Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Březen, za kamna vlezem? Maso vás zahřeje, z alkoholu naopak hrozí podchlazení
Zdroj: Unsplash.com, Sara Johnston

I když se stále více otepluje, i v březnu je potřeba očekávat chladné dny. Teplota nezřídka spadne i pod bod mrazu a jarní šatstvo pak rychle měníme za zimní bundu. Tělesnou teplotu ale může ovlivnit i jídlo a pití, které přijímáme. Které potraviny vás zahřejí a pomůžou tělu vyrovnat se s nepříjemným mrazem?

Termogeneze a tělesná teplota

Obecně platí, že potraviny, které tělo tráví déle, mohou pomoci zvýšit tělesnou teplotu a cítit se více v teple. Je to dáno faktem, že při práci orgánů, včetně trávicí soustavy, se vyvíjí teplo v dutině břišní díky množství cév, které přechází do celého těla. Lékařským termínem pro tento proces je termogeneze, což je proces, při kterém tělo produkuje teplo způsobené metabolizací potravy. Hledejte jídlo s vysokým obsahem zdravých tuků, bílkovin a sacharidů. Mnoho z těchto potravin je složitější a jejich trávení trvá déle, což vám pomůže se zahřát.

Káva, voda a čaj jsou jízdenkou do tepla

Horký zázvorový čaj vám během chladného dne dodá vnitřní pocit tepla. Je známo, že zázvor je dobrý pro zdraví trávicího traktu a může stimulovat termogenezi. Je to také diaforetikum, což znamená, že pomůže zahřát venek těla zevnitř. Udržování tepla je pouze jednou z mnoha zdravotních výhod pití zázvorového čaje. Dalším esem v rukávu je káva. Jednou z výhod pití kávy je kofein. Kofein zvyšuje práci metabolismu, což může zvýšit také tělesnou teplotu. Technicky může být ledová káva ještě lepší, protože obsahuje více kofeinu. Pokud se však nemůžete vzdát pocitu teplého šálku kávy ve svých rukou, velký rozdíl to není.

Výčet nápojových termostatů zakončuje voda. Voda udržuje tělo v nejlepším možném stavu a pomáhá regulovat vnitřní teplotu. Dehydratace způsobuje pokles teploty v břiše, což může vést k podchlazení. Podle Summit Medical Group je u lidí méně pravděpodobné, že budou pít vodu, když je venku zima, protože necítí tak velkou žízeň. Na to ale pozor, není na škodu s sebou nosit lahev vody po celý rok.

Dobrá zpráva pro masožravce – zahřeje i maso

Banány mají hodně vitamínu B a hořčíku a obojí je důležité pro správnou funkci štítné žlázy a nadledvin. Tyto žlázy pomáhají regulovat tělesnou teplotu. Banány mohou mimo jiné zlepšit vaši náladu a chránit paměť. Skvělým tipem je také začít den snídaní tvořenou ovesnou nebo jinou obilnou kaší. Oves je skvělým zdrojem minerálů a vlákniny. Vláknina může zlepšit váš cholesterol a vyvolat pocit plnosti. Kromě toho, že vás oves udrží plnými a v teple, obsahuje mnoho dalších důležitých živin.

V neposlední řadě zahřeje i červené maso. Hovězí, jehněčí a vepřové jsou dobrými zdroji železa. To je důležitý minerál, který pomáhá přenášet kyslík do celého těla. Lidé s nízkou hladinou železa v těle mohou trpět na studené ruce a nohy nebo se cítí často unavení. Jíst červené maso může také přispět k doplnění vitamínu B12, který přispívá ke zdraví nervů a silnému imunitnímu systému.

Vyhněte se alkoholu

Určitě vám už někdo někdy zkoušel radit, že na zahřátí je nejlepší dát si panáka. Zpočátku vám může skutečně být teplo, ale bude těžké si teplo udržet i nadále, protože pití alkoholu snižuje teplotu v útrobách. Alkohol také zhoršuje schopnost třasu, což je přirozená reakce na chlad, která se stará o zvýšení tělesné teploty. Pití alkoholu ve velmi nízkých teplotách tak může vyvolat až podchlazení.