Celokváskový pšenično-žitný chléb

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 52 názorů

Suroviny

300 ml vody
50 g pravidelně živeného žitného kvásku
200 g žitné chlebové mouky
320 g (i trošku více, podle hustoty kvásku) hladké mouky
2 lžičky soli
1-2 lžičky kmínu nebo chlebového koření
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Večer před pečením smícháme v míse kvásek (50 g), žitnou chlebovou mouku (200 g) a vodu (300 ml) do hladkého těstíčka a v zakryté míse necháme v teple do rána.

  2. Ráno (po 10-12 hodinách) má těstíčko zvětšený objem, je velice napěněné a příjemně voní kváskem. Přidáme do něj zbytek surovin (dělala jsem robotem) a umícháme těsto, které necháme asi 3 hodiny v teplé místnosti kynout.

  3. Těsto propracujeme, je-li třeba, mírně podsypáváme moukou. Vytvarujeme bochník, který dáme (dobře pomoučněný) přibližně na 1-1,5 hodiny kynout do ošatky.

  4. Rozehřejeme troubu na 250°C, bochník opatrně vykulíme na plech (s oporou ruky) a při této teplotě pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 200°C a asi 35-40 minut dopečeme.

Poznámka

Chlebík praskl, ale na chuti mu to neubralo.

Má pevnou, křupavou kůrku, pružnou střídu, plnou pravidelných pórů a je výborný i na druhý den.

Tento chlebík dělávám i z 1,5 dávky, váží pak hotový asi 1 300 g.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 90 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Celokváskový pšenično-žitný chléb

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    eevza: děkuju<3:-K

    Odpovědět

  • eevza eevza

    cathleen: tak tehle je dokonalej! <3<3<3 můj ideál. Škoda,ze nemohu dát milion bodů!:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    eevza: doufám, že se kocour povedl a chutnal :-p:yes:

    Odpovědět

  • eevza eevza

    Kocour už je v troubě <3 moc se těším!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Hedwika: moc mě těší, že chleby chutnají a daří se:-K díky za zprávu:-8

    Odpovědět

  • Hedwika Hedwika

    Dnes jsem si všimla, že recept, podle kterého peču už několikátý rok chleba, jsem ještě ani nebodovala a hlavně :-!:-!:-! za něj nepoděkovala. Opožděně děkuji za skvělý recept, který je u nás doma velmi oblíbený a u návštěvy vždy sklidím velký úspěch. Zatím se vždy povedl. :-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Zdena z JM: nám chutnají i tyhle celokváskové (z pekárny). Jsou, pravda, ošizené o tu báječnou kůrku, ale když to zrovna nejde jinak....jsou i tak lepší než ty s droždím :-8

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    cathleen:recept jsem si vytiskla a brzy na něj přijde řada.:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Zdena z JM: Zdeni, na stránkách mám i celokváskový z pekárny - koukni ;-)
    http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/chleby_...

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    Díky za Vaše rady:-K.Budu péct zase asi v neděli,tak to vyzkouším s celozrnnou a pak napíšu,jak to dopadlo.:-))Musím říct,že do kváskového chleba jsme se přímo zamilovali.Ale peču i jiné a z pohodlnosti v pekárně.:-))

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    cathleen:
    Někdy se mi v chlebu pod kůrkou po upečení objeví vzduchová bublina,;-( nevím čím to je, chléb po vykynutí na plech dávám obráceně, tzn.vrchem dolů. Budu ráda, když mi poradíte.:-p

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    Zdena z JM:
    Zdenko, jiný chleba než je tenhle nepeču;-)Pšeničnou chlebovou mouku dávám napůl s pšeničnou celozrnou, vody přidávám více, celozrná mouka víc pije:-p:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Zdena z JM: Zdeni, celozrnná pije víc vodu, než hladká nebo i chlebová (špaldová naopak - trošku méně). Pokud bys jí použila víc, bude třeba přidat lžíci vody ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Zdena z JM: Zdeni já pšeničnou chlebovou dost často nahrazuju špaldovkou a nám to chutná.

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    Tento chleba jsem pekla už potřetí a byl lepší než ty dva předešlé.Nechala jsem jej 2x po sobě v pečce vymíchat a vykynout,pak jsem jej ještě zpracovala ručně a opět vykynout.Dávám žitnou chlebovou a pšeničnou chlebovou mouku.Příště zkusím část pšeničné chlebové nahradit pšeničnou celozrnnou.Nemáte s tím někdo zkušenosti?

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: proč praská chleba proč praská chleba při pečení pšenicno zitny chleba pšenicno žitny chleb robot na chleba proč praská chléb celokvasovy chleba pšenično žitný chleba recept celokváskový chleba při pečení praská proč chleba praská proč při pečení praská chléb chléb praska proc mi praska chleb z kvasku kváskový chléb od jituš proč chléb v troubě praská proč praská chléb při pečení pečeni chleba v remosce žitný chléb recept pšenično-žitný chleba s kváskem

Zapomněl/a jsem heslo