Hrachová polévka

toprecepty.cz Kuchař:

Polévky 5 názorů

43

Suroviny

30 dkg hovězích a telecích kostí
sůl
několik zrnek celého pepře
menší cibule
kousek celeru
1 malá mrkev
1 petržel
20 dkg hrachu
10 dkg sádla (nejlepší je samozřejmě domácí, ale lze použít i kupované a kdo opravdu nemůže tak olej
8 dkg hladké mouky
mletý pepř
česnek (třený)
sůl
polévkové koření
majoránka
petrželová nať
smažené kostičky z rohlíku nebo žemle
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Z kostí začneme vařit vývar v osolené vodě. Později přidáme pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme.

  2. Hrách, který si musíme nejlépe den předem namočit slijeme z této vody, dáme vodu čerstvou, a také uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme.

  3. Z části sádla a z mouky připravíme jíšku, a za neustálého míchání šlehací metlou přilijeme vývar z kostí a vaříme.

  4. Po 30 minutách přidáme prolisovaný hrách, pepř a dále zvolna vaříme.

  5. Ke konci varu přidáme prolisovaný česnek, dochutíme polévkovým kořením, drcenou majoránku. Podáváme s osmaženým rohlíkem nebo žemlí a ozdobíme petrželkou.

Poznámka

Tato polévka Vám nahradí rybí polévku pokud ji nemáte rádi.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Hrachová polévka

  • Merylas Merylas

    Jiří, jen ještě dodávám, že tohle není zeleninová polévka, ale luštěninová s přídavkem zeleniny. Jestli dáš kosti na chvíli zapéct do trouby a pak použiješ na vývar, bude určitě lepší, ale není to podmínkou;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jiří (neregistrovaný/á) - z kostí se dělá naprosto běžný základní vývar - je to hned v 1.větě. Pokud chci dělat silný a dobrý vývar, vždy dám kosti, maso atd do studené vody a velice pomalu "táhnu" i několik hodin, zelenina se přidá až před dohotovením. Jíšku si každý dělá podle toho, jak to má rád. Na sádle dělaná pochází už ze staré české kuchyně. No a když nechci použít polévkové koření, použiju libeček. ;-)

    Odpovědět

  • Andulka87 Andulka87

    omluvte moji otazku,ale trosku nechapu co s tou korenovou zeleninou? Tu taky prolisovat a pridat do polevky ze jo :)....?? Dekuju moc za ujasneni :D

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    :-p:yes:ty kuličky jsou moc fajn, taky je používám!!;-)

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Do polévky jsem místo osmažené žemle dala kuličky Backerbsen, a s tou zeleninou byla moc dobrá:yes::yes: +

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: recept na hrachovou polévku hrachová kaše podle polreicha hry s vařením hrachová krémová polévka se smetanou krémová hrachová polévka hrachová polévka ze žlutého hrachu s uzeným recept na hrachovou polívku štědrovečerní polévka jak uvarit hrachovou polevku hrachova krémová polévka krémová hrachová polévka recept hrachovapolevka recepty na hrachovou polevku hrahová polévka hrachvá polévka jak se vaří hrachová polévka recepty-hrachová polévka hrachová polévka krémová chrachová polévka recept hrachová kaše pohlreich

Zapomněl/a jsem heslo