Hummus - základní recept

Suroviny

300 g cizrny (vařené, tj. asi 150 g sušené)
1 lžička sezamové pasty Tahini
1 lžička olivového oleje
šťáva 1/2 citronu
2 stroužky česneku
1/2 lžičky římského kmínu (mletého)
1/2 lžičky mletého koriandru
studená voda (dle potřeby)
sůl
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného množství vody.

  2. Druhý den vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme.

  3. Přendáme ji do tlakového hrnce, zalijeme opět asi dvojnásobkem vody a přivedeme k varu.

  4. Vaříme od natlakování hrnce 40 minut.

  5. Hrnec necháme vychladnout, otevřeme a cizrnu zcedíme. Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela zchladnout.

  6. Cizrnu nasypeme do nádoby vhodné k mixování, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme ručním mixérem na jemnou kaši.

  7. Přidáme citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl.

  8. Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí, citronovou šťávou a sekanou petrželkou.

Poznámka od kuchařky

Hummus je arabský pokrm připravovaný z cizrny (římského hrachu). Je považován za národní jídlo Izraele, velmi oblíbený je i na Středním východě (Libanon) a na Balkáně.

Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny. Má vysoký obsah cukrů, bílkovin a vlákniny, navíc je bohatým zdrojem vápníku, železa a vitaminu B15 (kyseliny pangamové).

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Komentáře k receptu Hummus - základní recept

  • petram petram(autor receptu)

    Tonja: Moc děkuji za komentář. Inspirovala jsem se dvěma recepty, z nichž jeden byl izraelský a druhý snad turecký a římský kmín byl v obou. Koriandr snad jen v jednom, jestli se nepletu. Je to už dávno. Ale souhlasím s vámi, že od té doby jsem jedla hummus na mnoha místech a koriandr v něm nebyl.

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    Dívám se na Vámi předepsané suroviny a dovolím si protestovat. Základní hummus se skládá z rozmělněné (rozmixované) vařené cizrny, pasty tahini, olivového oleje, česneku, šťávy z citronu, špetky soli a špetky pepře. Někde se přidává mleté chilli, římský kmín se používá víceméně jen v Maghrebu, mletý koriandr jsem v hummusu ještě neviděl. Ne do humusu, ale k němu k přimíchání při servírování se dává hrst na jemno nasekané natě petrželové nebo koriandrové. Pokud přidáváte římský kmín, mletý koriandr a petrželku přímo do hummusu, nemůžete ho už nazývat "základním".

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    Martina Rádlová: Hummus má DVĚ zcela zásadní ingredience, a to cizrnu a pastu tahini (pasta z sezamu)! Jinak tomu nemůžete říkat hummus.

    Odpovědět

  • Greneia Greneia

    Skvělý receptík :-K akorát nedávám koriandr a ani petrželku ... tahini samozřejmě nesmí chybět, ale někdy se nedostanu do města, tak opražím a rozmixuji na jemno sezamová semínka. A nedávno jsem viděla, jak do humusu přidávali i červenou řepu, tak to chci vyzkoušet, na humusu je fajn, že už lze po použití základních surovin si s ním hrát a přidávat si podle chuti, co chcete :-):yes:

    Odpovědět

  • Martina Rádlová Martina Rádlová(neregistrovaný)

    Kdyby někdo nechtěl tento recept s tahini, tak jednoduše je tam nedávejte a použijte více olivového oleje. Jinak já jsem zveřejnila i nějaké videa tak, jak hummus dělají v zahraničí, kdyby to někoho zajímalo, tak mrkněte - https://www.svobodavsem.cz/hummus-recept/ :yes::yes:

    Odpovědět

  • Corall+Emmy 30.9.2006 Corall+Emmy 30.9.2006

    Koukam ze ten recept je v pohode,ano takhle s epripravuje Hummus. Tady ho hodne jime s Falafelem,na talir Hummus- dale na to petrzelka,palive papricka,citron,olivovy olej a sladka paprika.

    A samozrejme k tomu pita. Zrovna dneska jsme meli. JInak s emuze pridavat na posyp jeste slunecnicove seminka, dusene houby s cibuli, cizrna normalni a nebo jen s Tahini

    Posilam bodika

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • verna03 verna03

    Výborná věc. Ale doporučuji cizrnu oloupat sice je to strašná práce ale pak je hummus jemnější. A určitě polít olivovým olejem,ten nesmí chybět dodá pokrmu úžasnou chuť

    Odpovědět

Tématické fráze: humus jídlo hummus recept hummus jídlo humus humus recept římský hrách recepty humus hommos recept arabský humus recept na humus recept humus recept hummus arabský hummus řimský hrach humus recept cz recept na hummus jidlo hummus humus recepty cizrna základní recept pokrm humus