Den kompotovaného ananasu
Národní den
Den kompotovaného ananasu slavíme každý rok 13. listopadu. Toto tropické ovoce v sobě skrývá osvěžující chuť a spoustu živin prospěšných lidskému zdraví. Můžete ho jíst samostatně jako kompot i jej využít v kuchyni, a to jak studené, tak teplé. Jednou z možností je pizza Hawai.
Ananas původně pochází z Jižní Ameriky, našel si však cestu na karibský poloostrov Guadeloupe, kde jej spolu s Amerikou objevil Kryštof Kolumbus, který jej jako první také dovezl do Evropy. Převoz tropické ovoce dost znehodnotil, tak se začaly hledat možnosti, jak jej pěstovat na starém kontinentě. V polovině 17. století se ananas objevil v několika sklenících v Anglii a Holandsku. Poptávka po něm byla vysoká, evropské skleníky ji nedokázaly uspokojovat. A tak se stal ananas luxusní a poměrně drahou komoditou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ananas v kuchyni
Ananas je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín C a betakaroten. Dále jsou v ananasu obsažené také minerály jako hořčík, zinek, draslík, mangan, železo a další. Samozřejmě že není nad čerstvý ananas, nicméně i konzervovaný si zachovává většinu vitamínů, minerálů a vlákniny. Plody na přípravu kompotu se sklízí totiž v plné zralosti. Konzervovaný ananas je však chudší na enzym bromelain, proto podporuje trávicí procesy méně než čerstvý ananas.
A jak je to s využitím ananasu v kuchyni? Pohodlnější je používat právě konzervovaný ananas, neboť už je částečně nakrájený a oloupaný. Můžeme jej přidávat do sladkých i do slaných salátů. Svou skvělou chutí je vylepšuje. Za vyzkoušení stojí v kombinaci s kuřecím masem. S oblibou se používá při zdobení. Můžeme ho grilovat nebo přidávat do nepečených moučníků. S oblibou se dává také do pohárů, řezů či rolád.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den kompotovaného ananasu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 8 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 15 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 18 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 20 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat správně zralý ananas a jak ho snadno naporcovat. Oblíbenou cizokrajnou pochoutku oceníme i v naší kuchyni
Pět znamení, která nepatří na zahradu: Střelec doslova umoří jahody, Beran ať dá ruce pryč od rajčat a Blíženci od salátu
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů