Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

červen
14

Den bourbonu


Den bourbonu
Zdroj: PublicDomainPictures, Pixabay

Národní den

14. června se po celém světě slaví, pozvedněte sklenice a přiťukněte si na Den bourbonu ideálně právě tímto alkoholickým mokem. Víte, jaký je rozdíl mezi whisky a bourbonem? A máte rádi elegantně jemné drinky v malých sklenicích, které vás nutí rozjímat?

Bourbon je americká whiskey, která se připravuje z 51-80 % kukuřice, destilát obsahuje minimálně 40 % alkoholu, ukládá se ke zrání do nových dubových ožehlých sudu a pochází ze Spojených státu amerických. Pokud splňuje nápoj tyto podmínky, můžeme jej označit jako bourbon. Zlatý mok pochází konkrétně ze státu Kentucky z okresu Bourbon County, kde v 18. století došlo ke zrození bourbonu, když se farmáři snažili zužitkovat nadbytek kukuřice. Sudy dávají tomuto americkému nápoji charakteristickou dřevitou chuť s kouřovým nádechem, ale zároveň je sladší než ostatní whiskey a má medové tóny. Pokud jste milovníci whiskey a dokážete při ochutnávání cítit leckterý rozdíl, možná máte doma poklad a ani to nevíte. Je neuvěřitelné, že některé lahve stojí po čase i tisíce dolarů.

Jak se pije whiskey?

Bourbon pijeme při pokojové teplotě a můžeme si jej naředit vodou opět pokojové teploty. Led ani soda do této whiskey nepatří, neboť narušují jeho chuť. Do sklenice s tlustým dnem nalijeme tolik bourbonu, aby zaplnil čtvrtinu sklenice. Je to proto, že v dalším kroku musíme k alkoholovému moku přivonět, poté si dát doušek a pozdržet jej v ústech, nakonec po polknutí tekutiny vydechneme nosem. K bourbonu se hodí mnoho občerstvení, ale ideální je prý doutník. Pokud hledáte recepty, do kterých whiskey patří, rádi vám pomůžeme s hledáním, neboť kapka jemného amerického alkoholu udělá zajímavější dezert i chutnější maso. Nevěříte? Vyzkoušejte.

Kdo by neměl promeškat Den bourbonu?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více