Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Doboška

Hodnocení receptu je 4,3 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 2 hod bez uležení, na uležení 5-6 hod

2 hod bez uležení, na uležení 5-6 hod

21. 2. 2020 18:09

Suroviny pro 12

12

plech 43x33 cm

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie35 099 kJ / 8 389 kcal
Bílkoviny171,40 g
Tuky551,07 g
Vláknina18,00 g
Cholesterol 4,83 g
Sodík 1,70 g
Sůl3,65 g
Sacharidy676,94 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Pan Doboš věděl, co dělá. Já ovšem neměla tušení, do čeho lezu. Původní těsto z receptu od neznámé autorky s hladkou moukou bylo jako nepoužitelné vyhozeno a nahrazeno novým, zde uvedeným. Prosím, nezkoušejte péct piškotové těsto z hladké mouky. Naštěstí v předtuše pohromy jsem včera koupila vajíčka do zásoby.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

hospodyne

6. 4. 2020 19:49

Veronika.Hrozna: s těmi čokoládami máte naprostou pravdu. Já kupuji zásadně Lindt, když je v akci. Když jsem psala, že čokoládový krém s čokoládou jsme dělali už před spoustou desítek let, věc se měla takto: u nás se prodávala zlomková figurková čokoláda na váhu z čokoládky za velmi slušnou cenu, nevím už za kolik, ale bylo to za málo, protože ji naše kuchařky měly schovanou pořád. Mně moc nechutnala, protože byla velmi tmavá, hořká a tvrdá. Tenkrát se z ní dělaly obrovské figurky ručně malované na export. Dodnes vidím ty kohouty, kačery se zelenou hlavou, zajíce s červenýma ušima...v jejich podnikové prodejně.Dnes je figurek nezměrné množství druhů, ale kvalitní čokoládu aby pohledal. Když se nekoupí značka, ani do toho krému se to nehodí rozvařit, neřkuli jíst jen tak.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

6. 4. 2020 14:40

hospodyne: U tohoto receptu, bylo vše podezřelé! Vše se ukázalo u pečení, když jsem pekla po prvé! Ale stejně, bych nenabrala odvahu rozpustit čokoládu ve vejcích. Určitě by se to nějak srazilo , zdrclo a nevím co ještě! Já už těm kupovaným čokoládám, které mají napsána všelijaká ta procenta, vůbec nevěřím. Měla jsem po prvé asi 58 % čokoládu a
vůbec se to nechtělo rozpustit, ani nad párou:-//:no: A to byla z Rakouska! Umím sice přehradový beton, ale oni to umí líp! :-D

hospodyne

5. 4. 2020 22:28

Veronika.Hrozna: ještě jsem chtěla podotknout, že vysokoprocentní čokoládu podrtím v sekáčku a pak rozpouštím při šlehání přímo ve vejcích nad parou, Směs vypadá sice podezřele, ale při zašlehání do másla je všechno v pořádku

hospodyne

5. 4. 2020 22:18

Veronika.Hrozna: No, ale už se Vám docela daří. Hezké řezy. Dobošův dort je nejoblíbenější mé snachy a tak ho každoročně dvakrát peču. Tento krém dělala maminka a tetičky při pečení na svatby do všech zákusků, kde byl žádoucí čokoládový, protože se nekazil. Zákusky nebylo tenkrát možné uchovat někde v chladu. Já jsem zpočátku ani jiný nedělala, neznala, jen jsem používala běžnou čokoládu na vaření. Nikdy ne kakao, protože, jak říkala prababička " je po něm v hubě prach":-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

5. 4. 2020 17:48

hospodyne: Přesně tohle se mi stalo, s první várkou těsta z hladké mouky ! Bylo to hrozné, už napohled. :-((

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

29. 3. 2020 11:09

casino: Tentokrát jsem šla podle receptu , který jste tam doporučil! 1. Těsta bylo málo, z prvních 6 vajíček se upeklo 2 x a druhý plech, už byl tak tence, že se trošku těsto na jedné straně moc ztenčilo, a v troubě zčervenalo /nevadí/ ! Na třetí plát jsem umíchala další těsto, z poloviční dávky na 1 plát ze tří vajíček. Tedy 9 vajíček celkem. Pekla jsem na plechu 35x35 cm.
2.Krém: Navýšila jsem o třetinu i suroviny na krém. Tedy na 6 vajíček. Čokoládu nešlo jen tak rozpustit, musela jsem přidat 6 lžic smetany 12% na vaření. Vajíčka se krásně rozmíchala a ohřála na požadovanou teplotu, za stálého míchání a ihned jsem misku s vajíčky po dovaření ponořila do studené vody, aby mě to nechytlo na misku. Za stálého šlehání jsem to prochladila a vrazila do studené vody ve dřezu a míchala dál. Jak se chladilo a šlehalo, pořád se zvětšoval objem, skoro nestačila miska.
Měla jsem si vzít na vaření vajíček s cukrem větší mísu. Pak už šlo vše hladce. Prokrojila jsem pláty jenom na dvakrát, tedy celkem 6 ks. Mám naplněno a chladí se. Ještě udělám polevu. Krém je tekutější , není tak hutný , jako ten, co mám já v receptu. Určitě doporučuji vymazat pečící papír máslem, jinak se to těsto přilepí. Myslím, že oba recepty jsou použitelné.
Ten můj recept, je pro velmi trvanlivou dobošku, která nemusí do lednice ani v létě! Tento druhý je na rychlejší zbaštění / /smetana/ ! <3 :yes:

