Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

leden
18

Den pekingské kachny


Den pekingské kachny
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den pekingské kachny připadá každoročně na 18. ledna. Dokřupava vypečená kachna se zlatavou kůrkou, podávaná se zadělávaným zelím a nadýchaným knedlíkem stále patří k těm nejslavnostnějším pokrmům, které si vůbec dovedeme představit. Ale znáte i netradiční úpravu, kachnu po pekingsku?

Historie této speciality sahá až do 14. století, ale pravou pekingskou kachnu, tak jak se má správně připravovat si můžete vychutnat snad už jen v jediné restauraci na celém světě - v Quanjude v Pekingu. Očištěné a vykuchané kachně se pod kůži napumpuje vzduch, tím se podkožní tuk oddělí od masa a lépe se vypeče. Krátce povařená kachna se potře speciální sladkou marinádou, a nechá se několik hodin v průvanu sušit.

Originální recept praví, že se takto připravená kachna peče zavěšená v peci, a právě dřevo z ovocných stromů, nad kterým se peče, jí společně s marinádou dodá tu výjimečnou chuť. V restauraci pekingskou kachnu porcuje kuchař přímo u stolu před očima zákazníka a opravdový profesionál ji umí rozdělit na 120 kousků tak, aby na každém bylo maso, kousek tuku i vypečené kůžičky. Pekingská kachna se podává s moučnými omeletami a omáčkou. Zkuste si ji připravit podle tohoto receptu a zpestřit si tak chuťový zážitek z doma upečené kachny. 

Jak upéct nejlepší kachní pečínku po česku? 

Pokud nemáte náladu na experimenty a zůstáváte věrní klasickým českým chutím, připravte si křehoučkou kachní pečínku s knedlíkem a zelím. Osolenou a okmínovanou kachnu v pekáči podlijeme mlékem a za častého potírání vypečeným tukem smíchaným s medem pečeme v mírné troubě 12 hodin. To čekání stojí za to!

 

Kdo by neměl promeškat Den pekingské kachny?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více