Zastřené vejce

hosta Kuchařka: hosta

Ostatní 20 názorů

Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vajíčko rozklepnete do misky naplněné octem. Použila jsem malý omáčník. Ocet zatáhne vajíčko jakousi slupkou a nedovolí mu se roztéci.

  2. Pak již klasika - kastrol s vařící vodou, kde lžící či vařečkou utvoříte vír a po okraji vlijete ocet s vajíčkem. Až začne voda znovu vařit, vypnete přívod tepla a necháte tak dvě minuty v horké vodě "dojít".

  3. Potom lžící opatrně vyndejte na ubrousek, drobné bílkové "vousky" snadno odstraníte.

Poznámka

Ztracené vejce jsem nikdy neuměla, vždy to byla neforemná střapatice. Pečlivě jsem tvořila vír v octové vodě, vkládala do středu či na okraj, málem čekala za slepicí na opravdu čerstvé vejce a samé nepodarky. Toto je první hezké ztracené vejce v mém životě. Když se povedlo mně, povede se vám jistě taky.

Jestli vám připadá tento recept nadbytečný - jsou tu i jiné s jiným postupem - nechám ráda smazat.

Podotýkám, že jsem neměla vejce čerstvé, normálné v krámě kupované, v lednici týden zavřené.

Zdroj - video na netu

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 106 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zastřené vejce

  • casino casino

    Eja57:
    Mám odzkoušeno, že podstatnou roli hraje čerstvost vajec. :yes:
    Poněkud expresivně řečeno: Vejce přímo od slepičí kloaky = úúúspěch zaručen :-!;-):-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Existuje víc vychytávek, jak vařit ztracené vejce, já považuji za nejspolehlivější způsob, který jsem našla v jedné kuchařce Yotama Ottolenghiho - tam to sice bylo kachní, ale vyzkoušeno se slepičím, jen nutno přizpůsobit čas. Osolenou vodu uvedeme do varu, uděláme vír, do něj vyklepneme vejce a vypneme! Za 4-5 minut podle velikosti máme hezké ztracené vajco. Zkusím najít fotku - tam jsem trochu o půl minutky přetáhla čas...přidána....

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    masorad: nevzdávej to, učitě se povede - koukni na krásné fotky, které přidal Casino (díky:-K<3)

    Odpovědět

  • masorad masorad

    Tak jsem asi úplný antitalent. Ani s tímto receptem se mi to nepovedlo. Nevím co je špatně, jestli je to ve vejcích nebo v rukách, ale asi už ztracená vejce nebudou.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Vidím, že jsem zapomněla pochválit;-(. Fotka je z předloňského léta. Kulajda se zastřeným vejcem. Od té doby jsem zastřená vejce vařila několikrát, vždy podle Tvojí vychytávky. Povedla se pokaždé:yes::yes:. Děkuji :-K

    Odpovědět

  • jana72 jana72

    Děkuji za skvělý tip, hned napoprvé se pěkné povedlo.:yes::-K:-))

    Odpovědět

  • J-K J-K(neregistrovaný)

    Právě jsem to vyzkoušel a fuguje a i s dvěma vejci najednu:-http://www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/5.gif

    Odpovědět

  • zizala zizala

    cekrops: No, vajíčko naměkko jsem zkoušela oloupat několikrát a vypadalo pokaždé dost děsně. Ovšem netvrdím, že to nejde, třeba to bylo mýma rukama :-8 Ostatně, vejce naměkko se servírují tak, že jim odříznete špičku a podáte k nim lžičku :-))

    Odpovědět

  • cekrops cekrops

    A není jednodušší uvařit vajíčko "na měkko" a z vody ho vytáhnout o něco dříve ? ( potom samozřejmě oloupat) :-?

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    magdalenka: v tom "návodu" podle kterého jsem to dělala, bylo, že lze několik vajec rozklepnout postupně do toho octa a nalít taky najednou, že se každé "obalí" solo - to zkusím příště, až nebudu dělat jen tak cvičně, ale už cíleně:-))

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ahoj, stratené vajíčka ani ja neviem, radšej nerobím, alebo robím nepodarky...
    Ak som správne pochopila, na každé vajce spotrebujem "nový" ocot - cca pol decku? Vodu použiť tú istú, pôvodnú, čiže sa zvyšuje aj koncentrácia octu? Dík.:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    tejaja: joo - to jsem teď taky nešla - jako jediné s tímto postupem, já hledala to s Pohlreichem, o kterém mluvila arrefeena

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

  • zizala zizala

    arrefeena: To je spíš tím, že se znovuobjevují staré dobré klasické recepty :-):yes: a slavní kuchaři je pomáhají popularizovat.

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    arrefeena: snažila jsem se ho teď najít, ale našla jsem jen jak vaří v octové vodě, ne tento postup

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: zastrene vejce zastřené vejce recept zastřená vejce recept zastrena vejce zastřené vejce pohlreich zastřené vejce video zastřená neboli ztracená vejce zastřený vejce zastřená vejce pohlreich zastřená vejce , recept ztracene vejce recept jak se dela zastrene vejce zastřené vejce - recept recept na zastřená vejce recept na zastrene vejce ztracená vejce recept pohlreich ztracené vejce pohlreich vejce na měkko pohlreich ztracené vejce podle pohlreicha zastřené vejce recepty