Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvý nebo raději v plechovce? Koupit si ananas v plechovce se může zdát snazší a pohodlnější, než když si připravujeme k jídlu čerstvý plod. Jenže když víme, jak na to, poradíme si hravě a rychle i s přípravou čerstvého ananasu, který je určitě zdravější.

Jak poznáme správně zralý ananas

Při nákupu je důležité vybrat správně zralý kus - toto ovoce nám totiž doma již „nedojde“. Pokud byl ananas sklizen v nedostatečné zralosti, je kyselý a má nižší obsah výživných látek.

  • Správně zralý ananas příjemně a svěže voní.
  • Plod ananasu by měl být pevný - pokud je příliš měkký, znamená to, že je přezrálý.
  • Spodní část by měla být žlutá nebo nažloutlá.
  • Listy by měly být tmavě zelené a bez hnědých nebo plesnivých skvrn.
  • Středové listy by měly jít snadno utrhnout.

Jak skladovat ananas po nákupu

Ananas neskladujeme v ledničce, ale uložíme ho do chladna. Teplota nesmí klesnout pod 5 °C, ideální je 10–15 °C.

Při nižších teplotách se začnou na ananasu tvořit hnědé skvrny, které vzápětí nastartují proces kažení. Pokud si všimneme hnědých skvrn při vybírání ananasu v prodejně, určitě ho nekupujeme.

Jak naporcovat ananas

  • Ananas má pevnou slupku, na které jsou oka, dále tuhou spodní část, vrchní část s listy a dřevnatý střed. Všechny tyto části, které nejsou vhodné ke konzumaci, je potřeba odstranit.
  • Ananas postavíme na dostatečně velké a pevné prkénko.
  • Držíme ho nahoře za listy. Pomocí velkého ostrého nože odřízneme slupku shora dolů. Postupně vždy ananas lehce pootočíme a znovu odřízneme další okrajovou část.
  • Po odřezání boční slupky ananas položíme na stranu a odřízneme spodní a vrchní část ananasu.
  • Poté ananas rozpůlíme podélně a každou půlku ještě rozdělíme na poloviny - tím nám vzniknou čtyři kusy (čtvrtky).
  • Každou čtvrtku položíme postupně podélně na prkýnko a odstraníme z ní vnitřní dřevnatou část.
  • Pokud někde zbývají ostnatá očka, odstraníme je nožem nebo pomocí škrabky na brambory.
  • Okrájený ananas naporcujeme na kostky nebo plátky - podle toho, jak je zrovna potřeba.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více