Kuřecí pod celerovo - bramborovým gratinem

Suroviny 4 porce

4 kuřecí řízky
500 g brambor
400-500 g celeru
150 g slaniny
300 ml smetany
200 ml mléka
2 stroužky česneku
1 PL dijonské hořčice
1 PL hrubozrnné hořčice
čerstvý rozmarýn
sůl
oblíbené koření

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve vypražíme slaninu na suché pánvi, vyjmeme a výpek uschováme na později.
    Brambory a celer oškrábeme a obojí nakrájíme na plátky přibližně stejné velikosti a tloušťky.
    V kastrůlku ohřejeme smetanu s mlékem, posekaným česnekem, rozpustíme v ní hořčice, mírně osolíme a vsypeme posekaný rozmarýn. Odstavíme.

  2. Maso osolíme a okořeníme.
    Na dno pekáčku nalijeme trochu smetanové směsi, na ni rozprostřeme maso, dále brambory s celerem, posypeme částí slaniny a nalijeme opět trochu smetanové směsi. Takto uděláme ještě jednu vrstvu a poslední vrstvu budou tvořit pouze brambory. Celer s brambory vždy osolíme. Vše zalijeme výpekem ze slaniny, zbytkem smetanové směsi a dáme péci doměkka do rozpálené trouby na 180°C, přibližně na hodinu a půl. Během pečení vrstvy mírně stlačujeme a pokud maso a zelenina pustí příliš šťávy, můžeme trochu odebrat.

Poznámka od kuchařky

Kdo chce, může vynechat maso a pokrm použít jeko velmi chutnou přílohu.

Přizpůsobila jsem si recept, který byl v říjnovém vydání časopisu Apetit.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Komentáře k receptu Kuřecí pod celerovo - bramborovým gratinem

  • Dory Dory(neregistrovaný)

    V Španielsku.

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    Bulvový celer?
    Nevím kde všude, ale např. v jižní Itálii ho neznají...

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Dory:A mohu se zeptat, kde sé neprodává celer jako bulva, pouze řapíky? Tady u nás je to běžná věc;-) A moc děkuji za vyzkoušení receptu:-K, i když ten celer tam hraje chuťově dost důležitou roli. Ale je pravda, že moje děti ho také nemusí:-))

    Odpovědět

  • Dory Dory(neregistrovaný)

    Ja som z receptu vynechala celer, pretoze tu sa nepredáva (iba to zelené, co je nad zemou).
    Bolo to velmi fajn, myslím, ze ten celer tam vôbec nechýbal a okrem toho deti tú chut ani nepoznajú, nikdy to este nejedli.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    olahok:Jsem strašně ráda, že si recepty najdou své kuchaře;-). Díky moc za zprávu:-K a doufám, že až vyjde čas, písnete mi, které jste ještě vyzkoušela. Jsem zvědavá no:-D;-)

    Odpovědět

  • olahok olahok(neregistrovaný)

    Andreo, opět děkuji za Váš recept. Odzkoušela jsem ho již ve 3 verzích: poprvé přesně dle rcp - super, jasně nejlepší, podruhé
    místo kuřecího jsem dala plátky z vepř.kýty a taky bezva, z jinak
    nudného masa se tím stala šťavnatá pochoutka, a potřetí, bezmasá
    verze jako příloha a vynikající. Máte vždycky bezva nápady. Díky za ně. Obdivuji, jak to všechno stíháte. Odzkoušela jsem ještě pár Vašich rcp, vždycky bezva, ale nestíhám dát komenty. Tak aspoň takto veelké díky za Vaše recepty, nápady a krásná fota.:yes::yes::yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Děkuji mockrát všem za komentáře, realizaci nebo jen shlédnutí receptu:-K

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    vypadá to nádherně:-p:-p:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Moc fajnový receptíček:-*+14:-p:yes:I když jsem hodně masová:-))tak brambory s celerem takto připravené bych mohla i samotné:-p:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Máš to nádherné...:yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Gratinované brambory s jakoukoli zeleninou (nejraději mám mrkev a celer skoro na stejno) je úžasné jídlo:-p. Maso k tomu je fajn, ale nemusí být. Posílám 12. bodík:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ty čarodějko!!:yes::yes::-)

    Odpovědět

  • olahok olahok(neregistrovaný)

    No jasně. Upečeno, snědeno, pochváleno. Na zítra nezbylo nic. Tak zítra opět pro velký úspěch znovu. Když jsem psala dotaz ohl. koření, tak už jsem dávála do trouby, neb to byla láska na 1. pohled. Měla jsem jen malé kuřecí stehenní řízečky,tak se po nich jen zaprášilo. Je to vážně moc dobré. :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Dooga Dooga

    Vražedně dobrá kombinace. :-p:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    olahok:Vy už jste to zrealizovala?:-O Díky:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: bramborový gratin celerovo-bramborovy gratin bramborovo smetanovy gratin celerové recepty bramborové dory smetanové brambory s celerem a s kuřecím masem gratinovane brambory apetit food blogy kuřecí maso foodblogy celerovo smetanové brambory vepřová panenka s celerem apetit kuřecí gratin kuřecí stehení recepty recepty od vás