

Hovězí srdce na smetaně-svíčková
Suroviny
- Hovězí srdce
- cibule
- olej
- špek
- mrkev 3 ks
- petržel 1 ks
- celer menší 1/4
- pepř celý 5 kuliček
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 1 ks
- citron 2 plátky
- hladká mouka
- mléko
- smetana
- cukr
- citronová šťáva
Postup přípravy receptu
Hovězí srdce očistíme, rozkrojíme na půl a velmi dobře propereme ve vodě(vypláchneme od krve).
Srdce osušíme, prošpikujeme klínky slaniny a osolíme.
Cibuli a zeleninu nakrájíme na kostky, v kastrolu/nebo papiňáku rozehřejeme olej, vložíme cibuli,zamícháme, vložíme zeleninu a restujeme asi 3 - 4min.
Pak přidáme srdce, opečeme ze všech stran, přidáme koření, plátky citrónu a podlijeme vodou.
Dusíme přikryté poklicí do měkka.
Během dušení (v kastrolu) srdce obracíme a dle potřeby podléváme.
Měkké vyjmeme a odložíme stranou.
Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě + mléce nebo jenom v mléce a dobře provaříme, asi 20 min.
Pak omáčku přecedíme přes hustý cedník, přidáme rozmíchanou smetanu, dle potřeby dochutíme solí, cukrem, citr. šťávou a krátce provaříme.
Srdce nakrájíme na plátky, ohřejeme a podáváme s omáčkou a třeba jemným domácím houskovým knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Místo čerstvé zeleniny můžeme použít steril.směs Halali(já to moc nemusím),ale usnadní to práci s dochucováním.´
Špikování nám půjde lépe když si klínky slaniny dáme na pár minut do mrazáku.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hovězí srdce na smetaně-svíčková
-
Bude zítra k obědu, akorát já jsem lenivec, takže to dělám tak, že srdce vrazím do tlakáče a omáčku pak dělám zvlášť a jen jí ředím tím vývarem ze srdce
je to lahůdka. děláme i z vepřových srdcí. letí bodík.
-
Děkuji, jsem kuchařka amatérka, ale povedlo se
.
-
Radkatr
jsem ráda,že chuť byla uspokojena
a svíčková se povedla
.Děkuju
.
-
děkuji za receptík,dneska jsem uvařila svoji první svíčkovou a je moc dobrá diky Vám. Plně uspokojila jednu z mojích chutí v těhotenství a taky moji celou rodinu. Posílám bodík
-
Verku-Veroniko
já taky děkuju
,ale hlavní pochvala je tobě,za to,jak dobré jsi to uvařila
.A taky tě moc vítám na Topkách a ať se ti tu líbí
.
-
Tak o víkendu jsem se vrhla na recept a musím strašně pochválit a poděkovat, neb jsem uvařila svou první svíčkovou a sklidila jsem velké ovace. A nebylo to ani tak těžké!!! Takže uděluji bodík a děkuji za výborný recept.
-
je to hustota srdce s mojim psem milujem a navzájem si ujídáme
-
Opuncie
děkuji
.Jsem ráda že je u vás srdíčko taktéž v oblibě
a doufám že jednou zde přibudou i fotečky
-
To je úžasné jídlo a perfektně podaný recept. Srdce na slanině taky všichni milujeme. Dávám taky bodík.
-
Já tyhlety věci nejím ani nevařím, ale fotky jsou to krásné...
-
Srdce je fajn, syn ho kupoval jako žrádlo pro ryby
Ale srdce na smetaně je moc dobré z toho.
-
To máš štěstí, Jeníčku!
-
Díky oběma za pochvalu
Já než tam nacpala fotky(šílených 30 minut
)tak vy už jste tady.Jendo1
Já srdce miluju na všechny způsoby-na slanině,gulášek,...No je to prostě fajn surovina se kterou se dá kouzlit
-
-
Srdce jsem kdysi čas od času taky dělala. Protože játra nebyla k dostání, nahrazovala se srdíčkem. Většinou bylo na slanině s rýží. Tohle je vlastně parádní svíčková. Fotky jsou krásné, máš bodík