Domácí vánočka
Voňavá vánočka je jedním ze symbolů Vánoc. Pletená z několika pramenů kynutého těsta, opatrně pečená, ozdobí každý vánoční stůl. Pak už jen vánočku pocukrovat a můžeme ji nabídnout rodině.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 200 kJ / 4 350 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,93 g |
Tuky | 147,21 g |
Vláknina | 27,70 g |
Cholesterol | 859 mg |
Sodík | 342 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 636,51 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí a 50 g cukru uděláme kvásek. Nejdříve rozmícháme droždí s cukrem do tekuta, pak přidáme asi 100 ml teplého mléka a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: V míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme vejce, změklé máslo a cukr. Přidáme sůl, muškátový oříšek a citronové aroma (nebo citronovou kůru). Promícháme. Pokud používáme kuchyňský robot, nasadíme hák na hnětení. Střídavě přidáváme mouku, kvásek a zbytek teplého mléka. Vypracujeme hladké a pružné kynuté těsto. Těsto hněteme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny. Dle potřeby přidáme mouku, je-li těsto moc řídké, nebo mléko, je-li naopak moc tuhé.
Krok 3: Propracované těsto necháme 1 hodinu kynout.
Po hodině prohněteme a necháme další 1 hodinu kynout. Krok 4: Připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí, ze kterých vyválíme stejně dlouhé válečky.
Vánočku upleteme, nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Krok 6: Jednotlivě upletené copy vždy dáváme rovnou na plech (tzn. nepřenášíme celou vánočku z pracovní plochy na plech, ale nejdříve na plech dáme cop ze čtyř dílů, pak cop ze tří, zacelíme, nakonec cop ze dvou, opět zacelíme). Aby vánočka "nesjela", můžeme ji propíchat třemi špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme na plechu kynout, asi 45 minut. Krok 7: Jakmile je vánočka nakynutá, předehřejeme troubu na 160 °C. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem s 1 lžící vody a posypeme plátky mandlí. Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut. Po upečení vánočku poprášíme moučkovým cukrem.
Po hodině prohněteme a necháme další 1 hodinu kynout. Krok 4: Připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí, ze kterých vyválíme stejně dlouhé válečky.
Vánočku upleteme, nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Krok 6: Jednotlivě upletené copy vždy dáváme rovnou na plech (tzn. nepřenášíme celou vánočku z pracovní plochy na plech, ale nejdříve na plech dáme cop ze čtyř dílů, pak cop ze tří, zacelíme, nakonec cop ze dvou, opět zacelíme). Aby vánočka "nesjela", můžeme ji propíchat třemi špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme na plechu kynout, asi 45 minut. Krok 7: Jakmile je vánočka nakynutá, předehřejeme troubu na 160 °C. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem s 1 lžící vody a posypeme plátky mandlí. Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut. Po upečení vánočku poprášíme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 21. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vánočka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7k5G
Moje poznámka
Domácí vánočka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7k5G
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Kakaové muffiny s čokoládou Margot
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka s paprikovým salámem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové mleté placičky à la svíčková
Přidáno před 10 hodinami
Bramborové placky plněné prejtem
Přidáno před 11 hodinami
Špaldové loupáky s mákem
Přidáno před 11 hodinami
Mrkvová pomazánka s vajíčky
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Guláš pro vídeňské kočí: Fiaker guláš obsahuje kromě masa i klobásku, vajíčko a kyselou okurku, nejlepší je s knedlíkem
Fidel Castro snídal křepelčí vejce a tak miloval mléko, že nechal pro své potřeby vyšlechtit krávu s nadprůměrnou dojivostí
Kávové řezy jsou vynikajícím moučníkem nejen ke kávě. Využijte silnou kávu bez lógru a nechte rozetřený krém vychladit
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nebeské mraky s karamelovým krémem
Lucie1001 před 8 hodinami
Rychlá bábovka šlehačková
Zsuzsu1 před 10 hodinami
Krkovička z trouby
viki85 před 11 hodinami
Margotková buchta
Stepanka.M. před 11 hodinami
Guláš z hovězího ...
PaveL2002 před 12 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
walnut před 13 hodinami
Rafaello řezy
Petulice před 14 hodinami
Koláč Rafaelo
Petulice před 14 hodinami
Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku
Velkymlsoun před 15 hodinami
Brokolicová polévka
Michal_amater před 15 hodinami
Tématické fráze:
domaci vanocka,
recept na domácí vánočku,
domaci vanocka recept,
vánočka ze 6 copů,
vánočka ze 6ti video,
domácí vánočka vynikající,
domácí vanočka recept video,
recepty domácí vánočka,
vánočka top recept,
vánočka ze 6 copu video,
pletení vanočky ze 6ti,
vánočka z hladké mouky,
vánočka ze 6ti,
pletení domácí vánočka,
vanocka domaci,
pleteni vánočky,
domácí vanocka-recept,
vánočka ze 6,
pletení vánočky ze 6ti video,
pletení vánočky ze 6
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
mléko plnotučné,
droždí čerstvé,
vejce,
máslo,
rozinky,
mandle sekané,
sůl,
ořech muškátový,
kůra citronová,
vejce,
voda,
mandle plátkové,
cukr moučkový
Komentáře (57)