Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příprava na jaro: Patero opravdu funkčních rad, jak nastartovat zamrzlý organismus
Zdroj: Unsplash.com, Radu Florin

Ačkoliv venku mrzne, z kalendářního hlediska zima zdárně spěje ke konci a my se musíme připravit, abychom ten přechod zvládli ve zdraví. Jak nastartovat tělo po ospalém chladném období? Obecné rady jistě znáte, pojďme si je ale trochu konkretizovat. Tohle opravdu zabírá!

1. Jak na zdravý spánek? Melatonin!

Že základem zdravého života je zdravý spánek, který má trvat alespoň 8 hodin denně, to už jste určitě slyšeli. Ale obzvláště v současné vystresované době se to snadněji řekne, než udělá. Přesto existuje několik věcí, které mohou usnadnit usínání. Zaprvé; pokud večer pijete alkohol, nechoďte spát hned po skončení večírku. Ještě vypijte sklenici vody a počkejte třeba hodinku, než ulehnete. Zadruhé; před spaním omezte zírání na obrazovky. Vůbec nejhorší je usínat u filmu, na který se díváte z notebooku položeného vedle vás v posteli. Ale ani televize nebo chytrý telefon nejsou ideální. Všech monitorů byste se měli vyvarovat opět alespoň hodinu před spaním. 

A zatřetí; ne každý potřebuje striktně 8 hodin spánku. Pokud jste zvyklí spát jen 6, ale chcete si to prodloužit, osvojujte si dřívější odchod do postele postupně, jinak si zaděláváte na dlouhé převalování v posteli, po němž bývá člověk ještě unavenější. Pokud se vám opravdu těžko usíná, zkuste také melatonin - hormon spánku, který je ve formě doplňku stravy dostupný v lékárně. Bere se jedna tabletka 30 minut před spaním, takže zhruba ve chvíli, kdy zalézáte do peřin.

2. Každé ráno sklenku vody s citronem

Zvykněte si mít vedle postele sklenku s vodou a citronovou šťávou. Tato jednoduchá kombiance opravdu ráno nastartuje metabolismus tak dobře, jak se říká. Navíc osvěží vyprahlá ústa po dlouhé noci a udělá vám celkově dobře.

3. Běž, Foreste, běž!

... A když už ne běž, tak alespoň choď! I kdyby šlo jen o pomalý, mírný běh na půl hodinky každý den - je to ten nejlepší druh pohybu, kterým se můžete na jaro připravit. Pokud si to jako zvyk osvojíte ještě v chladném počasí, na jaře budete běhání přímo milovat. Při běhu zapojujete svaly v celém těle, pomáháte kardiovaskulárnímu systému, zvětšujete si plíce a čerstvý vzduch dělá dobře psychice i pleti. Zkuste klidně střídání běhu se svižnou chůzí, to úplně stačí. Na běhací aplikace se vykašlete, s nikým se nepoměřujte a myslete hlavně na svoje zdraví, ale i pohodlí.

4. Správné jídlo, správný start

Skutečně platí, že jsme to, co jíme. Asi nemusíme opakovat to, co nám vtloukaly už maminky, a sice: "Jez hodně ovoce a zeleniny i maso a necpi se sladkostmi." Zajímá vás, co konkrétně je vhodné pro nakopnutí těla po zlé zimě? V první řadě čerstvé klíčky, třeba ty ředkvičkové, které můžete koupit, ale také si je nechat vyklíčit doma. Skvělým všelékem je česnek, takže se nebojte dávat jej nejlépe syrový všude tam, kam se hodí. Další konkrétní tipy na "nakopávací" potraviny najdete tady:

5. Kouzelný nakopávák imunity

Pro milovníky zázračných pomocníků máme jeden tip, jak posílit imunitu přírodní cestou a vyhnout se tak jarnímu nachlazení, které se u citlivějších jedinců může objevit při náhlé proměně počasí. Každý den vymačkejte šťávu ze dvou pomerančů a jednoho citronu. Šťávy smíchejte a přisypte do nich půl lžičky mleté skořice a půl lžičky kurkumy. Ti, kdo se nebojí, mohou přidat také čerstvě namletý barevný pepř. Takto připravený nápoj vypijte. Je možné dosladit jej lžičkou medu v bio kvalitě. Kombinace prospěšných vitamínů a minerálů obsažených v uvedených surovinách, pokud ji budete konzumovat pravidelně alespoň měsíc, zaručí posílení obranyschopnosti i bez tabletek a drahých preparátů.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více