Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jezte tři banány denně pro zdravější srdce a spánek, radí lékaři. Proč si oblíbit tuhle vitaminovou bombu?
Zdroj: Eiliv-Sonas Aceron, Unsplash.com

Banány jsou nejen chutné, ale také plné prospěšných látek. Chcete-li podpořit své zdraví po všech stránkách, dejte si klidně i tři banány denně – bude vám pak lépe nejen na těle, ale i na duchu.

Banán ulehčí srdci...

Banán je určitě mnohem víc než oblíbená pochoutka opic nebo pomůcka pro sexuální výchovu na základní škole. Žluté ovoce je lahodné, šťavnaté, plné vlákniny a vitamínů. Navíc obsahuje hodně sacharidů, to znamená, že je oblíbenou chuťovkou sportovců před tréninkem. Pokud slupnete dva středně velké banány zhruba hodinu před tím, než si vyrazíte dát do těla, zvládnete pak hravě cca 90 minut aktivity v posilovně. Lékaři nicméně říkají, že i bez cvičení může člověk sníst klidně tři banány denně. Jsou totiž velmi prospěšné. Proč?

Tak zaprvé jsou ideální dobrotou pro jedince se slabším srdcem. Ischemická choroba srdeční patří po celém světě mezi hlavní zabijáky. S prevencí ale můžete začít ještě dnes, a to právě tím, že si dáte banán. Banány jsou bohaté na vlákninu, protein a draslík, a tak významně prospívají našemu srdci. Zároveň banány blahodárně působí na krevní tlak. Díky vysokému obsahu draslíku a nízkému obsahu sodíku vám ho totiž mohou pomoci snížit. Podle průzkumů je konzumace 1300 mg draslíku denně (to odpovídá právě těm 3 banánům) velmi účinným a přirozeným způsobem, jak harmonizovat krevní tlak.

A pomůže i s PMS

Slečny, dámy, paní, holky, ženy - všechny ví, jak nepříjemné jsou dny krátce před menstruací a jak mohou potrápit po fyzické i psychické stránce. Jelikož banány obsahují dostatek vitamínu B6, který udržuje hladinu cukru v krvi pod kontrolou, zbaví vás jejich pravidelná konzumace nejen otravných křečí a nevolnosti, ale také výkyvů nálad. Žlutá pochoutka navíc obsahuje hodně hořčíku, který je známý pro blahodárné účinky na nervy.

Nedostatek hořčíku v těle se může projevit poruchami spánku, chronickou únavou, depresemi, podrážděností, svalovými křečemi a celkovým zhoršením zdravotního stavu. Pokud se tělesně ani duševně necítíte úplně nejlépe, nasaďte s banánovou terapii a brzy pocítíte změnu k lepšímu.

Banán jako prevence anémie

Anémie obvykle vzniká z nedostatku železa v těle. Banány, které jsou bohaté na železo, dokážou stimulovat produkci nových červených krvinek. Navíc obsahují vitamín B6, který koriguje hladinu cukru v krvi. A na závěr - banány jsou také výživou pro náš mozek, a to právě díky draslíku a hořčíku. Draslík pomáhá přenášet kyslík do mozku, zatímco hořčík zlepšuje elektrické aktivity mezi nervovými buňkami. Konzumace 3 banánů denně tak může výrazně zlepšit paměť, koncentraci a další mozkové funkce.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Daniela B

6. 12. 2016 23:43

po jak dlouhé době konzumace 3 banánů denně poznám vliv na krevní tlak?

Přidat komentář