Maminčina vánoční rybí polévka

Nadja Kuchařka: Nadja

Polévky 16 názorů

Suroviny

rybí hlavy bez žáber a očí (kdo nemá, dá kousek kapra, nejlépe od ocasu)
ořez z filetování kapra (kostra)
cibule vcelku
kořenová zelenina - část nechat vcelku do vývaru, část jemně nastrouhat
- (celer, mrkev, petržel - v poměru cca 3:2:1, nebo jak kdo má rád)
máslo
krupice hrubá nebo dětská - na jíšku
sůl
pepř bílý mletý,
zázvor sušený mletý - špetku
muškátový květ nebo oříšek - malou špetku
rybí vnitřnosti (jikry, mlíčí) - oprat a z jiker stáhnout blánu (z mlíčí až po uvaření)
petrželka - drobně pokrájet
- - - - - - - - - - - - - - - - -
houska nebo rohlík - nakrájet na kostičky a osmažit na másle (na každého strávníka cca 1/2 rohlíku)
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rybí vývar:
    hlavy a ořez uvařit spolu s cibulí a kořenovou zeleninou vcelku.
    Scedit přes hustý cedník nebo přes pláténko, aby se do polévky nedostaly kostičky. Maso obrat. Kdo má rád hodně zeleniny, může ji drobně nakrájet a přidat do hotové polévky.

  2. Na másle orestovat nastrouhanou zeleninu a zalít rybím vývarem.

  3. Na pánvi na másle osmažit krupici do růžova, zavařit ji do vývaru se zeleninou, okořenit, po chvíli vložit oprané jikry a mlíčí a nechat provařit.
    Jikry se rozpadnou a zahustí polévku.
    Z mlíčí stáhnout blánu, rozkrájet na kousky a vrátit zpět do polévky.

  4. Do vařené polévky vložit obrané maso, nechat prohřát a nakonec vsypat něco zeleného, nejlépe zelenou petrželku (já měla jen sušenou, tak jsem přidala i pórek).

  5. Servírovat s osmaženou houstičkou.

Poznámka

Pokud se stane, že nemáme rybí vniřnosti, nebo jich je málo, stačí dát trochu více osmažené hrubé krupice - jikry vzhledově nahradí.

Kdo nemá rád ryby, tak moje "rybí" polévka bez ryby je zde:

https://www.toprecepty.cz/recept/37480-%E2%80%9Ery...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 91 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Maminčina vánoční rybí polévka

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    casino: v Tvém komentíku žádnou kritiku nevidím, jen předání zkušeností. Co se týká hlav, tak odstraňuji jen žábry, oči v poslední době nechávám, ale budu se muset poohlédnout po těch plovoucích čočkách. ;-) . Vývar z kapřího kožucha nedělám, neb ho kapříkovi nechávám a přes něj mu ještě navléknu trojobal. Vývar nikdy tučný nemívám - ten tuk asi bude z toho kožucha. :-p

    Odpovědět

  • casino casino

    "Hlavne to neberte ako , nedajboze vysmesnu kritiku....":-K
    Stejnou vařila i moje maminka (přidávám navíc divoké kořenííí - domov to krásně ovonííí:-) ale výchozí surovinu obstaral otec za mé asistence:-D
    Otec tomu studenému tvoru dloubal oči a odstraňoval žábry...
    Já jednou (zkušebně) uvařil hlavy i s očima a pak jsem se ukrutně divil, co že žlutého, kulatého to plave ve vývaru? Oční čočky to byly! Ti mí kapři měli asi optika...:-D
    Časem jsem začal vařit hlavy vč. žáber... Není pravda, že by vývar zhořkl:-!
    No a v posledních letech, ale nikomu to prosímsakra neříkejte, vařím vývar i z kapřího kožucha. Vývar chystám dopředu; po vychlazení ztuhne jak kdyby byl ze sučuku a krááásně se dá seškrábnout tuk.
    Ten vývar je potom jedna báseň:yes:
    A ta polévka..., ta je... :yes::yes:
    ... ta je jako tři básně:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Olga1: děkuji a potěšilo mne, že vám chutnala. ;-) :-K Přeji krásné vánoce prožité v klidu a míru.

    Odpovědět

  • Olga1 Olga1

    dnes jsem ji vařila :-) je skvělá :-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Jitka1312: děkuji a jsem ráda, že chutnala. Tak bohatý a klidný štědrý večer.:-K

    Odpovědět

  • Jitka1312 Jitka1312

    Uvařila jsem polévku podle tohoto receptu a musím říct že je výborná :-) :yes: Dávám bodík a přidávám do oblíbených ;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    ejajama: to tak bývá; u nás zase babička dělala tu nejlepší rajskou a nikdo ji už nikdy tak dobrou neudělal. ;-) Ale Ty určitě děláš rybí polévku také dobrou.

    Odpovědět

  • ejajama ejajama

    ...Téměř stejně, jako v rcp. jí dělala moje mamka, byla moc dobrá (mamka i polívka). Jenom si pamatuju, že jikry a mlíčí, než je dávala do polívky, předem osmahla na kousku másla... Co mamka umřela, nikdo mi už takovou rybí polívku neudělal;-(

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    :-K Děkuji všem za komentíky i bodíky.
    :-p U nás se rybí polévka vaří také jen jednou do roka. Mně chutná a syn si zvykl, že ke Štědrému večeru tato polévka patří, stejně jako kapr. A tak ji bez odmlouvání zbaští, někdy si i přidá. A já zbytek dojídám celé vánoce.
    ;-):-p spagetka: Špagi, tak zkus udělat "rybí" bez ryby - dáš jen zeleninový vývar místo rybího a jikry nahradí pěkně do světlehněda osmažená hrubá krupice.
    Také ji najdeš zde: http://www.toprecepty.cz/recept/10662-falesna-rybi...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Hm, u nás holt taky nejde, ale mně teda chutná :-!:-D:-p:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana Remkova:protože se asi dělá jednou v roce na vánoce;-):-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Proč, když jsme určitě všichni nacpaní k prasknutí na ty svátky, pohled na takovou polívečku zahřeje?:-p:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Recept znám takto dělávám i já,jen u nás nejdou vnitřnosti,ale i tak je polévka výborná!!!:-p;-)+1

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Tak přesně takto jí dělá moje mamka.:yes::yes:Je výborná.:-p

    Odpovědět

  • alena.kyp alena.kyp

    Z rybích polívek co tu jsou, tahle je mi nejsympatičtější:yes:;-) a příští rok podle tohoto receptu uvařím:-!:-)bodík přidán a recept uložen:-K:-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: rybí polévka s krupicí jak osmažit housku vanocni rybí polévka dobrá rybí polévka recepty maminčiny osmažená houska do polévky rybí polévka z jiker a mlíčí rybi polevka jak osmažit housku do polévky falešná rybí polévka maminčina rybi polévka z rybí hlavy osmažená houska rybí polévka top recepty mličí do polevky jak nejlíp osmažit rohlík polévka z mlíčí osmažená houska do rybí polévky sušené rybí jikry maminčiny recepty co patří do rybí polevky

Zapomněl/a jsem heslo