Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzimní deprese nemá šanci! 10 potravin, které vám vylepší náladu
Zdroj: Alla Razgonova, Unsplash.com

Cítíte se smutní, vyčerpaní, špatně spíte? Možná máte jen málo hořčíku. Právě tento důležitý minerál podporuje normální psychologické funkce a jeho nedostatek může s naší duševní pohodou pěkně zamávat. Naštěstí se dá snadno a dokonce docela chutně doplnit.

Dostatek hořčíku - půl (duševního) zdraví

Pro náš organismus je nezbytná zdravá výživa, jejíž součástí je i dostatečný příjem vitamínů, ale i minerálů. Jedním z těch nejdůležitějších je hořčík, který se stará o náš nervový systém a výrazně přispívá k duševní pohodě. Nedostatek hořčíku v organismu může vyvolat mnohé psychické změny, třeba smutek, apatii, úzkost či chronickou nespavost způsobenou právě duševním trápením. Řada studií ukazuje na to, že doplňování hořčíku je vhodnou podpůrnou součástí léčby pacientů s depresemi či s bipolární poruchou.

Proč to tak je? Hořčík se se podílí na řadě biochemických procesů důležitých pro správné fungování kardiovaskulárního, endokrinního, trávicího a pohybového systému. Zároveň ale hraje zásadní úlohu v biochemii mozku a má vliv nervové procesy spojené s rozvinutím deprese. Takže pokud se poslední dobou cítíte sklesle a máte pocit, že to nesouvisí přímo s pošmourným počasím, bolí vás svaly či hlava, špatně spíte nebo jste podráždění, určitě hořčík zkuste doplnit, protože ho možná máte nedostatek.

Kde vzít hořčík?

Jednou cestou k doplnění hořčíku je pořídit ho v drogerii nebo v lékárně jako doplněk stravy. Hořčík bývá v těchto výrobcích často kombinován s vitamínem B6, který napomáhá vstřebávání hořčíku a sám o sobě je v oblasti duševní pohody rovněž blahodárný. Podle studie publikované v odborném časopise Journal of Caring Science dokáže vitamin B6 zvýšit hladinu serotoninu a dopaminu, tedy hormonů, ovlivňujících náladu. Pokud ale nejste fanouškem doplňků stravy, nezoufejte. Hořčík je přirozeně obsažen v celé řad dostupných potravin, které najdeme v každé lednici či spižírně. Pro doplnění hořčíku si dopřejte pořádnou porci následujících dobrot:

1. Čokoláda. Kakao je jedním z nejlepších přírodních zdrojů hořčíku, takže zvolte čokoládu s jeho vysokým obsahem.

2. Ořechy. Nejvíce hořčíku obsahují mandle, můžete ale zvolit rovněž para ořechy, kešu nebo staré dobré vlašáky.

3. Semínka. Ať už slunečnicová, dýňová, piniová či sezamová, hořčík najdeme ve všech druzích semen. Přidejte si je do salátu nebo polévky - a je to!

4. Špenát. Špenát kromě hořčíku obsahuje také železo, betakaroten a vitamíny A a C.

5. Banány. Jeden středně velký banán obsahuje až 8 % doporučené denní dávky hořčíku, a dokonce až 33 % doporučené denní dávky vitamínu B6.

6. Mořské řasy. Vyrobte si domácí sushi nebo si dopřejte salát z řas wakame. Trocha exotiky nikdy neuškodí!

7. Candát. Kromě candát je velký obsah hořčíku obsažen v tuňákovi, ale pokud nemáte rádi ryby, hořčík si doplníte i konzumací vařených kuřecích prsou.

8. Datle. Sušené datle jsou výbornou náhradou bílého cukru, kterou můžete použít například při pečení sladkých moučníků. Bohaté na hořčík jsou také sušené meruňky.

9. Celozrnné pečivo. Celozrnná mouka obsahuje velké množství hořčíku, takže jakékoliv výrobky z ní jsou vhodné pro jeho doplnění. Totéž platí také o ovesných vločkách či otrubách.

10. Brambory. Váháte-li s typem přílohy, pro doplnění hořčíku vždy sáhněte po vařených bramborách.

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více