hospodyne

29. 3. 2020 00:28

Veronika.Hrozna: já dělám piškotové těsto obecně téměř vždy s hladkou moukou, ta se musí zapracovat drátěnou metlou, v žádném případě ne stěrkou, protože se pak udělají v těstě cucky, které už nikdo nerozmíchá. Přidávám pár kapek oleje do žloutků.Potřebujeme-li velmi tenký korpus, s hladkou moukou je pružný a sametový. U dobošky se sice plátky natáhnou krémem, ale není to medovník, aby mohly být suché.

casino casino

28. 3. 2020 20:15

Veronika.Hrozna:
Nemám:-)
No, kdysi jsem zkoušel podle Sandtnerky..., ale tento rcp se zdá být lepší už od pohledu (máslo do piškotu:yes: http://chvalacokolady.blogspot.com/2016/01/dobosuv...
***
.., a ten PDP do těsta se sněhem jste vymyslela sama, či snad vám někdo poradil?;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

28. 3. 2020 19:37

casino: Nemáte originální recept na tyto pláty těsta na dobošku? Hezky prosím!;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

23. 2. 2020 10:52

Eja57: Když budeš péct z vysoce koncentrované čokolády, přidej aspoň 50 g másla , aby ten krém nebyl tak tuhý. <3 On má sice tuhý být, ale ne tak moc! :-8 Ale ty máš asi vlastní recept, že jo! ;-) :yes: Je to vděčný zákusek, dlouho vydrží ! ;-) No, jak kde!:-*

Eja57 Eja57

23. 2. 2020 09:27

Veronika.Hrozna: se z Tebe picnu:-K jsi mne tak vyhecovala, že příští víkend asi minidobošíka upeču:-D:-K

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

22. 2. 2020 20:35

Eja57: V originálním krému jsou dva druhy čokolády. Jedna místo toho kakaového másla ve váze asi 60 g. Ty kaštany, možná nebyl dobrý nápad , ale něco podobného, místo té Cery, takovou lehce rozpustnou čokoládu. Ta Cera byla improvizace a nemá tam být. Nejdřív rozpustit tu lehkou a pak do ní nalámat tu druhou hutnou. Magdalenka říkala, že asi má originální recept, od maminky, jak to pečou hospodyně v Maďarsku, tak snad ho najde. Vím, že se to peče doma, u šikovných maďarských kuchařek, / párkrát jsem takový dostala/, ale vůbec mě nenapadlo, vymámit recept. :-// V Pešti jsem ho jedla i s tím karamelem na vrchu, a ten můj se mu chuťově velmi podobá. Na celé parádě, je ta náplň stěžejní , tak bude druhý pokus :-K:-D

Eja57 Eja57

22. 2. 2020 16:12

Veronika.Hrozna: Kdyby sis důkladně přečetla ten odkaz na Doboše od Casino...ten piškot je tam dobře, když už trváš na prášku do pečiva, tak by stačila špetka....
No a krém...přečti si to, to je originál Doboš, kaštany mi nepřijdou jako dobrý nápad....75% Lindtka....

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

22. 2. 2020 15:56

Eja57: Tu Dobošku, jsem měla naplněnou schladit, až pak ji zatížit, a nechat rozpustit ztuhlý krém, pod zátěží ! Už jsem včíl moudrá, že ano! :-D:-D:-D Včera jsem myslela, že to nedokončím, ale .....

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

22. 2. 2020 15:38

casino: Casino, já musela to první těsto s hladkou moukou vyhodit do koše. Ta mouka se v tom srazila do kuliček, to nešlo rozmíchat! Natož, lehce a stěrkou! A jiná těsta, než s hladkou jsem nenašla. Tak jsem improvizovala a už nehodlala nic riskovat! Pro jistotu, jsem namazala papíry máslem, snad se nic nestalo?;-) Másla není, nikdy dost! :-D Dala jsem míň polohrubé mouky, abych z toho neumíchala Duvilax a ono to zafungovalo. Ani ten krém / prý originální recept / není dobrý recept, do másla dát vanilkový cukr, to by tam zůstalo a křupalo. Dala jsem ho do vajíček rozpustit. Na tento zákusek, je tu hafo receptů, ale ani jeden není, doopravdy realizovatelný. Krém nemá být mokrý, ale máslovo-čokoládový!
Dneska dopoledne jsem chutnala, už odleželý <3:yes: Příště vyberu na tento zákusek jinou hořkou čokoládu, něco snad najdu a druhou, nějakou lehce rozpustitelnou měkčí k tomu ! Možná třeba 2x Kaštany!
byly to nervy, ale už je upečeno!:-D

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Suroviny: vejce, cukr moučkový, mouka polohrubá, máslo, vejce, máslo, cukr vanilkový, čokoláda, cukr krystal, smetana sladká, lusk vanilkový, čokoláda hořká, cera

TopRecepty.cz

Doboška

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D4Lq