Hrachová polévka

toprecepty.cz Kuchař:

Polévky 5 názorů

43

Suroviny

30 dkg hovězích a telecích kostí
sůl
několik zrnek celého pepře
menší cibule
kousek celeru
1 malá mrkev
1 petržel
20 dkg hrachu
10 dkg sádla (nejlepší je samozřejmě domácí, ale lze použít i kupované a kdo opravdu nemůže tak olej
8 dkg hladké mouky
mletý pepř
česnek (třený)
sůl
polévkové koření
majoránka
petrželová nať
smažené kostičky z rohlíku nebo žemle
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Z kostí začneme vařit vývar v osolené vodě. Později přidáme pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme.

  2. Hrách, který si musíme nejlépe den předem namočit slijeme z této vody, dáme vodu čerstvou, a také uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme.

  3. Z části sádla a z mouky připravíme jíšku, a za neustálého míchání šlehací metlou přilijeme vývar z kostí a vaříme.

  4. Po 30 minutách přidáme prolisovaný hrách, pepř a dále zvolna vaříme.

  5. Ke konci varu přidáme prolisovaný česnek, dochutíme polévkovým kořením, drcenou majoránku. Podáváme s osmaženým rohlíkem nebo žemlí a ozdobíme petrželkou.

Poznámka

Tato polévka Vám nahradí rybí polévku pokud ji nemáte rádi.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hrachová polévka

  • Merylas Merylas

    Jiří, jen ještě dodávám, že tohle není zeleninová polévka, ale luštěninová s přídavkem zeleniny. Jestli dáš kosti na chvíli zapéct do trouby a pak použiješ na vývar, bude určitě lepší, ale není to podmínkou;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jiří (neregistrovaný/á) - z kostí se dělá naprosto běžný základní vývar - je to hned v 1.větě. Pokud chci dělat silný a dobrý vývar, vždy dám kosti, maso atd do studené vody a velice pomalu "táhnu" i několik hodin, zelenina se přidá až před dohotovením. Jíšku si každý dělá podle toho, jak to má rád. Na sádle dělaná pochází už ze staré české kuchyně. No a když nechci použít polévkové koření, použiju libeček. ;-)

    Odpovědět

  • Andulka87 Andulka87

    omluvte moji otazku,ale trosku nechapu co s tou korenovou zeleninou? Tu taky prolisovat a pridat do polevky ze jo :)....?? Dekuju moc za ujasneni :D

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    :-p:yes:ty kuličky jsou moc fajn, taky je používám!!;-)

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Do polévky jsem místo osmažené žemle dala kuličky Backerbsen, a s tou zeleninou byla moc dobrá:yes::yes: +

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo