Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vánočka

Voňavá vánočka je jedním ze symbolů Vánoc. Pletená z několika pramenů kynutého těsta, opatrně pečená, ozdobí každý vánoční stůl. Pak už jen vánočku pocukrovat a můžeme ji nabídnout rodině.

Hodnocení receptu je 4,3 (86×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

chute-sveta.cz chute-sveta.cz

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 135 min Doba tepelné úpravy: 45 min

180 min (135 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 200 kJ /
4 350 kcal
Bílkoviny105,93 g
Tuky147,21 g
Vláknina27,70 g
Cholesterol 859 mg
Sodík 342 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy636,51 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z droždí a 50 g cukru uděláme kvásek. Nejdříve rozmícháme droždí s cukrem do tekuta, pak přidáme asi 100 ml teplého mléka a necháme vzejít kvásek. Krok 2: V míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme vejce, změklé máslo a cukr. Přidáme sůl, muškátový oříšek a citronové aroma (nebo citronovou kůru). Promícháme. Pokud používáme kuchyňský robot, nasadíme hák na hnětení. Střídavě přidáváme mouku, kvásek a zbytek teplého mléka. Vypracujeme hladké a pružné kynuté těsto. Těsto hněteme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny. Dle potřeby přidáme mouku, je-li těsto moc řídké, nebo mléko, je-li naopak moc tuhé. Krok 3: Propracované těsto necháme 1 hodinu kynout.
Po hodině prohněteme a necháme další 1 hodinu kynout. Krok 4: Připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí, ze kterých vyválíme stejně dlouhé válečky.
Vánočku upleteme, nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Krok 6: Jednotlivě upletené copy vždy dáváme rovnou na plech (tzn. nepřenášíme celou vánočku z pracovní plochy na plech, ale nejdříve na plech dáme cop ze čtyř dílů, pak cop ze tří, zacelíme, nakonec cop ze dvou, opět zacelíme). Aby vánočka "nesjela", můžeme ji propíchat třemi špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme na plechu kynout, asi 45 minut. Krok 7: Jakmile je vánočka nakynutá, předehřejeme troubu na 160 °C. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem s 1 lžící vody a posypeme plátky mandlí. Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut. Po upečení vánočku poprášíme moučkovým cukrem.

TIP: Jak nejlépe uchovat upečenou vánočku?

Zveřejněno 21. 8. 2015

Poznámka autorky chute-sveta.cz

Z jedné dávky bude vánočka hodně velká.

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí vánočka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7k5G

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí vánočka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7k5G

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (57)

Dneska jsem ji pekla pro mladý a povedla se naprosto luxusně 😄 z mouky z Lidlu 👍 kynula 3x hodinu

Krásná vánočka

Jana_Zilla : mouku z Lidlu mám nejradši 😉 vyzkoušela jsem už snad ze všech obchodů a tahle mě nikdy nezklamala .To sádlo asi taky zkusím 👍do housek dávám ,ale do vánočky ještě ne 🤔
Zkuste uplést ze šesti pramenů, ta se nerozjede, je vcelku ,fakt super 😄

SilviaD: Nedávno jsem zkoušela Pekárkovu mouku z Rantířova, zatím tedy jen polohrubou na klasickou bábovku, a byla jsem s ní moc spokojená. Kamarádčina maminka doporučovala ještě jednu, jakmile mi dá vědět značku, napíšu sem. Nevíte, prosím, jestli se u nás dá sehnat nějaká vysokolepková mouka? Sleduju na youtube zahraniční videa o vaření a dámy tam na některé kynuté věci doporučují "high gluten flour". U nás je ekvivalentem dvounulka nebo nějaká jiná? Ještě jsem viděla, že Pernerka vyrábí extra silnou mouku, ale podle popisu, který mají na webu, si myslím, že spíš bude na smíchání s klasickou. Díky :-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

Vánočka se skvěle povedla ;-) Zkusila jsem babiččin trik - dát do těsta půl napůl sádlo a máslo a nemá to chybu :-) Celkové množství tuku se vždy řídí podle množství předepsaného v receptu; v tomto případě tedy 60 g másla a 60 g sádla.

Chybí mi tu pasáž, kdy se mají vmíchat rozinky🤣😂 No, snad to dopadne....

sally3: Dobrý den, děkujeme za upozornění. Rozinky obvykle zapracováváme do těsta až po jeho vykynutí (tady můžete klidně už po tom prvním) a poté těsto rozdělíme na díly, podle toho, z kolika pramenů pleteme.

Dělal jsem loni, 2023, a vánočku jsem nechal kynout jak je v receptu. Bohužel, při pletení se mi copy trhaly, bylo mi od známé kuchařky řečeno, že je to překynuté. Opravdu se to má nechat kynout nejdřív 2 hodiny a pak opět 45 minut?

zdenka.s: Také jsem nechávala kynout přesně podle receptu a vše bylo v pořádku. Jen jednou mi kynula nějak "divně" - těsto sice nabylo na objemu, ale chovalo se nezvykle. Postupovala jsem stejně jako v ostatních případech (pekla jsem celkem 4 vánočky), ale těsto bylo takové nezvyklé na omak, nebylo vyloženě lepkavé, ale v prstech bylo tak nějak "jiné". A při pečení se vánočka i přes špejlovou podporu roztekla do stran. Hádám, že to mohlo být moukou - použila jsem hladkou mouku z Lidlu, zatímco v ostatních případech jsem použila jinou značku.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Konečně můžu přidat fotku a nemusím se za ni stydět 😄😄
Vánočka skvělá, opět z poloviční dávky a pletená vcelku ze 6 pramenů

Byla výborná, zítra dělám druhou 👍abych vychytala pletení 😄 trochu se mi rozjela
Dělala jsem z poloviční dávky na zkoušku , pro dva bohatě stačí.

Výborný recept, naprosto luxusní

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborný recept, poprvé jsem zkoušela vánočku a povedla se, akorát tam autor zapomněl někde dát do těsta rozinky.

Výborná!:yes:

lenkadanisova26: Hoďte je tam před hnětením. Také tak dělám.

lenkadanisova26: hned po citronové kure;-)

Dobrý den zajímalo by mě kdy tam přijdou ty rozinky v postupu je vůbec nemáte napsané mám hotové těsto a teď jsem zjistila že mi tu zůstaly rozinky tak fakt dík

Nejlepší vánočka! Peču již třetím rokem a vždy se po ní hned zapráší.

Tématické fráze:
domaci vanocka, recept na domácí vánočku, domaci vanocka recept, vánočka ze 6 copů, vánočka ze 6ti video, domácí vánočka vynikající, domácí vanočka recept video, recepty domácí vánočka, vánočka top recept, vánočka ze 6 copu video, pletení vanočky ze 6ti, vánočka z hladké mouky, vánočka ze 6ti, pletení domácí vánočka, vanocka domaci, pleteni vánočky, domácí vanocka-recept, vánočka ze 6, pletení vánočky ze 6ti video, pletení vánočky ze 6

Suroviny:
mouka hladká, cukr, mléko plnotučné, droždí čerstvé, vejce, máslo, rozinky, mandle sekané, sůl, ořech muškátový, kůra citronová, vejce, voda, mandle plátkové, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu