Rodinná večeře spojuje. Proč bychom se měli každý večer sejít u jednoho stolu?

12. 11. 2020 08:30

Ostatní Tomáš Knap

Zdroj: Pablo Merchán Montes, Unsplash.com Zdroj: Pablo Merchán Montes, Unsplash.com
Může se to zdát jako věčnost, ale ještě před pár měsíci byla společná večeře raritou. Část rodiny trávila čas v práci, část na kroužcích nebo učením. V momentální situaci ale rodiny s dětmi společně tráví daleko více času než kdy předtím. Společné večeře ale nejsou žádnou novinkou. Kdybychom se zeptali našich babiček, potvrdily by, že navečeřet se každý den v rodinném kruhu byla pro každého povinnost, ať se dělo cokoliv. Hektická doba přijde zpátky a času pro sebe navzájem bude čím dál, tím méně. Využijte příležitosti a zkuste se doma sejít u jednoho stolu.

Proč na rodinných večeřích záleží?

Pravidelné stolování s rodinou patří k nejzdravějším návykům a existují stovky studií, které zdůrazňují, jak důležité je stolování hlavně pro ty nejmladší. Je prokázáno, že děti stolující pravidelně s rodinou jsou méně náchylné k experimentování s drogami a alkoholem, jedí víc ovoce a zeleniny, daří se jim lépe ve škole a je u nich menší riziko výskytu poruch příjmu potravy než u těch, u kterých nic takového nefunguje. Studie dále poukazují na větší propojení rodin, v nichž se společné večeře praktikují, rodiny umí lépe komunikovat, řešit společně problémy daleko snadněji a sdílet společně drobné každodenní radosti.

Šest tipů, jak dotáhnout nedělní řízky k dokonalosti: Čarujte s pivem nebo sýrovou náplní

Šest tipů, jak dotáhnout nedělní řízky k dokonalosti: Čarujte s pivem nebo sýrovou náplní

Jasně, klasiku ve stylu maso, mouka, vejce, strouhanka zná každé malé dítě. Ovšem i tento postup má…

Jak z rodinné večeře udělat vrchol dne?

Konverzace při jídle je zásadní důvod, proč se právě u jídelního stolu dokážeme nejlépe poznat. Otřepané fráze jako „jak jde škola“, „jakýs měl/a den“ mohou být hlavně pro mladší jedlíky odpuzující. Zkuste použít pár našich příkladů:

  • Co byl nejlepší moment z tvého dne?
  • Co bylo na dnešku nejsložitější?
  • Jaké prázdniny sis nejvíc užil/a a proč?
  • Kdyby sis měl/a změnit svoje křestní jméno, jak bys ho změnil/a a proč?
  • Na co seš v poslední době hrdý/á?
  • Kterému kamarádovi věříš nejvíc? A proč zrovna jemu?
  • Jaká je tvoje vysněná dovolená?
  • Jakými třemi slovy bys popsal/a svou rodinu?
  • Jaká je tvá představa ideálního dne?
  • Kdybys mohl/a jíst po zbytek života už jen 3 jídla, která by to byla?

Samozřejmě je třeba brát v potaz věk jednotlivých účastníků večeře, ale často stačí jedna podobná otázka a dozvíte se o členovi rodiny něco úplně nového.

Čím krmit děti od jednoho do tří let? Vzorový jídelníček pro novopečené maminky

Čím krmit děti od jednoho do tří let? Vzorový jídelníček pro novopečené maminky

Novopečené maminky často tápají, zda je daný recept vhodný pro jejich malé dítě. Sepsali jsem…

Malí vybíraví jedlíci

Malí vybíravci se mohou stát důvodem, proč rodinnou večeři snadno vzdáme. Neházejte ale flintu o žita, s tím se dá snadno pracovat. Dobrým tipem je uvařit sice jedno jídlo pro celou rodinu, zároveň ale přinést ke stolu něco, co mají vaše děti rády, i když to bude jen rýže nebo ovoce. Zkuste servírovat všechny součásti večeře na vlastním nádobí, každý si tak bude moci nabrat co chce a kolik chce. Zároveň na své malé hladovce netlačte, aby snědli určitou porci. Nechte na nich, ať se rozhodnou, kdy mají dost.

Stolování s nejmenšími: Dítě potřebuje kvalitní židličku a nezávadné nádobí

Stolování s nejmenšími: Dítě potřebuje kvalitní židličku a nezávadné nádobí

Společné jídlo a stolování je významnou událostí, která odjakživa spojovala a sdružovala…

A když nechtějí jíst vůbec?

To není nic neobvyklého. Uvědomme si, že pro děti určitého věku je večeře konec dlouhého dne. Mohou být unavené a už by jim prostě nechutnalo. Fungujícím trikem může být dát talíř těch nejmenších stranou. Je to stejné, jako když dítě chce hračku až ve chvíli, kdy mu ji vezmeme. I přesto s vámi budou ti nejmladší u večeře sedět a rodinná večeře se stane rodinnou v pravém slov a smyslu.

Jak na perfektní vývar? Nejčastější chyby, které děláme při jeho vaření

Jak na perfektní vývar? Nejčastější chyby, které děláme při jeho vaření

Pořádný vývar je jedna z nejlepších věcí, které může kuchařka (nebo kuchař) ovládnout. Nejen jako…

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi

    Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi

    Rajská omáčka s plněnými paprikami nebo plátkem hovězího patří ke klasikám české kuchyně. Ačkoliv…
    Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?

    Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?

    Také patříte mezi milovníky mléčné čokoládové tyčinky s kávovou náplní? A víte, že se od svého…
    Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

    Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

    Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je mlsáte jen tak nebo jste dokonce už i ochutnali…
    Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

    Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

    Uteklo to rychle! Rok 2021 už je v polovině, která byla plná skvělých chutí a vůni i díky vám,…
    Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

    Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

    Hořká, mléčná, bílá… Pořád žádná velká síla? Jestli rádi experimentujete a tradičních druhů čokolád…
    Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

    Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

    Rýže je celosvětově velice populární plodinou, kterou máme rádi i u nás. Zatímco v Česku slouží…
    Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

    Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

    Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho…
    Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

    Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

    Možná už jste o něm slyšeli nebo ho někoho viděli jíst. Poutine, to jsou dvakrát smažené hranolky…