Doboška

Veronika.Hrozna Kuchařka: Veronika.Hrozna

Doba přípravy: 2 hod bez uležení, na uležení 5-6 hodin,plech 12, plech 43 x 33 cm Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Řezy 16 názorů

Suroviny

Těsto:
8-9 vajíček (menší vajíčka 9 ks)
250 g cukru krystal
170 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Krém:
6 vajíček
350 g másla
25 g vanilkového cukru
300 g čokolády (lepší )
180 g cukru krystal
50 g Cery (100% tuk)
kousek vanilkového lusku
Poleva :
100 g hořké čokolády
70 g Cery
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto:
    Připravíme 3 ks pečícího papíru, který štětečkem namažeme tekutým máslem a necháme máslo zatuhnout a zchladnout.
    Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky trochu vyšleháme a přidáme 50 g cukru, šleháme dalších pár minut a přisypeme dalších 50 g cukru. Šleháme dalších deset minut, až se po povytažení metly dělají špičky.
    Žloutky rozšleháme, přidáme zbylý cukr a šleháme do husté pěny asi deset minut.
    Do ušlehaných bílků postupně jemně stěrkou zapracujeme žloutkovou hmotu a prosátou mouku s práškem do pečiva (přidávat po lžících, rozsypat po povrchu). Těsto nesmí moc klesnout.
    Na plech mokrým hadříkem dáme trochu vody, na vodu dáme papír s máslem a lžící rovnoměrně rozdělíme těsto. Papír na vodě neklouže. 12 velkých lžic (12 kopečků) těsta stěrkou, nebo špachtlí rozetřeme po papíru. Nedáváme víc, nezbylo by na druhé a třetí pečení.
    Celkem by měly vyjít tři pláty těsta. Pečeme na 180-200 stupňů 12 minut, musí se to hlídat. Jak se začne těsto na kraji oddělovat od papíru, je hotovo. Těsto po vytažení z trouby položíme na další papír a ihned sejmeme papír, na kterém se peklo.
    Pláty necháme hodinu vychladit, pak se líp natírají krémem.

  2. Krém:
    Nad páru dáme misku s osmi vajíčky, přidáme cukr, vanilkový cukr a kousek vanilkového lusku. Pomalu ohříváme a stále šleháme metličkou. Připravíme studenou vodu v dřezu, nebo ke sporáku mísu s ledovou vodou. Minutku nastavíme na 20 minut. Vejce a cukr pořád šleháme, až se ohřejí tak, že tam neudržíme prst, trvá to 15-16 minut. Nikam neběháme, jen šleháme. Misku sundáme, ihned dáme do ledové vody a dál šleháme. Jinak se směs srazí u dna od ohřáté misky. Až se směs trošku ochladí, můžeme ji přeložit do mísy robotu a nechat pomalu šlehat až do zchladnutí.
    Nad párou v misce rozpustíme Ceru, přidáme čokoládu a pomalu rozpouštíme. Pak ji necháme 10 minut prochladnout a pomalu za stálého míchání ji přidáváme do žloutkové směsi.
    Když je důkladně rozmícháno, necháme zchladnout.
    Rozšleháme změklé máslo robotem do pěny (asi deset minut). Otřeme stěrkou od stěn mísy a prošleháme ještě jednou. Počkáme, až bude mít žloutková směs s čokoládou a máslo stejnou teplotu, přidáme čokoládovou směs do másla a důkladně spolu vyšleháme.
    Krém v žádném případě nedáváme do lednice.

  3. Dokončení:
    Pláty rozkrojíme napůl, namažeme krémem, naskládáme na sebe. Poslední plát nemažeme, ale položíme na něj kus pečícícho papíru a dáme na řez desku na krájení a nějaké závaží (já naskládala knihy). Necháme volně, nedáváme do lednice. Za 4 hodiny, nebo ráno, řezy ořežeme do tvaru, jaký chceme, namažeme boky krémem, navrchu uděláme z krému okraj /rantl/. Dáme do lednice na dvě hodinky.

  4. Poleva: Rozpustíme nad párou Ceru, přidáme nalámanou hořkou čokoládu a za stálého míchaní ji rozpustíme.
    Necháme 5 minut schladit a vybereme řez z lednice. Do rantlu z krému nalijeme lžící polevu.
    Krém okolo se nerozpustí, i když je poleva horká. Stačí tenká vrstva, aby se řez dobře krájel.

  5. Před podáváním vybereme minimálně hodinku předtím z lednice. Krájíme horkým nožem. Pokud máte studenou spížku, tak do lednice ani nemusí. Stačí plastová krabice s víčkem.

