Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Zdroj: Wikimedia Commons, Dezidor, CC BY 3.0

Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky, které bývaly jídlem chudých. Zpracovávaly se do nich zbytky, ale i to, co vyrostlo na záhumenku za chalupou. K tradičním polévkám patří i takzvaný oukrop, který budete nejspíš znát pod názvem česnečka.

Prosté jídlo

Tradiční oukrop se vaříval zejména v podhorských oblastech, kde museli lidé vyjít s málem. Jednoduché jídlo se skládá z brambor, chleba a česneku, odtud druhý název česnečka. Polévka je rychlá na přípravu; vlastně stačí oloupat pár brambor a dát vařit. Mezitím na dno hlubokého talíře připravíte pár stroužků rozetřeného česneku a nalámete starý chléb a přidáte lžičku sádla. Jakmile jsou brambory hotové, přendáte je do talíře, vše zalijete horkou vodou a dochutíte solí, pepřem a rozdrceným kmínem.

Moderní varianty

Na poctivý oukrop ale neexistuje jen jeden pevně daný recept, najdete jich celou řadu. Dříve si je totiž hospodyně upravovaly podle toho, co měly právě doma. Pravdou nicméně je, že česnek a starý chléb nesměly chybět nikdy. V moderních verzích se polévka vyrábí z hovězího vývaru. Podle chuti do ní lze přidat vejce, někdo má rád i trochu nastrouhaného tvrdého sýra nebo nakrájenou šunku. Nejenom pro ozdobu, ale i pro první jarní vitamíny nezapomeňte na zelené bylinky. Chuťově polévku zvýrazní česneková pažitka, poslouží i klasická petrželka. 

Zažene hlad i uzdraví

Kromě toho, že oukrop zasytí, je i zdravý. Už naše prababičky léčily s pomocí česnečky nachlazení nebo chřipku. Mimochodem, česnečka může velmi dobře posloužit i jako vyprošťovák po alkoholovém večírku. Přesněji řečeno, dostane vás z únavy a doslova vás postaví na nohy. Kromě toho, že česnek obsahuje důležité vitamíny a minerály a zlepšuje funkci imunitního systému, v něm najdete i sirné sloučeniny, kterým se také někdy říká přírodní antibiotika. Jenom pozor na to, jaký česnek používáte. Nejlepší je samozřejmě domácí nebo koupený z české farmy. Jde o to, že některé druhy česneků mají nepříjemně štiplavou chuť, která může polévku ve výsledku zkazit.

Česnečka ve světě

Polévka plná zdravého česneku se nevaří jenom u nás, ale je součástí prakticky všech světových kuchyní, které ovšem nabízejí další varianty tohoto oblíbeného receptu. Kromě vývaru, který bývá častěji drůbeží, se v nich například objevuje i fortifikované víno. Pokud máte rádi krémové polévky, bude pro vás francouzská varianta česnečky obsahující smetanu či mléko jako dělaná.

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Demi sec

Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového cukru na 1 l. Může být také doux, který obsahuje 50 g… Číst více

Sekt

Sekt

Sekt neboli šumivé víno je označení oblíbeného alkoholického nápoje. Vyrábí se primárním nebo sekundárním kvašením vína nebo moštu, skladuje se v… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více