

Telecí líčka na červeném víně
Suroviny
- Suroviny na líčka:
- 1 kg telecích líček
- 300-400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 2 střední cibule
- 300 ml červeného vína
- 600 ml Demi glace (dá se koupit nebo den předem uvařit v nejhorším případě lze použít i silný vývar)
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 3 větvičky tymiánu
- rozmarýn
- sůl
- mletý pepř
- máslo
- rostlinný olej
- Suroviny na oblohu:
- 1 menší mrkev
- 1 menší petržel
- 4-5 žampiónů
- velkolistá petržel
- Suroviny na bramborovou kaši:
- 1 kg brambor
- smetana
- mléko
- máslo
- sůl
Postup přípravy receptu
Postup na líčka:
Maso osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dozlatova, aby se zatáhlo. Opečené maso vyjmeme, do kastrolu přidáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky, cibuli pokrájenou nahrubo, popřípadě dolijeme trochu oleje a opečeme dohněda. Poté zalijeme červeným vínem, přidáme opečené maso a počkáme, dokud se všechno víno nevyvaří. Zalijeme demi glace, přidáme koření, tymián, rozmarýn a dusíme pod pokličkou na velmi mírném ohni cca 4-5 hodin do úplného změknutí masa.Následně maso z omáčky vyjmeme a přes jemný cedník omáčku přecedíme.
Nepasírujeme! Omáčku můžeme ještě dle potřeby trochu zredukovat. Nakonec ji zahustíme vychlazeným máslem nakrájeným na kostičky. Maso vrátíme do omáčky. Líčka servírujeme s bramborovou kaší, přelité omáčkou a s restovanou směsí hub, zeleniny a petržele.Postup obloha:
Rozpálíme pánvičku, přidáme máslo a opečeme na něm mrkev a petržel nakrájenou na kolečka a žampiony nakrájené na čtvrtky. Přidáme velkolistou petržel a promícháme.Postup na kaši:
Brambory uvaříme do měkka, scedíme a vrátíme na sporák a necháme všechnu zbylou vodu odpařit z brambor. Jakmile se zbavíme zbývající vody, tak brambory pečlivě rozmačkáme. Nejprve přidáme máslo a rozmícháme dohladka. Teprve poté přidáme smetanu a trochu mléka. Obojí jsme předem zahřáli. Dle chuti dosolíme. Kaši necháme před podáváním chvíli odpočinout.
Poznámka od kuchařky
Specialita z Café Imperial :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Telecí líčka na červeném víně
-
nechci kecat, ale mám pocit, že telecí líčka jsou k sehnání pro Pražáky na Arbesově náměstí, tam mívají vše
Zítra se tam pro ně chystám a jak je nebudou mít, tak pláču -
U nás jsou k sehnání pouze líčka z vepříka
Hezký a lákavý receptík
+5
jen ta doba úpravy
nic pro mě
-
miccan: líčko je maso z tváře - ten "žvýkací sval"
Je úžasně jemný a chutný
http://vladahadrava.xf.cz/pic/krava2.jpg na obrázku č.: 25 -
No fajn,recept super
Len mi dievčatá prosím povedzte,čo sú hovädzie líčka? Aj keď už dávno nemám dvadsať, je fakt neviem,.čo to je....
-
-
Jana Remková: Dobrota to je, já tomu říkám "nebe v hubě"
Dobré je to i z hovězích, ty se seženou líp, max se prodlouží doba dušení...Chuťově jsou výraznější, ale to není na škodu
-
holka ze severu: Hlásím, že Brno i Olomouc má
Je to v regálu, kde je maso z dovozu, telecí líčka vozí z Holandska...
-
Óó!!!! To bude dobrota!! jen mít ta telecí líčka. Masa je všeobecně dost a všeho, jen telecí na trhu moc není
. Tobě velký plus!!
-
Mirusha: No tak jsem na ně v Makru tedy nikdy nenarazila. A to už tam léta nakupuji
Možná se špatně dívám..
-
1974andrea: Telecí líčka se dají sehnat bez problému v Makru, jinak je to problém...Hovězí už se seženou líp a klidně se to může uvařit z nich...Většinou jsou ale v řeznictví pouze na objednávku...Ještě před pár lety se líčka brala jako "odpad" a dávaly se do uzenin, stálo to "pár korun", dnes je o ně boj a cena dvoj až trojnásobná...
ale za tu chuť to stojí....
-
-
Líčka a ještě k tomu telecí se u nás nedají sehnat, asi si je rozebírají rovnou řezníci
. Moc pěkný recept, který bych ráda vyzkoušela