupu, který by mohl později dělat hrudky v hotovém krému. Kaši nesmíme přidávat do másla teplou — ideální je pokojová teplota, aby se obě části krásně spojily.
  • Teplota surovin rozhoduje o výsledku
    Máslový základ musí být změklý, ale ne příliš teplý. Kaši nesmíme přidávat do másla teplou — ideální je pokojová teplota, aby se obě části krásně spojily. Kaši přidáváme po lžičkách, aby se tuk s vodou z kaše neoddělil. Vždy ji důkladně rozmícháme. Propojení bude rovnoměrnější. 

Příchutě máslového krému

Základní krém s moukou můžeme využít do slepovaného cukroví, ořechů, košíčků. Stačí se rozhodnout, jestli chceme pouze základní podobu, nebo jestli krém dochutíme některou z oblíbených příchutí.

  • Čokoládový krém
    Do základního krému vmícháme 50 g rozpuštěné nebo nastrouhané 60% čokolády.
  • Kávový krém
    Do základního krému vmícháme 1 lžíci silné kávy.
  • Mandlový krém 
    Do základního krému vmícháme 4 lžíce oloupaných a jemně nastrouhaných nebo namletých mandlí.
  • Ořechový krém 
    Do základního krému vmícháme 3–5 lžic jemně nastrouhaných nebo umletých vlašských nebo lískových ořechů.
  • Kokosovo-rumový krém
    Do základního krému vmícháme 4 lžíce strouhaného kokosu a pak po kapkách přidáváme 2 lžičky rumu.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit základní krém s moukou do cukroví

Na přípravu základního krému s moukou na 1 dávku cukroví potřebujete: 125 ml mléka, 1 lžíci hladké mouky, 125 g másla a 140 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru a 1 žloutek. 

Jak na to?

  1. Mléko rozmíchejte s moukou a na mírném stupni přiveďte k varu.
  2. Vařte asi 2 minuty na hustou kaši, pak odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout.
  3. Mezitím utřete změklé máslo s oběma cukry a žloutkem do pěny.
  4. Po lžičkách vmíchejte hladkou kaši a utřete na hladký krém. 

Náš tip: Pokud dáváte přednost čistě máslovému krému bez mouky, můžete si ho připravit podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku