

Hummus - základní recept
Suroviny
- 300 g cizrny (vařené, tj. asi 150 g sušené)
- 1 lžička sezamové pasty Tahini
- 1 lžička olivového oleje
- šťáva 1/2 citronu
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky římského kmínu (mletého)
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- studená voda (dle potřeby)
- sůl
- petrželka
Postup přípravy receptu
Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného množství vody.
Druhý den vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme.
Přendáme ji do tlakového hrnce, zalijeme opět asi dvojnásobkem vody a přivedeme k varu.
Vaříme od natlakování hrnce 40 minut.
Hrnec necháme vychladnout, otevřeme a cizrnu zcedíme. Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela zchladnout.
Cizrnu nasypeme do nádoby vhodné k mixování, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme ručním mixérem na jemnou kaši.
Přidáme citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl.
Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí, citronovou šťávou a sekanou petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Hummus je arabský pokrm připravovaný z cizrny (římského hrachu). Je považován za národní jídlo Izraele, velmi oblíbený je i na Středním východě (Libanon) a na Balkáně.
Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny. Má vysoký obsah cukrů, bílkovin a vlákniny, navíc je bohatým zdrojem vápníku, železa a vitaminu B15 (kyseliny pangamové).
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hummus - základní recept
-
Tonja: Moc děkuji za komentář. Inspirovala jsem se dvěma recepty, z nichž jeden byl izraelský a druhý snad turecký a římský kmín byl v obou. Koriandr snad jen v jednom, jestli se nepletu. Je to už dávno. Ale souhlasím s vámi, že od té doby jsem jedla hummus na mnoha místech a koriandr v něm nebyl.
-
Dívám se na Vámi předepsané suroviny a dovolím si protestovat. Základní hummus se skládá z rozmělněné (rozmixované) vařené cizrny, pasty tahini, olivového oleje, česneku, šťávy z citronu, špetky soli a špetky pepře. Někde se přidává mleté chilli, římský kmín se používá víceméně jen v Maghrebu, mletý koriandr jsem v hummusu ještě neviděl. Ne do humusu, ale k němu k přimíchání při servírování se dává hrst na jemno nasekané natě petrželové nebo koriandrové. Pokud přidáváte římský kmín, mletý koriandr a petrželku přímo do hummusu, nemůžete ho už nazývat "základním".
-
Martina Rádlová: Hummus má DVĚ zcela zásadní ingredience, a to cizrnu a pastu tahini (pasta z sezamu)! Jinak tomu nemůžete říkat hummus.
-
Skvělý receptík
akorát nedávám koriandr a ani petrželku ... tahini samozřejmě nesmí chybět, ale někdy se nedostanu do města, tak opražím a rozmixuji na jemno sezamová semínka. A nedávno jsem viděla, jak do humusu přidávali i červenou řepu, tak to chci vyzkoušet, na humusu je fajn, že už lze po použití základních surovin si s ním hrát a přidávat si podle chuti, co chcete
-
Kdyby někdo nechtěl tento recept s tahini, tak jednoduše je tam nedávejte a použijte více olivového oleje. Jinak já jsem zveřejnila i nějaké videa tak, jak hummus dělají v zahraničí, kdyby to někoho zajímalo, tak mrkněte - https://www.svobodavsem.cz/hummus-recept/
-
Koukam ze ten recept je v pohode,ano takhle s epripravuje Hummus. Tady ho hodne jime s Falafelem,na talir Hummus- dale na to petrzelka,palive papricka,citron,olivovy olej a sladka paprika.
A samozrejme k tomu pita. Zrovna dneska jsme meli. JInak s emuze pridavat na posyp jeste slunecnicove seminka, dusene houby s cibuli, cizrna normalni a nebo jen s Tahini
Posilam bodika -
-
Výborná věc. Ale doporučuji cizrnu oloupat sice je to strašná práce ale pak je hummus jemnější. A určitě polít olivovým olejem,ten nesmí chybět dodá pokrmu úžasnou chuť