Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Želatina

yanull yanull

Želatina je beztvará hmota, bez pachu, která nabobtná ve vodě. Používá se jak při domácím vaření, tak i v průmyslu. Získává se dlouhým vařením z kolagenu - bílkoviny, obsažené v kůži a kostech zvířat. Můžeme ji připravit z telecích nebo vepřových nožiček, hovězí kližky, nebo z kůže mladých zvířat.. Na trhu se nabízí želatiny v prášku, některé jsou již dochucené a jednoduše se s nimi pracuje.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

T-bone steak

T-bone steak je bezpochyby králem všech steaků. Název vychází z kosti ve tvaru T, která je zasazena… Číst dál

T-bone steak

Taco, tacos

Taco je tradiční mexické jídlo, které si získalo oblibu i u nás. Skládá se z malé tortilly,… Číst dál

Taco, tacos

Tagliatelle

Tagliatelle jsou ploché a dlouhé vaječné nudle z tvrdozrnné pšenice původem z Itálie. Jsou podobné… Číst dál

Tagliatelle

Tajine, tažín

Tajine je severoafrický pokrm a zároveň keramická hliněná nádoba, v níž se připravuje. Poklice má… Číst dál

Tajine, tažín

Taliáni

Emanuel Uggè měl italský původ, ale narodil se v Praze. Byl aktivní v různých spolcích, ale… Číst dál

Taliáni

Tamarillo (lilek rajčenka)

Oválné, až 9 cm veliké, plody tamarilla mají pevnou a lesklou slupku, pod kterou je ukrytá masitá a… Číst dál

Tamarillo (lilek rajčenka)

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Crumble

Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl… Číst dál

Crumble

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za… Číst dál

Kdoule

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je starobylá, velmi ceněná, moštová odrůda vinné révy. Pochází z údolí horního toku… Číst dál

Slanina

Slanina je vyrobena z vepřového boku bez kosti a postrádá kůži. Existují různé receptury její… Číst dál

Slanina

Čubrica

Čubrica je balkánská směs koření, jehož původ bychom objevili v Bulharsku (směs saturejky, pálivých… Číst dál

Naposledy jste si prohlédli