Rybízová marmeláda do 10 minut

Zavařeniny Doba přípravy: 90 minut příprava , 10 minut tepelná úprava 17 názorů

Zavařeniny Doba přípravy: 90 minut příprava , 10 minut tepelná úprava 17 názorů

Suroviny 660 ml

500 ml vylisované šťávy z červeného rybízu
450 ml krystalového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Rybíz opláchneme, neobíráme, ale i se střapcema nameleme na odšťavňovacím mlýnku. Do širšího hrnce nejlépe s nepřilnavým dnem nalijeme vylisovanou šťávu, uvedeme k varu a vaříme 5 minut.

  2. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme 3-4 minuty. Ihned přes trychtýř naléváme do čistých skleniček a dobře uzavřeme víčkem. Z této jedné várky budeme mít cca 660 ml rybízové marmelády (2 skleničky od Tatarky o obsahu 250 g + 1 sklenička od Křeníku o obsahu 160 g).

  3. Podle kyselosti rybízu můžeme poměr cukru upravit i na 1:1.

  4. Já jsem si jednu várku marmelády ochutila skořicí a hřebíčkem. Dala jsem do 100 ml vody povařit 1 celou skořici s 10 hřebíčky. Vývar jsem nechala zredukovat na 50 ml, přidala jsem ho do šťávy a pak dále pokračovala dle postupu.

Poznámka od kuchařky

Tento recept na pikantní marmeládu plnou vitamínů (je to opravdu jen chvilka vaření) mám od zdejší kuchařinky Rebeky, za což jí velice děkuji!

Měla jsem 4,5 l šťávy, vařila jsem po 500 ml dávkách a hotová marmeláda byla do 45 minut nádherně tuhá.

Komentáře k receptu Rybízová marmeláda do 10 minut

  • tejaja: Terezko,děkuji za zastoupení a odpověď:-K:yes:
    7popelka7:Jak píše tejaja,chybu jsi nikde neudělala.Po vychladnutí bude marmeláda hezky tuhá.Chuťově je opravdu dobrá a já ti děkuji za vyzkoušení:-K:-8

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    7popelka7: Nikde si neurobila chybu. Až úplne vychladne, bude marmeláda hustá. ;-) Ríbezľový lekvár hustne chladnutím. Za tepla je riedky.;-)

    Odpovědět

  • 7popelka7 7popelka7

    Tak nevím :-( první dávka přesně podle návodu a nezhoustla - vařila jsem dvojitou dávku a podle rady výše i dvojitou dobu......druhou dávku jsem měla trochu od oka ;-) ptž jsem měla cca 830 ml šťávy, tak jsem přibližně odhadla i vše ostatní a ta je celkem pěkně tuhá :-! tak nevím kde se stala chyba:-?:-O
    ale na talířku zbytek na ochutnání - je VYNIKAJÍCÍ a posílám :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Anna Kocikova:tvoja posledná veta mi vylúdila obrovský úsmev...:-D
    A presne takt robila džem moja tchýné...rec. mám zapísaný.

    Odpovědět

  • Letos byl červený rybíz zralý o něco dříve,než loni a byla slušná úroda.Marmeládu jsem dělala z 5litrů vylisované šťávy,nevařila jsem to po půllitrových dávkách,ale po celém litru.
    Jen jsem si neuvědomila,že když mám větší dávku šťávy,tak také musím přidat o jednu"dávku"minut při vaření navíc:-8
    Takže jsem vše druhý den vařila s přidáním kyseliny citronové znova a velice jsem si oddychla,když marmeláda ve sklenicích po půlhodině začala houstnout:-*
    Až jsem měla všechno hotové,musela jsem to zapít cca 400ml sladkokyselé okurkové vody a na marmeládu se nejspíš podívám až při slepování lineckého cukroví;-):-D

    Odpovědět

  • rozmarynaH:Marcelko,škoda,že nebydlíš blíže:-SPřijela bych Tě"vyžrat";-):-DU nás je velká spotřeba.Nepoužívám ji na sladko(kromě lineckého)ale hlavně do omáček a pod maso:-p


    Valentyna238:Marmeláda je jistě krásně voňavoučká:-*Ale,jak píšeš,těch pektinů tam bylo o trošku méně a ještě ta tekutina(rum)tak to bylo v závěru o něco řidší:-)To Ti už více neztuhne.Já osobně žádné zkušenosti s Gelafixem nemám,nepoužívám ho.Ale tady by to teda asi příště chtělo přidat:-)Jinak díky moc za vyzkoušení:yes:Potěšilo mě to:-K
    Všem děkuji za komentíky i hodnocení:-K:-K

    Odpovědět

  • planeta planeta

  • Valentyna238 Valentyna238

    Zdravím! Marmeládu jsem včera dělala (včetně rumu a hřebíčku, skořici jsem doma neměla) a chuťově je nepřekonatelná! Bohužel je poněkud řidší, ale to je tím, že jsem rybíz zpracovávala na odšťavňovači a i když jsem ten "odpad" ještě vymačkala přes plátno do získané šťávy, přeci jen těch pektinů se slupek a šťopek se tam asi tolik nedostalo...Proto příště budu dělat s Gelfixem.Uvidíme, třeba do zimy ještě trochu ztuhne;-)Jinak je báječná, děkuji za recept:yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Aničko, krásná marmeláda. Já už jsem letos nadělala tolik marmelád, že bych si klidně mohla otevřít krámek "U marmeládové Marcelky":-D:-D Z červeného rybízu mě ještě čeká, protože ten náš "stachanovec" bude mít nejméně 15 kg rybízu. No, nevím, nevím, co s ním udělám. Rybízová je fakt výborná:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • AniCiz:Aninko,já jsem ještě marmeládu z ničeho jiného,než z rybízu nedělala,tak opravdu nevím:-8Ale šla jsem do google a koukni,co mi tady mimo jiné vyběhlo-receptík od naší Jiřinky Jikotky:-))http://www.toprecepty.cz/recept/6197-dzem-z-josty/
    Já už jsem z Topreceptů dělala dva druhy rybízové marmelády,všechny jsou fajn,ale tady tahle je opravdu"blesková":yes::yes:
    Všem děkuji:-K:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull (moderátorka)

    Aničko, parádní marmeláda, mně ji vaří dodnes mamka, má ji také velmi dobrou, já snad půjdu udělat linecké těsto, jak jsi ve mně probudila chutě ;-):-):-p:-K:yes: +8. bodík k Tobě na cestě ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    AniCiz: Išlo :-D;-)

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes::-*parádní,z josty by to asi nešlo,že?:-S :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • rebeka:Naděnko ještě jednou velké díky,jak za skvělý receptík:-p:-*tak i za telefonickou navigaci:-))Já jsem vážně měla u té první várky pořádně nahnáno:-8Na tom talířku to nechtělo vůbec tuhnout:-)Ty zbývající várky jsem už zrovna lila do skleniček bez zkoušení;-)a jsou všechny super:yes:Není nad rodinné recepty:-K:-K:-K
    Já jsem do té poslední ještě přidala skořicovo-hřebíčkový odvar a tu budu používat do pikantních masových šťáviček;-)Však mě znáš:-D

    Děvčata moc díky za milý koment i hodnocení:-K:-K

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Aninko, pěkná a rychlá marmeláda, máš to moc pěkně nafocené s tím postupem:-K Dávám ti 3.bod:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: rybízová marmeláda co delat kdyz neztuhne marmelada rychlá rybízová marmeláda když neztuhne marmeláda rybízová marmeláda s gelfixem rybízový džem rybízová mar mlýnek na marmeládu rychlá marmeláda odšťavňovací mlýnek na rybíz rybizova marmelada recept rychlá marmeláda z rybízu rychlá rybízová šťáva výborná rybízová marmeláda co dělat když marmeláda neztuhne mlýnek na rybíz domácí rybízová marmeláda rybizova marmelada se skorici vaření rybízové marmelády rybizova marmelada video