

Šlehačkový koláč s jablky
Suroviny
- 2 hrnky polohrubé mouky (250 ml)
- 1 hrnek cukru
- 3 celá vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- mléko dle potřeby
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- cca 0,5 kg i více strouhaných jablek
- skořice
- cukr podle chuti
- Drobenka:
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g másla nebo Hery
- 100 g cukru
Postup přípravy receptu
Do mísy dáme smetanu, vejce a prošleháme metličkou. Přisypeme zbytek přísad a umícháme hladké těsto. Pokud se vám bude zdát husté, přilijte trošku mléka. Připravíme drobenku smícháním mouky, cukru a másla.
Nachystáme plech s pečícím papírem. Těsto vylijeme na plech, poklademe jablky(pokud jsou moc šťavnatá vymačkáme větší část šťávy), posypeme skořicí s cukrem a nahoře drobenkou. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30-35 minut.
Poznámka od kuchařky
Recept mám ze svého 30-tiletého sešitu a tam je koláč bez sněhu. Ale měla jsem bílky v lednici, tak jsem ušlehala sníh ze 4 bílků a lžíce cukru. Není to nutné, ale je to výborné. To jen k té fotce se sněhem. Plech je s vyšším okrajem 32 na 42 cm.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Šlehačkový koláč s jablky
-
resska: Moc děkuji, jsem ráda, že koláč chutnal
-
Včera upečený a výborný ... Moc děkuji za recept
-
Coleta: Díky moc
-
Nedalo mi to a pekla jsem znovu a dobrý. Zařazuji do stálých receptů.
-
mika59:nevšimla jsem si ho v surovinách, pouze v postupu.
-
Coleta: To není v poznámce, ale v postupu.
Ale klidně to doplním.
-
Koláč je dobrý. Já jsem dala do dortové formy, tak mám vyšší těsto, moje chyba. Myslím, že by to bylo dobré i s rebarborou. Jen nechápu, jak se Vám bez mléka podařilo z jedné šlehačky, tří vajec a 2 hrnků mouky udělat těsto a ne kucmoch. Myslím, že by mělo být již v receptu a ne poznámce mléko, alespoň 1/4 hrnku.
-
eva406: Díky moc
Nadia22:
BUBAK:
-
výborný, ještě nestačil vychládnout a už je půl plechu pryč. Recept přidán k oblíbeným. Děkuji
-
Tak jsem vcera upekla tento kolac s malou obmenou, i se snehem z bilku, a myslim, ze uz ani na jiny zpusob pect nebudu. Je delikatni.
Pridavam bodik a dekuji za recept.
Jen informacne, co jsem zmenila. Misto citronu jsem pouzila limetku. Kuru nastrouhala do testa, vymackala stavu z jablek a misto toho jsem pridala trochu limetkove stavy. Na pokladene jablka jsem pouzila misto skorice mlety kardamon(cardamom). Cukrem jsem je uz nesypala, protoze je ho dost v teste i v posypce. A bylo to akorat. Lime & cardamom je uzasne svezi kombimace.
-
dala bodík super koláč.
-
Jana Remkova:
Madla Novak:
jarka skrobakova: -
Parádní, dělám podobné těsto zase u jiné buchty a je fakt skvělé
-
vypadá to velmi velmi mňamózně!! ukládám si a vyzkouším a myslím, že ten sníh je velmi geniální nápad!!
-
Luxusní koláček, jednoduchá příprava a jistě moc dobrý. Mám uloženo k vyzkoušení