Celokváskový pšenično-žitný chléb

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 55 názorů

Suroviny

300 ml vody
50 g pravidelně živeného žitného kvásku
200 g žitné chlebové mouky
320 g (i trošku více, podle hustoty kvásku) hladké mouky
2 lžičky soli
1-2 lžičky kmínu nebo chlebového koření
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Večer před pečením smícháme v míse kvásek (50 g), žitnou chlebovou mouku (200 g) a vodu (300 ml) do hladkého těstíčka a v zakryté míse necháme v teple do rána.

  2. Ráno (po 10-12 hodinách) má těstíčko zvětšený objem, je velice napěněné a příjemně voní kváskem. Přidáme do něj zbytek surovin (dělala jsem robotem) a umícháme těsto, které necháme asi 3 hodiny v teplé místnosti kynout.

  3. Těsto propracujeme, je-li třeba, mírně podsypáváme moukou. Vytvarujeme bochník, který dáme (dobře pomoučněný) přibližně na 1-1,5 hodiny kynout do ošatky.

  4. Rozehřejeme troubu na 250°C, bochník opatrně vykulíme na plech (s oporou ruky) a při této teplotě pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 200°C a asi 35-40 minut dopečeme.

Poznámka

Chlebík praskl, ale na chuti mu to neubralo.

Má pevnou, křupavou kůrku, pružnou střídu, plnou pravidelných pórů a je výborný i na druhý den.

Tento chlebík dělávám i z 1,5 dávky, váží pak hotový asi 1 300 g.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 100 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Celokváskový pšenično-žitný chléb

  • zdenka.s zdenka.s

    Nevěsta mi koupila v Lidlu sušený kvásek od dr. Oetkera ,jen mi to volala ,tak jsem ho ještě neviděla, máte s ním někdo , prosím , zkušenost ,? Domácí kvásek neumím :-(( a ráda bych zkusila tento chleba
    Děkuji :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    SilviaD: díky! :-)

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    Mám tento chlebík rada lebo toto je pre mňa chlebík bez roboty - netreba ho prekladať. Len zarobím rozkvas, pridám suroviny, nechám vykysnúť, dám do ošatky dokysnúť, strčím do rúry a hotovka. Obyčajno-neobyčajný a hlavne chutný chlebík je na svete. Nie je náročný a rozmananý :-) Netreba s ním robiť žiadne caviky :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    eevza: děkuju<3:-K

    Odpovědět

  • eevza eevza

    cathleen: tak tehle je dokonalej! <3<3<3 můj ideál. Škoda,ze nemohu dát milion bodů!:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    eevza: doufám, že se kocour povedl a chutnal :-p:yes:

    Odpovědět

  • eevza eevza

    Kocour už je v troubě <3 moc se těším!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Hedwika: moc mě těší, že chleby chutnají a daří se:-K díky za zprávu:-8

    Odpovědět

  • Hedwika Hedwika

    Dnes jsem si všimla, že recept, podle kterého peču už několikátý rok chleba, jsem ještě ani nebodovala a hlavně :-!:-!:-! za něj nepoděkovala. Opožděně děkuji za skvělý recept, který je u nás doma velmi oblíbený a u návštěvy vždy sklidím velký úspěch. Zatím se vždy povedl. :-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Zdena z JM: nám chutnají i tyhle celokváskové (z pekárny). Jsou, pravda, ošizené o tu báječnou kůrku, ale když to zrovna nejde jinak....jsou i tak lepší než ty s droždím :-8

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    cathleen:recept jsem si vytiskla a brzy na něj přijde řada.:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Zdena z JM: Zdeni, na stránkách mám i celokváskový z pekárny - koukni ;-)
    http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/chleby_...

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    Díky za Vaše rady:-K.Budu péct zase asi v neděli,tak to vyzkouším s celozrnnou a pak napíšu,jak to dopadlo.:-))Musím říct,že do kváskového chleba jsme se přímo zamilovali.Ale peču i jiné a z pohodlnosti v pekárně.:-))

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    cathleen:
    Někdy se mi v chlebu pod kůrkou po upečení objeví vzduchová bublina,;-( nevím čím to je, chléb po vykynutí na plech dávám obráceně, tzn.vrchem dolů. Budu ráda, když mi poradíte.:-p

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    Zdena z JM:
    Zdenko, jiný chleba než je tenhle nepeču;-)Pšeničnou chlebovou mouku dávám napůl s pšeničnou celozrnou, vody přidávám více, celozrná mouka víc pije:-p:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: proč praská chleba proč praská chleba při pečení pšenicno zitny chleba proč praská při pečení chleba žitný chléb recept pšenicno žitny chleb recept na chleba robot na chleba proč praská chléb psenicno zitny chleb recept celokvasovy chleba celokváskový žitný chleba recept pšenično žitný chleba recept chleba při pečení praská proč chleba praská recept na žitný chleba proč mám u chleba vzduchovou bublinu proč při pečení praská chleba proč při pečení praská chléb