Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jsou cereálie pro děti zdravé, nebo škodlivé? Tady jsou fakta!
Zdroj: Aline Ponce, Pixabay.com

Cereálie. Každodenní rutina mnoha z nás, rychlá a chutná snídaně. Cereálie si vedou v žebříčcích oblíbenosti ze všech jídel typických pro snídani nejlépe. Čím dál častěji ale z vědeckých kruhů zaznívají informace, že cereálie mohou obsahovat pesticidy, nadměrné množství konzervantů a cukru. Jsou cereálie stále ideální snídaní i pro naše nejmenší?

Jsou cereálie plné cukru?

Je snadné bezhlavě ukázat prstem na cereálie jako na hlavní zdroj cukru v dětském jídelníčku, hlavně na ty, které jsou zmenšenou verzí sladkých tyčinek a sušenek. Ze studie Americké dietologické asociace však jasně plyne, že cereálie jsou až 5. zdrojem přidaného cukru u dětí mezi 2 - 8 lety. S obsahem 1 - 2 čajových lžiček přidaného cukru na den se cereálie navíc vůbec nedostaly do první pětice v kategorii všech dětí od 2 do 18 let. Podobná studie při porovnávání pravidelných malých konzumentů cereálií a těch, kteří volí k snídani něco jiného, prokázala, že milovníci cereálií nezkonzumují zásadně více cukru oproti druhé skupině. Naopak vedou v příjmu důležitých živin, například vlákniny, vápníku, železa a vitamínů B. Pokud svým malým jedlíkům chcete připravit přece jen nepochybně zdravější variantu, zkuste k cereáliím bez cukru a bílého jogurtu přidat kousky ovoce.

Mohou vitamíny a minerály přidané do cereálií škodit?

Cereálie jsou zdrojem bohatým na určité živiny, ke kterým bezesporu patří železo, vitamín M, zinek, vitamíny A, B a E. Tyto vitamíny a minerály jsou ale do oblíbených snídaňových pochutin přidávány uměle. Cereálie s takovou přidanou hodnotou rozeznáme v zásadě na prví pohled; potravinářské firmy se svými nabitými cereáliemi rády chlubí obalem. Existují značky, kde přidané vitamíny a minerály nenajdeme, mezi ně patří i cereálie s nálepkou „přírodní“. Podobné umělé přidávání výživných látek ale není vůbec zvláštností. Objevuje se v celém potravinářském průmyslu – do mléka se přidává vitamín D a A, do mnohých výrobků obsahujících obilniny se přidává pro kojence důležitá kyselina listová. Rozhodně je dobré dávat pozor na příjem vitamínů u dětí, které zároveň požívají doplňky stravy. Pro takové by mohlo být excesivní množství spíše ke škodě.

Obsahují cereálie nezdravé konzervanty?

Nejedno balení „lupínků“ obsahuje konzervanty pro zachování čerstvosti, najdeme je buď v cereáliích samotných, nebo v ochranné atmosféře obalu. Pomáhají zároveň jako prevence proti žluknutí tuků a cereálie uchovávají čerstvé delší dobu. Častým konzervantem přítomným v těchto potravinách je BHT (E 321). Odborné názory na to, zda tento konzervant může částečně přispívat ke vzniku rakoviny, se liší. Co je ale jisté; lze pohodlně najít varianty cereálií bez tohoto „éčka“, které používají vitamín E v ochranné atmosféře jako alternativu.

Jsou cereálie vlastně polotovary?

„Polotovar“ je dosti vágní pojem. Za polotovar můžeme technicky totiž považovat i domácí zelené fazole v plechovce. Některé cereálie mají pár jednoduchých ingrediencí a nelze o nich v tomto kontextu mluvit jako o polotovarech. Vyřadit z jídelníčku všechny polotovary navíc není zcela možné. Soustřeďte se na stravu pro děti plnou čerstvých potravin, ale nezoufejte, když dojde na polotovary.

Dát dětem cereálie k snídani: ano, nebo ne?

Cereálie jsou snadná, levná snídaně a určité studie naznačují, že tato snídaně může být také užitečná díky obsahu nejrůznějších živin. Pokud „lupínky s mlékem“ dětem servírovat odmítáte, je to v pořádku. Ale není třeba cereálie nutně zavrhovat. Může se stát, že vaše děti jsou na ranní cereálie prostě zvyklé a nedají na ně dopustit. V takovém případě se u kupovaných značek pro vaše děti soustřeďte na tato kritéria:

  • Hledejte cereálie s jednociferným množstvím cukru na jednu porci, ideálně 5 - 7 gramů.
  • Snažte se vyhnout umělým barvivům. Ta na první pohled poznáte tak, že cereálie jimi obarvené mají sytou, například modrou barvu.
  • Vyvarujte se umělým sladidlům kvůli celkovému snížení objemu cukru v jídelníčcích vašich malých jedlíků.
  • Celozrnné cereálie jsou nejlepší volba. Jsou plné živin a na úspěšný start dne ideální.
  • Zaměřte se také na značky s dostatečným množstvím vlákniny, protože právě ta bývá v jídelníčcích dětí zastoupena nedostatečně. Ideální jsou cereálie s 3 - 5 gramy vlákniny na porci.