Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rodinná večeře spojuje. Proč bychom se měli každý večer sejít u jednoho stolu?
Zdroj: Pablo Merchán Montes, Unsplash.com

Může se to zdát jako věčnost, ale ještě před pár měsíci byla společná večeře raritou. Část rodiny trávila čas v práci, část na kroužcích nebo učením. V momentální situaci ale rodiny s dětmi společně tráví daleko více času než kdy předtím. Společné večeře ale nejsou žádnou novinkou. Kdybychom se zeptali našich babiček, potvrdily by, že navečeřet se každý den v rodinném kruhu byla pro každého povinnost, ať se dělo cokoliv. Hektická doba přijde zpátky a času pro sebe navzájem bude čím dál, tím méně. Využijte příležitosti a zkuste se doma sejít u jednoho stolu.

Proč na rodinných večeřích záleží?

Pravidelné stolování s rodinou patří k nejzdravějším návykům a existují stovky studií, které zdůrazňují, jak důležité je stolování hlavně pro ty nejmladší. Je prokázáno, že děti stolující pravidelně s rodinou jsou méně náchylné k experimentování s drogami a alkoholem, jedí víc ovoce a zeleniny, daří se jim lépe ve škole a je u nich menší riziko výskytu poruch příjmu potravy než u těch, u kterých nic takového nefunguje. Studie dále poukazují na větší propojení rodin, v nichž se společné večeře praktikují, rodiny umí lépe komunikovat, řešit společně problémy daleko snadněji a sdílet společně drobné každodenní radosti.

Jak z rodinné večeře udělat vrchol dne?

Konverzace při jídle je zásadní důvod, proč se právě u jídelního stolu dokážeme nejlépe poznat. Otřepané fráze jako „jak jde škola“, „jakýs měl/a den“ mohou být hlavně pro mladší jedlíky odpuzující. Zkuste použít pár našich příkladů:

  • Co byl nejlepší moment z tvého dne?
  • Co bylo na dnešku nejsložitější?
  • Jaké prázdniny sis nejvíc užil/a a proč?
  • Kdyby sis měl/a změnit svoje křestní jméno, jak bys ho změnil/a a proč?
  • Na co seš v poslední době hrdý/á?
  • Kterému kamarádovi věříš nejvíc? A proč zrovna jemu?
  • Jaká je tvoje vysněná dovolená?
  • Jakými třemi slovy bys popsal/a svou rodinu?
  • Jaká je tvá představa ideálního dne?
  • Kdybys mohl/a jíst po zbytek života už jen 3 jídla, která by to byla?

Samozřejmě je třeba brát v potaz věk jednotlivých účastníků večeře, ale často stačí jedna podobná otázka a dozvíte se o členovi rodiny něco úplně nového.

Malí vybíraví jedlíci

Malí vybíravci se mohou stát důvodem, proč rodinnou večeři snadno vzdáme. Neházejte ale flintu o žita, s tím se dá snadno pracovat. Dobrým tipem je uvařit sice jedno jídlo pro celou rodinu, zároveň ale přinést ke stolu něco, co mají vaše děti rády, i když to bude jen rýže nebo ovoce. Zkuste servírovat všechny součásti večeře na vlastním nádobí, každý si tak bude moci nabrat co chce a kolik chce. Zároveň na své malé hladovce netlačte, aby snědli určitou porci. Nechte na nich, ať se rozhodnou, kdy mají dost.

A když nechtějí jíst vůbec?

To není nic neobvyklého. Uvědomme si, že pro děti určitého věku je večeře konec dlouhého dne. Mohou být unavené a už by jim prostě nechutnalo. Fungujícím trikem může být dát talíř těch nejmenších stranou. Je to stejné, jako když dítě chce hračku až ve chvíli, kdy mu ji vezmeme. I přesto s vámi budou ti nejmladší u večeře sedět a rodinná večeře se stane rodinnou v pravém slov a smyslu.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více