Telecí líčka na červeném víně

Mirusha Kuchařka: Mirusha

Jiné maso 12 názorů

Suroviny

Suroviny na líčka:
1 kg telecích líček
300-400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 střední cibule
300 ml červeného vína
600 ml Demi glace (dá se koupit nebo den předem uvařit v nejhorším případě lze použít i silný vývar)
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
3 větvičky tymiánu
rozmarýn
sůl
mletý pepř
máslo
rostlinný olej
Suroviny na oblohu:
1 menší mrkev
1 menší petržel
4-5 žampiónů
velkolistá petržel
Suroviny na bramborovou kaši:
1 kg brambor
smetana
mléko
máslo
sůl
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Postup na líčka:
    Maso osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dozlatova, aby se zatáhlo. Opečené maso vyjmeme, do kastrolu přidáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky, cibuli pokrájenou nahrubo, popřípadě dolijeme trochu oleje a opečeme dohněda. Poté zalijeme červeným vínem, přidáme opečené maso a počkáme, dokud se všechno víno nevyvaří. Zalijeme demi glace, přidáme koření, tymián, rozmarýn a dusíme pod pokličkou na velmi mírném ohni cca 4-5 hodin do úplného změknutí masa.

  2. Následně maso z omáčky vyjmeme a přes jemný cedník omáčku přecedíme.
    Nepasírujeme! Omáčku můžeme ještě dle potřeby trochu zredukovat. Nakonec ji zahustíme vychlazeným máslem nakrájeným na kostičky. Maso vrátíme do omáčky. Líčka servírujeme s bramborovou kaší, přelité omáčkou a s restovanou směsí hub, zeleniny a petržele.

  3. Postup obloha:
    Rozpálíme pánvičku, přidáme máslo a opečeme na něm mrkev a petržel nakrájenou na kolečka a žampiony nakrájené na čtvrtky. Přidáme velkolistou petržel a promícháme.

  4. Postup na kaši:

    Brambory uvaříme do měkka, scedíme a vrátíme na sporák a necháme všechnu zbylou vodu odpařit z brambor. Jakmile se zbavíme zbývající vody, tak brambory pečlivě rozmačkáme. Nejprve přidáme máslo a rozmícháme dohladka. Teprve poté přidáme smetanu a trochu mléka. Obojí jsme předem zahřáli. Dle chuti dosolíme. Kaši necháme před podáváním chvíli odpočinout.

Poznámka

Specialita z Café Imperial :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Telecí líčka na červeném víně

  • ksakru ksakru(neregistrovaný)

    nechci kecat, ale mám pocit, že telecí líčka jsou k sehnání pro Pražáky na Arbesově náměstí, tam mívají vše:-)
    Zítra se tam pro ně chystám a jak je nebudou mít, tak pláču:-//

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    U nás jsou k sehnání pouze líčka z vepříka;-):-)Hezký a lákavý receptík:-p+5:yes:jen ta doba úpravy:-Onic pro mě:-)

    Odpovědět

  • Mirusha Mirusha(autorka receptu)

    miccan: líčko je maso z tváře - ten "žvýkací sval" :-) Je úžasně jemný a chutný :yes:
    http://vladahadrava.xf.cz/pic/krava2.jpg na obrázku č.: 25

    Odpovědět

  • miccan miccan

    No fajn,recept super:-):-):-):yes::yes::yes:Len mi dievčatá prosím povedzte,čo sú hovädzie líčka? Aj keď už dávno nemám dvadsať, je fakt neviem,.čo to je....

    Odpovědět

  • maris maris

  • Mirusha Mirusha(autorka receptu)

    Jana Remková: Dobrota to je, já tomu říkám "nebe v hubě":-D Dobré je to i z hovězích, ty se seženou líp, max se prodlouží doba dušení...Chuťově jsou výraznější, ale to není na škodu :-)

    Odpovědět

  • Mirusha Mirusha(autorka receptu)

    holka ze severu: Hlásím, že Brno i Olomouc má :-)) Je to v regálu, kde je maso z dovozu, telecí líčka vozí z Holandska...

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Óó!!!! To bude dobrota!! jen mít ta telecí líčka. Masa je všeobecně dost a všeho, jen telecí na trhu moc není:-(. Tobě velký plus!!:-):yes:

    Odpovědět

  • holka ze severu holka ze severu

    Mirusha: No tak jsem na ně v Makru tedy nikdy nenarazila. A to už tam léta nakupuji :-) Možná se špatně dívám.. :-))

    Odpovědět

  • Mirusha Mirusha(autorka receptu)

    1974andrea: Telecí líčka se dají sehnat bez problému v Makru, jinak je to problém...Hovězí už se seženou líp a klidně se to může uvařit z nich...Většinou jsou ale v řeznictví pouze na objednávku...Ještě před pár lety se líčka brala jako "odpad" a dávaly se do uzenin, stálo to "pár korun", dnes je o ně boj a cena dvoj až trojnásobná...:-// ale za tu chuť to stojí....:yes:

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

  • 1974andrea 1974andrea

    Líčka a ještě k tomu telecí se u nás nedají sehnat, asi si je rozebírají rovnou řezníci:-((. Moc pěkný recept, který bych ráda vyzkoušela:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: telecí lîcka telecí líčka cena telecí líčka nejlepší recept telecí líčka podle pohlreicha lička na víně telecí líčka-nejlepší recept líčka na víně recept telecí líčka nejlepší recepty telecí maso na víně licka telecí líčka na smetaně recept licka na vine hovězí líčka na červeném víně hovězí líčka na červeném víně recept lička recepty co jsou telecí líčka telecí líčka na víně s bramborovou kaší atelecí líčka,recept telecí líčka podle polreicha ličko

Zapomněl/a jsem heslo