Kompoty pro rychlou spotřebu

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Zavařeniny 2 názory

Suroviny

Brusinkový kompot s jablky:
1000 g brusinek
1000 g jablek
750 g cukru
3/4 l vařící vody
4 hřebíčky a kousek celé skořice
kousek badyánu a 2 lžíce rumu
Kaštanový kompot:
500 g jedlých kaštanů
80 g cukru
1/4 litru bílého vína
citrónovou kůru či vanilku
Mrkvový kompot s jablky:
750 g mrkve
sůl
cukr
4 jablka
šťáva z 1 pomeranče
Okurkový kompot:
1 větší salátová okurka
2 dl jablečného octa
kousek skořice
3 hřebíčky
cukr
Rychlý jablečný kompot:
jablka
voda a cukr
hřebíček a skořice
citron
Rychlý kompot z hrušek:
4 hrušky
cukr a skořice
hřebíček a badyán
voda
Švestkový kompot s karamelem:
500 g švestek
40 g cukru
30 g másla
30 ml pomerančové šťávy
1/2 citrónu
10 ml ginu
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Brusinkový kompot s jablky:
    Cukr svaříme s vodou a kořením. Po svaření koření odstraníme. Do svařeného roztoku vsypeme přebrané, oprané a okapané brusinky a necháme krátce vařit. Nakonec přidáme omytá, oloupaná a na větší kousky pokrájená jablka. Ještě chvíli povaříme. Kompotem naplníme čisté a vysušené zavařovací sklenice. Každou naplněnou zavařovací sklenici zalijeme trochou rumu. Zavařovací sklenice ihned povážeme celofánem nebo uzavřeme víčky Omnia a kompot uložíme v chladnu a temnu. Sterilizace odpadá, kompot není určen k dlouhému skladování.

  2. Kaštanový kompot:
    Nejdřív ve vodě povaříme oloupané kaštany Cukr, víno citrónovou kůru či vanilku necháme spolu 5 minut povařit, pak přidáme předvařené kaštany a dovaříme do měkka tak, aby se nerozpadaly. Kompot může být podáván jak teplý, tak studený.

  3. Mrkvový kompot s jablky:
    Očištěnou mrkev nakrouháme na hrubém struhadle. V kastrolku s vodou rozpustíme lžíci cukru, přidáme mrkev, osolíme větší špetkou soli a dusíme doměkka. Pak přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka. Ještě malou chvíli společně podusíme a podle chuti přisladíme. Do zchladlého kompotu přidáme šťávu z pomeranče a podáváme.

  4. Okurkový kompot:
    Okurku oloupeme, zbavíme semínek, nakrájíme na plátky. Ocet svaříme se skořicí a hřebíčky a podle chuti osladíme. Do zálivky vhodíme okurky a 10 minut povaříme. Pak okurky scedíme a zalejeme vychladlým, svařeným cukrem. Můžeme hned podávat.

  5. Rychlý jablečný kompot:
    Nezkonzumovaná jablka po čase začnou být moučná a ne moc chutná. Oloupeme je, rozčtvrtíme a vykrájíme jádřince. Přelijeme vodou, osladíme, přidáme hřebíček, kousek skořice a na plátky pokrájený citrón. Přivedeme k varu a ihned dáme chladit. Pro lepší vůní přidáme sklenku rumu. Dobře vychlazený kompot příjemně osvěží. (Pro děti bez alkoholu!)

  6. Rychlý kompot z hrušek:
    Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky nebo osminky. Posypeme cukrem podle chuti, přidáme hřebíček, celou skořici, badyán, zalijeme vodou a povaříme. Hotový kompot necháme vychladit. Musíme jej brzy zkonzumovat.

  7. Švestkový kompot s karamelem:
    Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Na teflonové pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, který necháme za stálého míchání zhnědnout. Můžeme případně přilít 2 lžíce vody. Přidáme ovoce a v připraveném karamelu podusíme 5 minut. Nakonec podlijeme pomerančovou šťávou. Citrón vymačkáme, šťávu také přidáme ke švestkám, dobře promícháme, krátce prohřejeme a dochutíme destilátem. Hustou zkaramelizovanou ovocnou směs rozdělíme na talíře a podle chuti jí můžeme posypat moučkovým cukrem. Pro děti oddělíme část bez přidání alkoholu.

Poznámka

Nastává období padaných jablek, hrušek a dalšího ovoce. Aby se ovoce zkonzumovalo, můžeme udělat i nějaký kompot pro rychlou spotřebu. Vychlazený je velice osvěžující.

Koření vhodná při tepelné úpravě jablek:

Celá skořice, citronová nebo pomerančová kůra (sušená či čerstvá), hřebíček, vanilkový lusk. Výtečné je spojení s alkoholem, například s rumem, brandy, červeným či bílým vínem a vermutem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kompoty pro rychlou spotřebu

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    tejaja (moderátorka): Moc děkuji za fotky i milý komentář :-8:-K Máš pravdu, změna neškodí a někdy i prospívá, jako například teď. Dnes mám od rána "podzimní" náladu, :-( a najednou vykouklo sluníčko v podobě krásných fotek :yes: a hezkého komentáře! :-D Tak ti za to ze srdce děkuji (a jak už asi víš) nejmíň na stotisíckrát!:yes: Moc zdravím a ještě jednou děkuji!:-D:-K:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jablkový kompót nám robievala už babička, milovali sme ho. Už dlho som ho nerobila, ja radšej surové jablká, ale zmena nezaškodí, nie? ;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: mrkvový kompot s bílým vínem mrkvový kompot kompot z jablek a pomerančů jablečný kompot s bílým vínem mrkvový kompot s bílým vínem recepty mrkvový kompot s vínem mrkvový kompot s bílým vínem recept

Zapomněl/a jsem heslo