Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty z pohádek: Jak vařit bez soli lépe než král Já I. a jeho rádce Atakdále
Zdroj: Československý státní film, foto z filmu Byl jednou jeden král... (1954)

Nebohá princezna Maruška! Tatínek král Já I. tu chuděru vyhnal, když mu řekla, že ho má ráda jako sůl. Možná ale tenhle panovník v něčem předběhl svou dobu. Ona ta sůl totiž není tak důležitá, jak to ve slavné pohádce Byl jednou jeden král... vypadá. Je prokázáno, že konzumování obrovského množství soli nám neprospívá. I když se vám to zdá třeba nemožné, sůl lze při vaření poměrně snadno nahradit. Poradíme vám, jak na to!

Přiměřeně? Sůl raději vůbec!

Když král Já I. s tváří Jana Wericha v pohádce Byl jednou jeden král... vyžene jednu ze svých dcer za to, že "ho má ráda jen jako sůl", na truc dá svéhlavý panovník všechnu sůl v království zabavit a vysypat do vody. Zoufalý královský kuchař pak pověsí zástěru na hřebík, ale ani to krále nepřesvědčí. Vezme svého rádce jménem Atakdále (hraje ho Vlasta Burian) do královské kuchyně, a tam se společnými silami pokusí uvařit něco bez soli. Znalci českých pohádek vědí, že se jim to zrovna dvakrát nepovede, ale vám to s naším návodem, jak vařit bez soli, půjde mnohem lépe!

Je jasné, že osolené jídlo má šmak a do jisté míry je obsah soli v těle nezbytný, zároveň už ale řada vědeckých studií prokázala, že nadměrná konzumace soli našemu organismu může i vážně škodit. Když budeme solit moc, koledujeme si o trvalé poškození kardiovaskulárního systému a především poškození funkce ledvin. Zároveň časté hodování na velmi slaných jídlech ničí naše chuťové pohárky, což znamená, že časem solíme víc a víc, takže také bezděčně přijímáme víc a víc soli. Velký příjem sodíku dále zvyšuje krevní tlak. A přitom stačí snížit denní příjem soli třeba jen o 1 gram a hned je to lepší! Doporučený denní příjem sodíku činí asi jen 550 mg, což odpovídá 1,5 gramu kuchyňské soli. Podle průzkumů ale dospělý člověk v hospodářsky vyspělé zemi zkonzumuje mnohonásobně víc - 9 gramů soli denně. A v České republice to má být dokonce až 12 gramů.

Tipy, jak omezit sůl v jídelníčku

  • Odnaučte se při vaření solit vodu na rýži a těstoviny. Slaná bude omáčka nebo maso, které k nim budete mít - a to úplně stačí.
  • Vařte více doma. U jídel z restaurací nemáte nikdy jasno o tom, kolik soli obsahují.
  • Jakmile je jídlo na talíři, už ho nepřisolujte a ani nemějte nikde v blízkosti jídelního stolu slánku.
  • Kupujte pečivo, které na povrchu nemá krystalky soli. Ty se totiž většinou v puse pro svou velikost nestihnou rozpustit před polknutím, což znamená, že máme stále chuť na slané (takže si ho dáme víc) a reálný příjem soli je pak obrovský.
  • Sůl obsahují dokonce i snídaňové cereálie. Nahraďte je ovesnými vločkami.
  • Omezte dochucovací omáčky a dipy. Třeba kečup obsahuje obrovské množství sodíku a navíc i cukru.
  • Omezte příjem uzenin, neboť i ty jsou při výrobě silně dosolované. Raději si dopřávejte vařené maso či šunky s vysokým obsahem masa určené pro děti - tam je obsah soli regulován.
  • Pozor! Omezování soli v jídelníčku by mělo probíhat postupně, aby si chuťové pohárky lépe zvykaly.

Vaření úplně bez soli? Jde to!

Pokud to se zdravým životním stylem myslíte opravdu vážně a chcete se soli při vaření vyhnout úplně, i to je možné. Existují 3 základní poučky pro vaření bez soli. Pokud se jich budete při čarování u sporáku držet, vaše jídlo bude i bez dosolování lahodné a ani náhodou bez chuti.

1. Koření je koření. Umět správně okořenit jídlo je umění, při vaření bez soli je nezbytné si ho osvojit. Zkuste chilli, kari, experimentujte s různými druhy pepře. Vynikající na dochucování je česnek! Sůl může ale nahradit třeba i větší množství cibule. A už jste slyšeli o zázračném dochucovadlu - cirtronu?

Pozor! Kořenící směsi, které koupíte, jsou často plné soli. Totéž platí o různých bujónech a masoxech. Platí, že je vždy potřeba důkladně číst etikety a složení kupovaných výrobků.

2. Jemnost nad slanost. Jídlo nemusí být jen slané a ostré. Může být i jemné. Zkuste místo solení své výtvory naopak zjemňovat; mlékem, smetanou nebo třeba vaječnými žloutky.

3. Zázrak jménem bylinky. Nejzásadnější je v "neslané" kuchyni práce s bylinkami. Ať už sušené nebo čerstvé, bylinky jsou vaše nejsilnější zbraň! Z těch dostupnějších jmenujme bazalku, oregano, kopr, pažitku, petržel, z těch speciálnějších šafrán, koriandr nebo rozmarýn. Fantazii se meze nekladou. A hlavně nešetřete!

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více