Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pro zdravá střeva miminek: Pět snadných receptů na domácí přesnídávky, které dítě nezastaví
Zdroj: Pixabay.com, Yalehealth

Ačkoliv obchody nabízí celou řadu dětských přesnídávek, z nichž některé mají i přijatelné složení, existuje řada maminek, které příkrmy pro své potomky raději vyrábí doma. Pokud patříte mezi ně, přinášíme pět snadných receptů na ovocné i zeleninové dobroty, které vašeho malého nebo malou v bříšku potěší, nikoliv pozlobí.

Přesnídávky pro zdravé zažívání dětí

Ať už pro to máte jakýkoliv důvod, možná preferujete domácí přesnídávky před těmi kupovanými. Poradíme vám tedy několik snadných receptů na dětské příkrmy, nejprve si ale musíme říct jednu základní věc. Ačkoliv ovoce a zelenina jsou samozřejmě zdravé, ne všechny druhy jsou pro děti vhodné. Každá maminka, která někdy doma měla plačíčí miminko neschopné se klidně i několik dní vyprázdnit, jistě ví, o čem je řeč.

Platí, že mezi zeleninu a další suroviny, které děti tzv. staví, patří bílá rýže, brambory, ale třeba i mrkev, která se v přesnídávkách objevuje velmi často. Vhodné nejsou ani borůvky a přezrálé banány. Naopak nezralé banány působí projímavě, stejně jako čerstvé syrové ovoce či jablečná šťáva. Na dobré zažívání dětem pomůže vařená zelenina, především zelí, řepa či kapusta. 

A nyní pár triků a tipů k výrobě přesnídávek. Na zavařování klidně využijte skleničky od kupovaných přesnídávek, ale pořiďte k nim jiná víčka, protože ta originální se při domácím zavařování obvykle špatně chytají. Pokud budete vařit přesnídávku z lesního ovoce - z jahod nebo malin - spotřebujte je poté jako první, protože bobule se rychle kazí. Přesnídávky nedoslazujte, a to ani medem. Ten totiž při vaření své prospěšné látky ztratí a zůstane jen zbytečný cukr navíc.

Jablečná přesnídávka

Jemně nastrouhaná syrová jablka dětskému zažívání dobře nedělají, ale uvařená v přesnídávce nevadí.

Co budeme potřebovat (na 6 skleniček):

  • 2,5 kilogramu jablek
  • malou sklenku kojenecké vody

Postup: Jablka rozčtvrtíme a odstraníme jádřince. Vložíme je do hrnce a zalijeme trochou vody. Dusíme cca 10 minut. Poté by se měly začít oddělovat slupky, které můžete buď ponechat, nebo vytáhnout, to záleží na vás; slupky přesnídávku zahustí, ale na citlivější děti mohou působit projímavě. Ještě chvíli povaříme, poté odstavíme, necháme mírně zchladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přes trychtýř přesnídávku plníme do skleniček, které pak zavaříme klasicky jako kompot či marmeládu ve vodní lázni.

Kapustovo-brokolicová přesnídávka

Asi si řeknete, že brčálově zelenou přesnídávku vaše dítě jíst nebude, ale zkuste ji do něj nějak vpravit. Kapustovo-brokolicová směs je totiž velmi zdravá!

Co budeme potřebovat: 

  • 1 střední brokolici
  • 250 gramů kapusty
  • 1 čajovou lžičku kvalitního extra panenského olivového oleje
  • malou sklenku kojenecké vody

Postup: Z brokolice budeme potřebovat jen růžičky, takže je pokrájíme na malé kousky, košťál vyhodíme nebo schováme na jiné vaření. Kapustu očistíme a pokrájíme. Zeleninu pak dáme do hrnce, mírně zalijeme vodou a přidáme olivový olej. Dusíme do změknutí zeleniny, necháme vychladnout, rozmixujeme, přelijeme do zavařovacích skleniček.

Dýňová přesnídávka

Dýně je výborná v kombinaci s mrkví nebo s jablky, ale už jsme si řekli, že mrkev děti staví. Proto zvolte sladkou variantu, kterou starším dětem můžete vylepšit trochou vanilkového pudinkového prášku. 

Co budeme potřebovat:

  • 3 kilogramy dýně
  • 3 kilogramy jablek
  • malou sklenku kojenecké vody

Postup: Dýni - může být hokkaidó nebo máslová - oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Jablka zbavíme jádřinců a rovněž pokrájíme na kostky. Obojí vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dusíme do změknutí (dýně vyžaduje trochu déle času, ale nevadí, že jablka budou rozvařenější). Opět sundáme z plotny, rozmixujeme a směsí naplníme zavařovací skleničky. Tip: Jablka v tomto receptu můžete nahradit také sladšími hruškami.

Hrášková přesnídávka

V jednoduchosti je krása. Luštěniny obecně děti staví (ostatně, i nejeden dospělý si jistě užil dost "záchodové zábavy" po velké porci čočky nebo fazolí), ale hrášek a zelené fazolky tvoří výjimku. Udělejte z nich čisté zeleninové pyré!

Co budeme potřebovat (na 3 skleničky): 

  • 500 gramů hrášku (nejlepší je čerstvě vyloupaný z lusků, ale postačí i mražený, nepoužívejte konzervovaný!)
  • 500 gramů zelených fazolek
  • lžičku olivového oleje
  • malou sklenku kojenecké vody

Postup: Postup je stále stejný - zeleninu v hrnci uvaříme doměkka, rozmixujeme, přelijeme do skleniček.

Banánovo-švestková přesnídávka

Pozor! Tuto přesnídávku dělejte pouze z nezralých, zelených banánů. Volte také spíše čerstvé švestky - ty sušené sice přesnídávku přirozeně dosladí, ale také mají silné projímavé účinky.

Co budeme potřebovat:

  • 5 až 6 středních nezralých banánů
  • 1 kilogram švestek
  • malou sklenku kojenecké vody

Postup: Banány oloupeme, pokrájíme nebo rozmačkáme vidličkou, ačkoliv u nezralých to jde ztuha. V hrnci banány povaříme s vodou, a když začnou měknout, přidáme k nim vypeckované a na čtvrtky pokrájené švestky. Když je směs rozvařená, necháme ji vychladnout a domixujeme dohladka, pokud je to třeba.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více