Poznámka

Pan Doboš věděl, co dělá. Já ovšem neměla tušení, do čeho lezu. Původní těsto z receptu od neznámé autorky s hladkou moukou bylo jako nepoužitelné vyhozeno a nahrazeno novým, zde uvedeným. Prosím, nezkoušejte péct piškotové těsto z hladké mouky. Naštěstí v předtuše pohromy jsem včera koupila vajíčka do zásoby.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 29 kuchařů a kuchařek

Alternativy k tomuto receptu

    Zobrazit další alternativy

    Ohodnoťte recept: Doboška

    • casino: Tentokrát jsem šla podle receptu , který jste tam doporučil! 1. Těsta bylo málo, z prvních 6 vajíček se upeklo 2 x a druhý plech, už byl tak tence, že se trošku těsto na jedné straně moc ztenčilo, a v troubě zčervenalo /nevadí/ ! Na třetí plát jsem umíchala další těsto, z poloviční dávky na 1 plát ze tří vajíček. Tedy 9 vajíček celkem. Pekla jsem na plechu 35x35 cm.
      2.Krém: Navýšila jsem o třetinu i suroviny na krém. Tedy na 6 vajíček. Čokoládu nešlo jen tak rozpustit, musela jsem přidat 6 lžic smetany 12% na vaření. Vajíčka se krásně rozmíchala a ohřála na požadovanou teplotu, za stálého míchání a ihned jsem misku s vajíčky po dovaření ponořila do studené vody, aby mě to nechytlo na misku. Za stálého šlehání jsem to prochladila a vrazila do studené vody ve dřezu a míchala dál. Jak se chladilo a šlehalo, pořád se zvětšoval objem, skoro nestačila miska.
      Měla jsem si vzít na vaření vajíček s cukrem větší mísu. Pak už šlo vše hladce. Prokrojila jsem pláty jenom na dvakrát, tedy celkem 6 ks. Mám naplněno a chladí se. Ještě udělám polevu. Krém je tekutější , není tak hutný , jako ten, co mám já v receptu. Určitě doporučuji vymazat pečící papír máslem, jinak se to těsto přilepí. Myslím, že oba recepty jsou použitelné.
      Ten můj recept, je pro velmi trvanlivou dobošku, která nemusí do lednice ani v létě! Tento druhý je na rychlejší zbaštění / /smetana/ ! <3 :yes:

      Odpovědět

    • hospodyne hospodyne

      Veronika.Hrozna: já dělám piškotové těsto obecně téměř vždy s hladkou moukou, ta se musí zapracovat drátěnou metlou, v žádném případě ne stěrkou, protože se pak udělají v těstě cucky, které už nikdo nerozmíchá. Přidávám pár kapek oleje do žloutků.Potřebujeme-li velmi tenký korpus, s hladkou moukou je pružný a sametový. U dobošky se sice plátky natáhnou krémem, ale není to medovník, aby mohly být suché.

      Odpovědět

    • casino casino

      Veronika.Hrozna:
      Nemám:-)
      No, kdysi jsem zkoušel podle Sandtnerky..., ale tento rcp se zdá být lepší už od pohledu (máslo do piškotu:yes: http://chvalacokolady.blogspot.com/2016/01/dobosuv...
      ***
      .., a ten PDP do těsta se sněhem jste vymyslela sama, či snad vám někdo poradil?;-)

      Odpovědět

    • casino: Nemáte originální recept na tyto pláty těsta na dobošku? Hezky prosím!;-)

      Odpovědět

    • Eja57: Když budeš péct z vysoce koncentrované čokolády, přidej aspoň 50 g másla , aby ten krém nebyl tak tuhý. <3 On má sice tuhý být, ale ne tak moc! :-8 Ale ty máš asi vlastní recept, že jo! ;-) :yes: Je to vděčný zákusek, dlouho vydrží ! ;-) No, jak kde!:-*

      Odpovědět

    • Eja57 Eja57

      Veronika.Hrozna: se z Tebe picnu:-K jsi mne tak vyhecovala, že příští víkend asi minidobošíka upeču:-D:-K

      Odpovědět

    • Eja57: V originálním krému jsou dva druhy čokolády. Jedna místo toho kakaového másla ve váze asi 60 g. Ty kaštany, možná nebyl dobrý nápad , ale něco podobného, místo té Cery, takovou lehce rozpustnou čokoládu. Ta Cera byla improvizace a nemá tam být. Nejdřív rozpustit tu lehkou a pak do ní nalámat tu druhou hutnou. Magdalenka říkala, že asi má originální recept, od maminky, jak to pečou hospodyně v Maďarsku, tak snad ho najde. Vím, že se to peče doma, u šikovných maďarských kuchařek, / párkrát jsem takový dostala/, ale vůbec mě nenapadlo, vymámit recept. :-// V Pešti jsem ho jedla i s tím karamelem na vrchu, a ten můj se mu chuťově velmi podobá. Na celé parádě, je ta náplň stěžejní , tak bude druhý pokus :-K:-D

      Odpovědět

    • Eja57 Eja57

      Veronika.Hrozna: Kdyby sis důkladně přečetla ten odkaz na Doboše od Casino...ten piškot je tam dobře, když už trváš na prášku do pečiva, tak by stačila špetka....
      No a krém...přečti si to, to je originál Doboš, kaštany mi nepřijdou jako dobrý nápad....75% Lindtka....

      Odpovědět

    • Eja57: Tu Dobošku, jsem měla naplněnou schladit, až pak ji zatížit, a nechat rozpustit ztuhlý krém, pod zátěží ! Už jsem včíl moudrá, že ano! :-D:-D:-D Včera jsem myslela, že to nedokončím, ale .....

      Odpovědět

    • casino: Casino, já musela to první těsto s hladkou moukou vyhodit do koše. Ta mouka se v tom srazila do kuliček, to nešlo rozmíchat! Natož, lehce a stěrkou! A jiná těsta, než s hladkou jsem nenašla. Tak jsem improvizovala a už nehodlala nic riskovat! Pro jistotu, jsem namazala papíry máslem, snad se nic nestalo?;-) Másla není, nikdy dost! :-D Dala jsem míň polohrubé mouky, abych z toho neumíchala Duvilax a ono to zafungovalo. Ani ten krém / prý originální recept / není dobrý recept, do másla dát vanilkový cukr, to by tam zůstalo a křupalo. Dala jsem ho do vajíček rozpustit. Na tento zákusek, je tu hafo receptů, ale ani jeden není, doopravdy realizovatelný. Krém nemá být mokrý, ale máslovo-čokoládový!
      Dneska dopoledne jsem chutnala, už odleželý <3:yes: Příště vyberu na tento zákusek jinou hořkou čokoládu, něco snad najdu a druhou, nějakou lehce rozpustitelnou měkčí k tomu ! Možná třeba 2x Kaštany!
      byly to nervy, ale už je upečeno!:-D

      Odpovědět

    • casino casino

      Veronika.Hrozna:
      No koukám, že následujete Járu C. - m. j. i průkopníka slepých uliček, že ;-):-D:-K
      ***
      Papír netřeba před pečením potírat tukem. Po upečení se pláty i s papírem (dobře se s nimi manipuluje) vrství na sebe a posléze (dle potřeby) se papír pohodlně stáhne - papír se stahuje rovnoběžně s podložkou. Běžně se pláty pečou "do foroty" a i s papíry se skladují v mrazáku :-)

      Odpovědět

    • Eja57 Eja57

      Veronika.Hrozna: :-D
      Verčo, já bych možná s tím zatížením počkala aspoň hodinku, pláty se trochu nasáknou krémem a nebudou tak bruslit....;-)

      Odpovědět

    • bystrouska: Tak já pekla tři velké plechy a rozdělila těsto na třetiny. Jak jsem to zatížila, tak z té malé plochy řezu sklouzávaly kuchyňské desky, knihy a vše, čím jsem to zatížila. Ten krém klouzal tak, že se mi vytáhly mimo řezu i dva poslední spodní pláty, už namazaného řezu.:-// To pořád pracovalo a nedrželo na tom nic! Tak, abych někomu nepřipravila horor, že bude sedět u řezu a čekat, až z něj něco uklouzne dolů, tak je pohodlnější mít jen 6 vrstev a velkou ložnou plochu pro zatížení ! Manžel mi navrhl , já ti na to dám svěrky!:-D Slíbila jsem, že na něj nebudu žalovat, ale to se nedá! :-D On by to klidně přišrouboval ke stolu ! :-D:-D:-D Pracné a složité, je to napoprvé, už podruhé v pohodě!

      Odpovědět

    • bystrouska bystrouska

      Tedy klobouk dolů :yes:, na Dobošovi řezy jsem nikdy nenašla odvahu:-O. Recept mi připadá moc pracný a složitý 8-(.
      Ale ty jsi se s tím, Verčo, poprala na 1. Mám jen malý dotaz v receptu píšeš, že těsto rozetřeme na 3plechy a upečeme. Pak se namazané pláty rozříznou a skládají na sebe, což mi vychází na 6 vrstev ,ale ty jich tam máš 8:-O:-?
      Ale stejně jsi :yes::yes::yes:.

      Odpovědět

    • Eja57: Ta z Rakouska měla 58 %! Myslím, že to bylo dost, krém je hodně čokoládový!

      Odpovědět

    1 2

    TIP dne na email

    Zapomněl/a jsem heslo