

Kuřecí pod celerovo - bramborovým gratinem
Suroviny 4 porce
- 4 kuřecí řízky
- 500 g brambor
- 400-500 g celeru
- 150 g slaniny
- 300 ml smetany
- 200 ml mléka
- 2 stroužky česneku
- 1 PL dijonské hořčice
- 1 PL hrubozrnné hořčice
- čerstvý rozmarýn
- sůl
- oblíbené koření
Postup přípravy receptu
Nejprve vypražíme slaninu na suché pánvi, vyjmeme a výpek uschováme na později.
Brambory a celer oškrábeme a obojí nakrájíme na plátky přibližně stejné velikosti a tloušťky.
V kastrůlku ohřejeme smetanu s mlékem, posekaným česnekem, rozpustíme v ní hořčice, mírně osolíme a vsypeme posekaný rozmarýn. Odstavíme.Maso osolíme a okořeníme.
Na dno pekáčku nalijeme trochu smetanové směsi, na ni rozprostřeme maso, dále brambory s celerem, posypeme částí slaniny a nalijeme opět trochu smetanové směsi. Takto uděláme ještě jednu vrstvu a poslední vrstvu budou tvořit pouze brambory. Celer s brambory vždy osolíme. Vše zalijeme výpekem ze slaniny, zbytkem smetanové směsi a dáme péci doměkka do rozpálené trouby na 180°C, přibližně na hodinu a půl. Během pečení vrstvy mírně stlačujeme a pokud maso a zelenina pustí příliš šťávy, můžeme trochu odebrat.
Poznámka od kuchařky
Kdo chce, může vynechat maso a pokrm použít jeko velmi chutnou přílohu.
Přizpůsobila jsem si recept, který byl v říjnovém vydání časopisu Apetit.
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuřecí pod celerovo - bramborovým gratinem
-
V Španielsku.
-
Bulvový celer?
Nevím kde všude, ale např. v jižní Itálii ho neznají... -
Dory:A mohu se zeptat, kde sé neprodává celer jako bulva, pouze řapíky? Tady u nás je to běžná věc
A moc děkuji za vyzkoušení receptu
, i když ten celer tam hraje chuťově dost důležitou roli. Ale je pravda, že moje děti ho také nemusí
-
Ja som z receptu vynechala celer, pretoze tu sa nepredáva (iba to zelené, co je nad zemou).
Bolo to velmi fajn, myslím, ze ten celer tam vôbec nechýbal a okrem toho deti tú chut ani nepoznajú, nikdy to este nejedli. -
olahok:Jsem strašně ráda, že si recepty najdou své kuchaře
. Díky moc za zprávu
a doufám, že až vyjde čas, písnete mi, které jste ještě vyzkoušela. Jsem zvědavá no
-
Andreo, opět děkuji za Váš recept. Odzkoušela jsem ho již ve 3 verzích: poprvé přesně dle rcp - super, jasně nejlepší, podruhé
místo kuřecího jsem dala plátky z vepř.kýty a taky bezva, z jinak
nudného masa se tím stala šťavnatá pochoutka, a potřetí, bezmasá
verze jako příloha a vynikající. Máte vždycky bezva nápady. Díky za ně. Obdivuji, jak to všechno stíháte. Odzkoušela jsem ještě pár Vašich rcp, vždycky bezva, ale nestíhám dát komenty. Tak aspoň takto veelké díky za Vaše recepty, nápady a krásná fota. -
Děkuji mockrát všem za komentáře, realizaci nebo jen shlédnutí receptu
-
vypadá to nádherně
-
Moc fajnový receptíček
+14
I když jsem hodně masová
tak brambory s celerem takto připravené bych mohla i samotné
-
Máš to nádherné...
-
Gratinované brambory s jakoukoli zeleninou (nejraději mám mrkev a celer skoro na stejno) je úžasné jídlo
. Maso k tomu je fajn, ale nemusí být. Posílám 12. bodík
-
Ty čarodějko!!
-
No jasně. Upečeno, snědeno, pochváleno. Na zítra nezbylo nic. Tak zítra opět pro velký úspěch znovu. Když jsem psala dotaz ohl. koření, tak už jsem dávála do trouby, neb to byla láska na 1. pohled. Měla jsem jen malé kuřecí stehenní řízečky,tak se po nich jen zaprášilo. Je to vážně moc dobré.
-
Vražedně dobrá kombinace.
-
olahok:Vy už jste to zrealizovala?
Díky