Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty z pohádek: Dařbujánovy poctivé domácí jitrnice
Recepty z pohádek: Dařbujánovy poctivé domácí jitrnice

Advent pokračuje a s ním i naše Recepty z pohádek! Tentokrát přinášíme návod na to, jak vyrobit poctivé domácí jitrnice. Máte-li v rodině nebo mezi přáteli řezníka, který vám nabízí maso po zabijačce, neváhejte. Takové, jaké si uděláte podle našeho receptu, nerostly dokonce ani na stromě před chalupou havíře Dařbujána!

Recept z pohádky Dařbuján a Pandrhola

Dařbuján a Pandrhola je výborná česká pohádka, která nás provází tradičně každé Vánoce. Ačkoliv film s Jiřím Sovákem a Rudolfem Hrušínským v titulních rolích obsahuje celou řadu skvělých scén, jednou z nejlepších je ta, kde na stromě před chalupou havíře Kuby Dařbujána začnou růst jitrnice.

Jak vypěstovat strom, který by nesl takto speciální plody, to vám bohužel neporadíme. Za to vás ale můžeme naučit, jak si poctivé a výtečné jitrnice vyrobit doma. Je na ně potřeba notná dávka vepřového masa i vnitřností, je tedy nejlepší, máte-li k masu volný přístup - například pokud dobře znáte nějakého řezníka, který se zrovna chystá na zabijačku. Ale i jinak můžete potřebné suroviny nakoupit v nejbližším řeznictví a pustit se směle do díla! Hotové jitrnice pak budou nejlepší s vařeným bramborem a s ideálně rovněž domácím kysaným bílým zelím. Mňam!

Jitrnice Kuby Dařbujána

Co budeme potřebovat (na cca 15 jitrnic):

  • 1 kilogram vepřového boku
  • 500 gramů vepřových vnitřností (plíce nebo srdce)
  • 350 gramů vepřového laloku
  • 350 gramů vepřových jater
  • 500 gramů tvrdé žemle (housky, rohlíky)
  • 500 ml vepřového vývaru
  • 90 gramů soli
  • 45 gramů utřeného česneku
  • 1 lžíci majoránky
  • 1 lžíci mletého pepře
  • 1 lžíci mletého nového koření
  • 1 lžičku mletého sušeného zázvoru
  • vepřová střívka

Pozor! Pokud se chcete pustit do domácích jitrnic, budete potřebovat kvalitní mlýnek na maso a také plničku nebo nabíječku klobás. Plnička se dá sehnat kolem tisíce korun, narážečku pořídíte za pár stovek. Také budete potřebovat dva velké hrnce. Máte všechno? Tak do toho!

Postup: Připravíme si hrnce, v jednom uvaříme bok a lalok úplně do měkka. Plíce nebo srdce vaříme rovněž do změknutí, ale zvlášť. Mělo by to zabrat asi hodinu. Mezitím pokrájíme žemle na menší kostičky, dáme je do mísy a zalijeme polovinou připraveného vývaru. Pozor! Vývar musí být horký. Ve zbytku vývaru rozmícháme utřený česnek.

Vařené vnitřnosti umeleme v ručním mlýnku nebo v mlecím strojku, syrová játra meleme rovnou dvakrát, aby byla opravdu jemná. Obojí přidáme do mísy k žemlím nasáklým vývarem. Dále přidáme sůl, všechno koření a přilijeme zbývající vývar s česnekem. Dobře promícháme.

Uvařený vepřový bok důkladně vykostíme a spolu s lalokem nasekáme na malé kousíčky. Ty pak přimícháme k žemlové směsi a důkladně promícháme. Gratulujeme, nyní máte prejt! Ten je ale ještě potřeba dostat do střívek. Dobře vymytá střívka plníme pomocí příslušného nástroje a na koncích je dobře zašpejlujeme. Pak je ještě musíme cca 15 minut vařit v hrnci s vodou, a to těsně pod bodem varu - voda by tedy měla jen velmi mírně probublávat.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům