Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škubánky

yanull yanull
Škubánky

Škubánky jsou jídlem z vařených brambor, které mají rády zejména děti. Brambory se ještě před dovařením rozšťouchají a zasypou se moukou, která se nechá propařit. Potom z nich lžící na talíř vykrajujeme noky, sypeme je mákem a cukrem, a poléváme máslem. Dříve se sypaly i pracharandou ze sušených hrušek. Škubánky lze připravit i ve slané variantě.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Brynza

Sladké ovčí mléko se zasýří, tato surovina se nechá zaschnout a tím vznikne hrudkový ovčí sýr. V… Číst dál

Brynza

Bublanina

Bublanina je velmi oblíbený sladký druh moučníku. Jedná se o třené nebo piškotové těsto, které se… Číst dál

Bublanina

Bucatiny

Bucatiny jsou těstoviny z tvrdé pšenice, vyrobené z mouky a vody. Jsou dlouhé asi 25-30 cm, uvnitř… Číst dál

Bucatiny

Bufet

Pod názvem bufet si většinou představíme stůl, na němž jsou různé vkusně upravené pokrmy i nápoje,… Číst dál

Bufet

Bulgur

Bulgur je nalámaná a předvařená celozrnná pšenice, která se vypere, usuší a nadrtí na menší kousky.… Číst dál

Bulgur

Burek

Burek pochází z turecké kuchyně, velmi populární je v zemích bývalé Jugoslávie a na celém Balkánu.… Číst dál

Burek

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Semifreda

Semifreda jsou miniaturní dortíčky. Podávají se při slavnostních událostech, například na svatbách.… Číst dál

Semifreda

Éclairs

Écklairs neboli eklerky jsou francouzským cukrářským výrobkem z odpalovaného těsta. Mají tvar… Číst dál

Éclairs

Listové těsto

Listové těsto je složitější na výrobu, pokud ho připravujeme sami doma, ale lze ho běžně koupit. Na… Číst dál

Listové těsto

Mandle

Mandle jsou v podstatě jádra pecek, které se nachází v plodech mandloně obecné. Pěstují se v… Číst dál

Mandle